Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Το ΜέΡΑ 25 ανακοινώνει συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας!

Για κοινή ατζέντα στα Ευρωπαϊκά ζητήματα!

15 Ιουλίου 2019 15:51
Το ΜέΡΑ 25 ανακοινώνει συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας!

Όπως είχε ανακοινωθεί από πηγές του ΜέΡΑ 25, η Πανευρωπαική Πρωτοβουλία του Diem - ΜέΡΑ 25 και το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας αποφάσισαν την συνεργασία τους με άξονα μια κοινή ατζέντα για την Ευρώπη «και πέρα από αυτήν».

Ακολουθεί η αναλυτική ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25 που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα:

"Σ’ έναν κόσμο που πισωγυρίζει στην εθνική περιχαράκωση, τα παγκόσμια προβλήματα, που δεν γνωρίζουν σύνορα, χρειάζονται νέους θεσμούς, νέες δομές, νέες συνεργασίες για να λυθούν. Δεν μπορεί η Δανία να λύσει μόνη της την κλιματική αλλαγή, όταν η Κίνα θα μεγεθύνει το ενεργειακό της αποτύπωμα. Δεν μπορεί η Ισπανία να λύσει μόνη της το πρόβλημα των «φορολογικών παραδείσων» όσο το Λουξεμβούργο λειτουργεί ως τέτοιος στην ίδια οικονομική ένωση. Το «όλοι ή κανείς» είναι το δραματικό πρόταγμα της σημερινής Ιστορικής συγκυρίας.

Με αυτό κατά νου, μια σημαντική σύγκλιση δυνάμεων ανακοινώθηκε την Κυριακή 14 Ιουλίου στο Διεθνές Κοινωνικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκεί, ο Γραμματέας του κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25, Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοίνωσαν την απαρχή μιας στενής συνεργασίας μεταξύ των Εργατικών και του DiEM25, για την από κοινού επεξεργασία και εφαρμογή σε διεθνές επίπεδο βέλτιστων δυνατών λύσεων στα εξής ζητήματα:

Φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή

-Συμφωνία επί των καλύτερων πρακτικών ενάντια στα «παραθυράκια» της φορολογικής νομοθεσίας
Από κοινού αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, διεθνώς και εντός ΕΕ
-Στενή φορολογική συνεργασία των χωρών μέσω της ανταλλαγής φορολογικών δεδομένων
-Καθιέρωση ενός παγκόσμιου φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων, κοινού σε κάθε χώρα ως κατώτατη βάση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Δημιουργία Κανονιστικού Πλαισίου για τη λειτουργία των πολυεθνικών

-Σύνταξη μιας δεσμευτικής προοδευτικής «Συμφωνίας για τη Λειτουργία των Επιχειρήσεων και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»
-Εξεύρεση τρόπων για τη βιώσιμη, καθολική εφαρμογή ενός κοινού κατώτατου μισθού που θα άρει τον μισθολογικό ανταγωνισμό (κοινωνικό dumping) από χώρα σε χώρα και την εκβιαστική πρακτική των πολυεθνικών της μεταφοράς της παραγωγής εκεί που «είναι φθηνότερα τα εργατικά»
-Εξεύρεση των βέλτιστων τρόπων κοινής φορολογικής αντιμετώπισης των πολυεθνικών, με εφαρμογή σε κάθε χώρα, (επειδή ακριβώς δεν είναι κοινωνικά βιώσιμη η πρακτική των πολυεθνικών, βλ. από Google μέχρι Starbucks, που ενώ έχουν δραστηριότητα σε κάθε χώρα, να φορολογούνται εν τέλει μόνο στη χώρα που έχουν επιλέξει ως έδρα και που έχει φυσικά και τον χαμηλότερο συντελεστή).

Επανακαθορισμός της έννοιας του Δημοσίου ως Κατόχου Περιουσίας και ως Επιχειρηματία

Μέσω ενός πανευρωπαϊκού Φόρουμ για τη Δημόσια Περιουσία, με ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας από ιδιωτικοποιήσεις διαφόρων αγαθών και τις κοινωνικές/οικονομικές συνέπειές τους. Αποστολή αυτού του Φόρουμ θα είναι:

-Να εξευρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι διατήρησης και ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των Δημόσιων Οργανισμών/Επιχειρήσεων
-Η προώθηση της συμμετοχικότητας των πολιτών στις λήψεις αποφάσεων στους Δημόσιους Οργανισμούς και τις Δημόσιες Επιχειρήσεις
-Το πώς θα χρησιμοποιηθεί το Δημόσιο ως όχημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μέσω των υπαρχόντων, αλλά και νέων, Οργανισμών και Επιχειρήσεων που ελέγχει
-Το πόσο μακριά, σε ποιες αγορές και κλάδους θα μπορούσε να επεκταθεί το Δημόσιο με τη μορφή του επιχειρηματία.

Επεισόδιο με Βαρουφάκη και αστυνομικό στο αεροδρόμιο του Παρισιού! (Video)

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 και πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, είχε ένα επεισόδιο με αστυνομικό κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Σπύρο Δερβενιώτη, κατά την έξοδό του από το αεροπλάνο, ο Γιάνης Βαρουφάκης έδειξε το διαβατήριό του σε αστυνομικό που το ζήτησε, στη ράμπα που συνδέει με το κτίριο του αεροδρομίου. Ο αστυνομικός το βρήκε εντάξει αλλά δεν έδειξε καμία βιασύνη να το επιστρέψει στον κάτοχό του. Αφού το επέστρεψε μειδιώντας, στάθηκε μπροστά του με τα χέρια στη μέση μην αφήνοντας επαρκή χώρο για να περάσει χωρίς να τον ακουμπήσει αναγκαστικά. Με την αναπόφευκτη επαφή, ο αστυνομικός του αφαίρεσε το διαβατήριο με βία και του ζήτησε να σταθεί στον τοίχο.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι η συμπεριφορά του αστυνομικού ήταν «βίαιη» παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπάκουσε στο αίτημά του.

«Τη στιγμή που οι αγκώνες μας ακούμπησαν ο ένας τον άλλο, αντέδρασε βίαια. Με κακοποίηση, χρησιμοποιώντας φυσική βία» δήλωσε ο Βαρουφάκης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε βίντεο μετά το επεισόδιο φαίνεται ο Γιάνης Βαρουφάκης οργισμένος να αποκαλεί τον αστυνομικό «όνειδος για τη γαλλική αστυνομία» και να απαιτεί να παρουσιαστεί μπροστά του υψηλόβαθμος αξιωματικός.

Το επεισόδιο έληξε με την εμφάνιση αξιωματικών που επέστρεψαν το διαβατήριο στον Βαρουφάκη με τον ίδιο να δηλώνει ότι «ζητώ επίσημη συγγνώμη από τη γαλλική αστυνομία».

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, πάντως, και ένας από τους αστυνομικούς που ενεπλάκησαν αναμένεται να υποβάλει μήνυση κατά του κ. Βαρουφάκη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share