Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τι περιέχει το νομοσχέδιο για την φορολογία;

Ποιά είναι τα νέα μέτρα;

12 Ιουλίου 2019 13:52
Τι περιέχει το νομοσχέδιο για την φορολογία;

Το Σάββατο έχει οριστεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χρήστο Σταϊκούρα και τους υφυπουργούς του για την οικονομία.

Η μείωση στην επιβάρυνση σχεδιάζεται να φτάσει έως και το 20% ώστε από το 70-75% που βρίσκεται σήμερα, να φτάσει στο 55-60% στα επόμενα δύο χρόνια.

Στην προσπάθεια αυτή καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η σχεδιαζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει, επίσης:

-Φόρο εισοδήματος 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Δηλαδή κέρδος 300 ευρώ το χρόνο από το 2020 για έναν δημόσιο υπάλληλο των 800 ευρώ ο οποίος, από τον Ιανουάριο και μετά, θα δει αύξηση 25 ευρώ κάθε μήνα, λόγω μείωσης της μηνιαίας παρακράτησης φόρου που γίνεται στο μισθό του. Το ίδιο ισχύει και για έναν ιδιωτικό υπάλληλο των 715 ευρώ το μήνα. Ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η ανάσα για έναν ελεύθερο επαγγελματία με το ίδιο ετήσιο εισόδημα, που φέτος πληρώνει φόρο 2.200 ευρώ (22% από το πρώτο ευρώ) αλλά για τα κέρδη του 2020 θα πληρώσει 900 ευρώ. Με 1.300 ευρώ λιγότερο φόρο, περιορίζεται δραστικά και το κίνητρο (όφελος) που θα είχε να ρισκάρει την απόκρυψη εισοδήματος.

- Διατήρηση του αφορολογήτου και ειδικό «έξτρα» αφορολόγητο για κάθε παιδί. Το αφορολόγητο θα αυξάνεται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, δηλαδή θα φτάνει στα 12.636 ευρώ για πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά.

- Ακόμα μεγαλύτερο όφελος θα δουν το 2020 και όσα νοικοκυριά προβούν σε ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση του σπιτιού τους, καθώς το 40%-50% θα επιστρέφει στον φορολογούμενο σαν μείωση στον φόρο που πληρώνει (και όχι σαν μείωση από το φορολογητέο εισόδημα). Πρακτικά εκμηδενίζεται το περιθώριο συνδιαλλαγής για «μαύρο χρήμα» στην οικοδομή, αφού αντί κάποιος να παζαρεύει την απόδειξη για να γλιτώσει ΦΠΑ, θα γλιτώνει τα διπλάσια από φόρους εισοδήματος.

- Για όλους τους ιδιοκτήτες θα μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε δύο στάδια, έως 30% σε μια διετία.

Με άλλες διατάξεις:

- θα αναστέλλεται για ακόμα 3 χρόνια η επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα και φόρου υπεραξίας στο υπερτίμημα από αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) με προοπτική να επανασχεδιαστεί από μηδενικής βάσης.

- Μειώνεται σταδιακά και καταργείται τελικά η ειδική εισφοράς αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

-Αλλάζει η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι € 3.000 στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και εισάγεται ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογούμενων και δανειοληπτών.

-Μείωση ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της 4ετίας

Τι μισθό παίρνουν οι βουλευτές;

Ο μισθός των βουλευτών είναι ένα θέμα που επανέρχεται καθώς είναι υπερβολικά υψηλός σε σχέση με τα δεδομένα της αγοράς. Πόση ακριβώς είναι όμως;

Η μηνιαία βουλευτική αποζημίωση για έναν βουλευτή με βάση το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2018 είναι στα 5.135 ευρώ.

Σε αυτό το ποσό προστίθενται:

-τα έξοδα κίνησης που είναι από 291 έως 389 ευρώ,
-τα ταχυδρομικά τέλη 909 ευρώ
-και το επίδομα οργάνωσης γραφείου που φτάνει από 664 έως 831 ευρώ.

Επομένως, στην τσέπη του βουλευτή μπαίνουν περίπου 7.000 ευρώ μηνιαίως.

Ξεχωριστή είναι η αμοιβή για συμμετοχή στις επιτροπές που είναι 75 ευρώ τη συνεδρίαση ποσό, το οποίο φορολογείται.
Αφαιρώντας το ποσό που κρατάει το κόμμα αλλά και τις διάφορες εισφορές, το καθαρό πληρωτέο ποσό το μήνα για έναν βουλευτή μπορεί να φτάσει στα 4.075 ευρώ ή στα 4.972 ανάλογα και με τις εισφορές που πληρώνει.

Τα εκκαθαριστικά των βουλευτών

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν παρατίθενται δυο εκκαθαριστικά ενός βουλευτή Αθήνας που παίρνει 4.075 ευρώ και ενός βουλευτή περιφέρειας που παίρνει 4.972 ευρώ.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι το γεγονός ότι όλα τα κόμματα κρατούν σε μηνιαία βάση ένα μεγάλο ποσό από την αποζημίωση που λαμβάνει κάθε βουλευτής.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share