Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Υπουργείο Εξωτερικών: Αλλαγές και προτεραιότητες στο νέο πλάνο!

Σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό!

10 Ιουλίου 2019 17:49
Υπουργείο Εξωτερικών: Αλλαγές και προτεραιότητες στο νέο πλάνο!

Τις βασικές προτεραιότητές του, παρουσίασε το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεννόηση πάντα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που έχει θέσει το υπουργείο Εξωτερικών είναι ο περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και η αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα οι βασικές προτεραιότητες του είναι:

  • Αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην ΕΕ, με ουσιαστική συμβολή στην θεσμική συζήτηση για την επόμενη ημέρα (Brexit, άμυνα κ.ά.).
  • Ενδυνάμωση των δεσμών της χώρας μας με παραδοσιακούς συμμάχους, και ταυτόχρονη διατήρηση ανοικτών
  • διαύλων επικοινωνίας και διεθνούς συνεργασίας με όρους αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος.
  • Επανακαθορισμός της τακτικής μας προσέγγισης προς την Τουρκία.
  • Σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της προώθησης της ευρωπαϊκής τους προοπτικής.
  • Περιορισμός των αρνητικών επιπτώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
  • Ενοποίηση των επιμέρους δομών για την εξωστρέφεια σε έναν ενιαίο φορέα (Δημιουργία δομής στο Υπ. Εξωτερικών).
  • Στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων (ταχεία επιστροφή ΦΠΑ, ωράριο τελωνείων κλπ).

Υπουργικό Συμβούλιο Live: Ανοιχτή η Βουλή το καλοκαίρι!

Αρχισε στη Βουλή το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο νέος ηγέτης της χώρας, στην εισαγωγική του ομιλία έθεσε τους στόχους της νέας κυβέρνησης.

«Σας συγχαίρω και σας εύχομαι καλή επιτυχία. Κερδίσαμε μια μάχη ιδεών για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, οι πολίτες μας έδωσαν ισχυρή εντολή απλόχερα και τους ευχαριστώ. Θα σταθούμε πιστοί στην εντολή αυτοί και θα είμαστε έτοιμοι. Η δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει. Η πρώτη συνεδρίαση είναι πανηγυρική, όμως αυτό θα αλλάξει. Οι υπόλοιπες θα γίνουν στο Μαξίμου. Θα γίνονται εφεξής σε επίπεδο υπουργών και υφυπουργών. Θα συζητάμε ελεύθερα χωρίς κάμερες και μικρόφωνα» είπε αρχικά.

Εν συνεχεία άρχισε να αναλύει το πλάνο του: «Από σήμερα καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο κι ασύμμετρο πόλεμο. Αυτόν της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης. Με στόχο την παραγωγή άμεσου αποτελέσματος και καλυτέρευσης της ζωής του πολίτη. Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία βλέπει ήδη τη διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχουμε το κατάλληλο επιτελείο. Εμπειρότεροι και νεότεροι δίπλα δίπλα στο ίδιο τραπέζι. Πολιτικοί και τεχνοκράτες μαζί. Μαζί με άλλους που άφησαν την καριέρα τους σε Ελλάδα κι εξωτερικό για να είναι μαζί μας. Πάνω απ’ όλα υπάρχει η πατρίδα».

Για τα όσα θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσει το καλοκαίρι, ενώ για πρόεδρός της θα προταθεί ο Κώστας Τασούλας, τόνισε: «Έχουμε προτεραιότητες. Καταρχήν την αναδιάρθρωση των υπουργείων μέχρι την πλήρη αλλαγή της ψηφιακής πολιτικής. Θα πάρετε όλοι από έναν φάκελο με όσα πρέπει να γίνουν. Μαζί θα σας δοθεί και το πρόγραμμα δράσεων μέχρι τον Δεκέμβριο. Θα μιλήσουμε επίσης για το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης ανά τομέα. Όλα αυτά θα σας τα παρουσιάσει αναλυτικά ο υπ. Επικρατείας, κος Γεραπετρίτης».

Ακολούθως έκανε λόγο για τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνουν οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις στην Δικαιοσύνη.

«Η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 Ιουλίου ορκιζόμαστε και στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα ως Πρόεδρό της. Στις 22 Ιουλίου η ψήφος εμπιστοσύνηςστην κυβέρνηση. Την επόμενη μέρα μετά την παροχή ψήφου, θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο, για το κράτος και μετά από μία εβδομάδα το φορολογικό νομοσχέδιο».

«Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. Ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ», είπε ο πρωθυπουργός

Ακόμη έκανε γνωστό ότι αύριο θα επισκεφθεί το Υπουργείο Παιδείας για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για το τολμηρό, όπως τόνισε, σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share