Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2019: Σε ποια περιοχή προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας;

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της νέας δημοσκόπησης;

3 Ιουλίου 2019 10:50
Εκλογές 2019: Σε ποια περιοχή προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας;

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου μια νέα δημοσκόπηση έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας! Σε ποια περιοχή όμως είναι πιο υψηλά τα ποσοστά;

Χωρίς εκπλήξεις σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του Μαϊου, φαίνεται να διαμορφώνεται το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στο νομό Χανίων. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της MRB για το zarpanews.gr ο ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια το μεγάλο ποσοστό διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι φανερό και από άλλες δημοσκοπήσεις!

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 30,3% έναντι 29,4% της ΝΔ, με την μεταξύ τους διαφορά να είναι στις 0,9 μονάδες και στα όρια του στατιστικού λάθους.

Ακολουθεί με 6,1% το ΚΙΝΑΛ, με 3,4% το ΜέΡΑ25, με 3,3% το ΚΚΕ και με ποσοστά κάτω του 3%, η Πλεύση Ελευθερίας, Ελληνική Λύση κλπ.

Συσπειρώσεις/Μετακινήσεις ψηφοφόρων

Και τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν μεγάλη συσπείρωση σε σχέση με τις Eυρωεκλογές, όπως βλέπετε στην καρτέλα που ακολουθεί:

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά η Νέα Δημοκρατία με διαφορά 9,2 μονάδων!

Η νέα δημοσκόπηση που έγινε έδειξε μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι των άλλων κομμάτων! Πόσα όμως κόμματα θα μπουν στην Βουλή;

Εξακομματική Βουλή (και πιθανότατα και επτακομματική), διαφορά 9,2 μονάδων της ΝΔ έναντι τουΣΥΡΙΖΑ και ισχυρή ρεύμα υπέρ του Κινήματος Αλλαγής το οποίο ξεπερνά τα ποσοστά των ευρωεκλογών, δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που έγινε για λογαριασμό του in.gr.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πάνω από τα ποσοστά που πήρε στις ευρωεκλογές ενώ ανεβαίνουν και ο ΣΥΡΙΖΑ (που αντέχει στα επίπεδα του 25%-26%) αλλά και το ΚΙΝΑΛ που είναι σίγουρα τρίτο κόμμα με ποσοστό άνω του 8%.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία Rass, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 35,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%, διαφορά 9,2 μονάδων δηλαδή. Το Κίνημα Αλλαγής είναι στο 8,7%, μία μονάδα πάνω από τις ευρωεκλογές και ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1%. Την τέταρτη θέση δείχνει να παίρνει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,4% αφήνοντας πίσω τη Χρυσή Αυγή που καταγράφει ποσοστό 3,2% και οριακά μπαίνει στη Βουλή.

Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο στην έρευνα αυτή μένει εκτός Βουλής με 2,8%.

Μόλις στο 1,3% είναι η Ενωση Κεντρώων ενώ ποσοστό 4,2% επιλέγει «άλλο κόμμα». Το άκυρο – λευκό είναι στο 2,1% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 6,6%.

Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, το 49,1% λέει Κυριάκος Μητσοτάκης, το 35,2% ο Αλέξης Τσίπρας και το 14,9% κανένας από αυτούς.

Την κυριαρχία της ΝΔ αποδεικνύουν και τα ποσοστά που παίρνει στην παράσταση νίκης. Στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο», 9 στους 10 (το συντριπτικό ποσοστό του 88,3%) λέει η ΝΔ και μόλις 8,4% πιστεύει ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θέλουν οι πολίτες για την επόμενη ημέρα. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ή συνεργασίες;

Ποσοστό 56,5% λέει ότι θα ήθελε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Το 29,2% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ενώ υπάρχει κι ένα 11,6% που απαντά «αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και εκ νέου εκλογές με απλή αναλογική.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share