Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλέξης Τσίπρας: "Δεν μου είπαν για τους νεκρούς μπροστά στις κάμερες"

Τι ανέφερε για την τραγωδία στο Μάτι;

2 Ιουλίου 2019 22:10
Αλέξης Τσίπρας:

Στην συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε για την τραγωδία στο Μάτι και είπε χαρακτηριστικά: "Δεν μου είπαν για τους νεκρούς μπροστά στις κάμερες"! Ο πρωθυπουργός αιτιολόγησε την απόφαση του μετά το εμπάργκο και την συνέντευξη στο κανάλι του ΣΚΑΙ.

Ο κύριος Τσίπρας απάντησε πως δεν ήξερε πως η σύσκεψη θα μεταδιδόταν δημόσια και πως είχε μόνο μια πληροφορία: ότι μπορεί και να υπήρχαν ένας ή δύο άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις.

Αναλυτικότερα, στην απάντησή του στους δημοσιογράφους που ρώτησαν αν θύμωσε για την τραγωδία στο Μάτι, ο κύριος Τσίπρας είπε:

«Για μένα δεν ήταν σαφές. Βρισκόμουν σε μία διεθνή εκδήλωση στο Μόσταρ, για μία βράβευση, όταν με ειδοποίησαν ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη. Δεν μου είπαν για νεκρούς γιατί δεν υπήρχαν εκείνη την ώρα. Μπήκα στο αεροπλάνο. Είχα την εικόνα ότι ήταν κάτι τραγικό. Είχαμε την αίσθηση ότι η φωτιά μπαίνει στον οικισμό και μου έλεγαν ότι η καταστροφή ήταν μεγάλη. Πέρασα από πάνω με το αεροπλάνο, αλλά δεν είχα εικόνα. Βρέθηκα από το αεροπλάνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν είχα εικόνα ότι έβγαινε ζωντανή σύνδεση. Αν το ήξερα, δεν ξέρω αν θα είχα άλλη στάση. Το τελευταίο που με ένοιαζε εκείνη την ώρα ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Ειδα την κάμερα, δεν ήξερα ότι ήταν σε ζωντανή σύνδεση.

Δεν ήξερα για νεκρούς, είχα μόνο ως φήμη ότι υπήρχε πιθανότητα για έναν ή δύο ανθρώπους που από αναθυμιάσεις είχαν χάσει τη ζωή τους. Εβλεπα γύρω μου παγωμένα πρόσωπα, αιφνιδιάστηκαν από την κάμερα οι υπουργοί και δεν μου είπαν τίποτα. Οταν έφυγαν οι κάμερες ρώτησα "γιατί είστε έτσι" τους υπουργούς και μου απάντησαν ότι μπορεί να είναι περισσότεροι οι νεκροί. Βγήκε μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και έκανε δήλωση. Λάθη γίνονται, αλλά το ζήτημα είναι ότι χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, όχι ότι έγινε κακή επικοινωνιακή διαχείριση», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι μια χώρα παραγωγός ενέργειας!

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου δηλώνει πως η Ελλάδα πέρα από ενεργειακός κόμβος είναι και μια χώρα παραγωγός ενέργειας! Η εξέλιξη αυτή δίνει άλλον ορίζοντα και άλλο βάρος στο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας, αλλά, ταυτόχρονα, και άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική στην Ελλάδα, που πριν από 4 μόλις χρόνια ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα είναι μια χώρα αυτοδύναμη.

Η σημερινή μέρα είναι ιστορική γιατί η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ενεργειακό πλούτο της, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων».

Ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας η επένδυση που υπογράφεται σήμερα!

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ».

«Με την οικονομία της να κινείται για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχοντας εξασφαλίσει το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές χρήματος στη σύγχρονη ιστορία της», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχοντας ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ σε ΑΞΕ, τα τελευταία δέκα χρόνια. Και η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί ότι οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται. Και ότι φέτος πάμε για νέο ρεκόρ σε επενδύσεις».

Η επένδυση που υπογράφεται σήμερα για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα έχει να κάνει με τη γεωπολιτική σημασία της σύμβασης που υπογράφουμε, γιατί πρόκειται για μία εθνικής σημασίας επένδυση, που ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε, μάλιστα, πως «προχωράμε πάντα διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου αλλά και την υποστήριξη των προσπαθειών μας από τις αρτιότερες τεχνολογικά εταιρείες που έχουν άριστη γνώση και διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο EastMed ανοίγει δρόμο για εμπέδωση σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του κατά την υπογραφή σύμβασης για την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, σημείωσε πως το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου που αποτελεί και το καύσιμο-γέφυρα για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το EastMed Forum, όπου συμμετέχουν κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), του αραβικού κόσμου (Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) καθώς και το Ισραήλ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην παρούσα φάση βρίσκεται η δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη (EastMed).

Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε μια σπουδαία «γέφυρα» για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share