Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δημοτικές Εκλογές: Επανακαταμέτρηση στο Αιγάλεω!

Οριακή διαφορά και ασυνήθιστα πολλά άκυρα...

2 Ιουλίου 2019 09:39
Δημοτικές Εκλογές: Επανακαταμέτρηση στο Αιγάλεω!

Την πρώτη απόφαση για επανακαμέτρηση σε δήμο στην Αττική πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το Πρωτοδικείο Αθηνών. Είχαν προηγηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο δήμος Ωραιοκάστρου, όπους είχε γίνει επανακαταμέτρηση μετά τον ά γύρο.

Πρόκειται για το δήμο Αιγάλεω, όπου ο, προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, σημερινός δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας έχασε από τον «γαλάζιο» υποψήφιο Γιάννη Γκίκα με μόλις στον α΄γύρο με μόλις 47 ψήφους διαφορά (8.509 έναντι 8.462) και στον β΄ με 54 (11.921 έναντι 11.867).

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ένσταση που έγινε αρχικά από τον νυν δήμαρχο απορρίφθηκε στην προπερασμένη Παρασκευή από το Πρωτοδικείο Αθηνών, με αποτέλεσμα ο κ. Μπίρμπας την περασμένη Τρίτη να την επανυποβάλει, αυτή τη φορά στον Άρειο Πάγο, ο οποίος αποφάνθηκε θετικά. Έτσι, σήμερα το Πρωτοδικείο Αθήνας έστειλε σχετικό έγγραφο στους δύο υποψηφίους και η επανακαταμέτρηση εξπρές θα γίνει την Τρίτη το πρωί (8-3 μμ) και το απόγευμα (3-9 μμ) στο Πρωτοδικείο Αθηνών, από δέκα εκλογικά συνεργεία στα οποία συμμετέχει ένας δικαστικός και εκπρόσωποι των δύο συνδυασμών.

Να σημειωθεί ότι, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία, η αλλαγή του αποτελέσματος δεν γίνεται αυτόματα αλλά οι εκπρόσωποι των συνδυασμών καταγράφουν τα «προβληματικά» ψηφοδέλτια και αφού γίνει η επίσημη ανακήρυξη των τελικών αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο, υποβάλλουν ενστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ψηφοφορία στον δήμο Αιγάλεω την δεύτερη Κυριακή ακυρώθηκε μεγάλος αριθμός ψηφοδελτίων και εκεί εστιάζει ο νυν δήμαρχος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ στο σύνολο της χώρας τα άκυρα την β΄ Κυριακή ανέρχονταν σε 1,84% επί του συνόλου στο συγκεκριμένο δήμο έφτασαν το 2,54%.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Εκλογές 2019: Πότε αναλαμβάνουν οι νέοι Δήμαρχοι / Περιφερειάρχες;

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τα αποτελέσματα των φετινών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τα νέα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια -άρα και οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι θα αναλάβουν, επισήμως, καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και θα παραδώσουν στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση των νέων δημοτικών συμβουλίων μετά τις εκλογές, την 1η Σεπτεμβρίου, θα προεδρεύσει ο σύμβουλος που τη συγκάλεσε, ενώ το σώμα θα εκλέξει χωριστά και με μυστική ψηφοφορία τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα του.

Μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του προεδρείου και κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης θα εκλεγούν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Πανομοιότυπη είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και στις Περιφέρειες. Και σε αυτή την περίπτωση, την 1η Σεπτεμβρίου, θα εκλεγούν οι νέοι πρόεδροι, αντιπρόεδροι και γραμματείς της εκάστοτε περιφερειακής Αρχής.

Στη συνέχεια θα γίνει μυστική ψηφοφορία για τη στελέχωση της Οικονομικής Επιτροπής κάθε Περιφέρειας.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share