Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι μια χώρα παραγωγός ενέργειας!

Δεν είναι μόνο ενεργειακός κόμβος!

27 Ιουνίου 2019 13:23
Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι μια χώρα παραγωγός ενέργειας!

Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου δηλώνει πως η Ελλάδα πέρα από ενεργειακός κόμβος είναι και μια χώρα παραγωγός ενέργειας! Η εξέλιξη αυτή δίνει άλλον ορίζοντα και άλλο βάρος στο γεωπολιτικό ρόλο της πατρίδας μας, αλλά, ταυτόχρονα, και άλλη αναπτυξιακή και οικονομική προοπτική στην Ελλάδα, που πριν από 4 μόλις χρόνια ήταν μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και τώρα είναι μια χώρα αυτοδύναμη.

Η σημερινή μέρα είναι ιστορική γιατί η Ελλάδα κάνει ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα για να αξιοποιήσει τον ενεργειακό πλούτο της, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ» για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας ταυτόχρονα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Και η σημερινή υπογραφή της σύμβασης με δύο κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας αλλά και με τα Ελληνικά Πετρέλαια, είναι το αποκορύφωμα μίας πολυετούς προσπάθειας και ενός σχεδιασμού πολλών χρόνων».

Ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας η επένδυση που υπογράφεται σήμερα!

Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία «Exxon Mobil - Total - ΕΛΠΕ».

«Με την οικονομία της να κινείται για ένατο συνεχόμενο τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχοντας εξασφαλίσει το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού από τις αγορές χρήματος στη σύγχρονη ιστορία της», ανέφερε και πρόσθεσε: «Έχοντας ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ σε ΑΞΕ, τα τελευταία δέκα χρόνια. Και η σημερινή υπογραφή σηματοδοτεί ότι οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας συνεχίζονται. Και ότι φέτος πάμε για νέο ρεκόρ σε επενδύσεις».

Η επένδυση που υπογράφεται σήμερα για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι το μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα έχει να κάνει με τη γεωπολιτική σημασία της σύμβασης που υπογράφουμε, γιατί πρόκειται για μία εθνικής σημασίας επένδυση, που ανοίγει ένα μεγάλο κύκλο για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων, δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Παρατήρησε, μάλιστα, πως «προχωράμε πάντα διασφαλίζοντας την τήρηση του διεθνούς δικαίου αλλά και την υποστήριξη των προσπαθειών μας από τις αρτιότερες τεχνολογικά εταιρείες που έχουν άριστη γνώση και διαθέτουν άρτια τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Ο EastMed ανοίγει δρόμο για εμπέδωση σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του κατά την υπογραφή σύμβασης για την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων, σημείωσε πως το ενδιαφέρον για έρευνες στην Κρήτη συνδέεται με τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο. Κοιτασμάτων κυρίως φυσικού αερίου που αποτελεί και το καύσιμο-γέφυρα για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου επέλεξαν τον δρόμο της συνεργασίας για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε το EastMed Forum, όπου συμμετέχουν κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία), του αραβικού κόσμου (Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή) καθώς και το Ισραήλ.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στην παρούσα φάση βρίσκεται η δημιουργία ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τις νέες περιοχές παραγωγής προς την ευρωπαϊκή αγορά, με σημείο εισόδου στην Ευρώπη την Κρήτη (EastMed).

Ο αγωγός αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε μια σπουδαία «γέφυρα» για την Ανατολική Μεσόγειο, ανοίγοντας τον δρόμο για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Αλέξης Τσίπρας: Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αντικοινωνικό!

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι αντικοινωνικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας! Ο πρωθυπουργός για ακόμα μια φορά αναφέρει μέσω twitter τους λόγους που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει το debate!

Όσο και αν προσπαθεί να το κρύψει, πίσω από πολύ ευχάριστες λέξεις, η αλήθεια είναι ότι δεν σκοπεύει να κάνει καμία φορολογική ελάφρυνση ούτε το 2019, ούτε το 2020», αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαρισμό στο Twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας!

Ο λόγος για τον οποίο αποφεύγει το debate ο κ. Μητσοτάκης είναι γιατί το πρόγραμμα της ΝΔ είναι βαθιά αντικοινωνικό.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share