Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Δεν θα γίνει το ντιμπέιτ των πολιτικών για τις εθνικές εκλογές!

Τα πάνω κάτω!

24 Ιουνίου 2019 12:29
Δεν θα γίνει το ντιμπέιτ των πολιτικών για τις εθνικές εκλογές!

Ολοκληρώθηκε η Διακομματική Συνεδρίαση για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής του ντιμπέιτ.

Παρά το ότι προτάθηκαν οι ημερομηνίες από τις 27 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί μια ημερομηνία που να μπορούν όλα τα κόμματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ακόμη και να γίνει αργά το βράδυ της 1ης Ιουλίου, σε περίπτωση που δεν μπορούσε να βρεθεί άλλη ημερομηνία.

Τελικά, όμως, ούτε και με αυτή τη συμβιβαστική διάθεση κατέστη δυνατόν να ξεπεραστούν τα κωλύματα. Οπότε, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν θα πραγματοποιηθεί ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε, ενδεχομένως, εκ νέου να αναζητηθεί μια λύση, όχι όμως με τη σύσταση της Επιτροπής που συνήλθε σήμερα.

Εκτός ψηφοδελτίου η Κωνσταντίνα Κούνεβα!

Τη θέση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, 8η στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, λαμβάνει η Γιώτα Λαζαροπούλου, πρώην ενοικιαζόμενη εργαζόμενη στον τραπεζικό τομέα και Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα - πρώην Εθνοdata, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Κωνσταντίνα Κούνεβα απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια και τη δημοτικότητα (δημότης του Δήμου Αθηναίων) στις 31/5/2019.

Ως εκ τούτου, δεν έχει ακόμη εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 και δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Δημοσκοπήσεις: Καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας!

Σε υψηλό επίπεδο μεταξύ 8 και 9,2 μονάδων κυμαίνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις νέες δημοσκοπήσεις. Τα ευρήματα των μετρήσεων επιβεβαιώνουν την αλλαγή του πολιτικού κλίματος που σηματοδότησαν οι ευρωεκλογές της 26ης Μάιου ωστόσο δείχνουν ότι το κρίσιμο διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι αν θα υπάρξει αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι η ΝΔ προηγείται με 8 μονάδες (με αναγωγή επί των εγκύρων) ενώ η αντίστοιχη μέτρηση της Alco για το Open ανεβάζει τον δείκτη στις 9,2 μονάδες.

Ειδικότερα, η σφυγμομέτρηση της Pulse που παρουσίασε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σκάι με τη Σία Κοσσιώνη εμφανίζει την ΝΔ στο 35% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 27% με αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 4,5%

Τον κύκλο των διαφαινόμενων κοινοβουλευτικών δυνάμεων ολοκληρώνουν η ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη – που μετράται σταθερά στο 3,5% – και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που βρίσκεται στο 3%, όριο εισόδου στην Βουλή.

Σε περίπτωση που η Ελληνική Λύση δεν καταφέρει να μπει στην Βουλή η δημοσκόπηση υπολογίζει πως η ΝΔ θα αποσπάσει 156 έδρες, έχοντας καθαρή αυτοδυναμία. Εάν το κόμμα Βελόπουλου εξασφαλίσει θέση στην νέα Βουλή η πλειοψηφία της ΝΔ περιορίζεται στις 152 έδρες.


Σε ό,τι αφορά στα Ελληνοτουρκικά και στο αν η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ενημερώσει τα άλλα κόμματα το 80% είπε ναι και το 10% όχι, με το υπόλοιπο 10% να λέει δεν ξέρω. Χαρακτηριστικό είναι οτι και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στη συντριπτική τους (66%) πλειοψηφία είναι υπέρ του ότι η πολιτικη ηγεσία έπρεπε να είχε ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό.

Στην παράσταση νίκης έχουμε τη ΝΔ να προηγείται με 71%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 18%. Η νίκη της ΝΔ δηλαδή έχει πλέον εδραιωθεί στην παποίθηση των ψηφοφόρων.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι οι Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% με τον κ. Τσίπρα να έχει ανέβει στο 28% από το 26% της προηγούμενης δημοσκόπησης.


Στην ερώτηση ποιο σενάριο είναι καλύτερο για τη χώρα να προκύψει από τις κάλπες οι απαντήσεις είναι: Αυτοδύναμη ΝΔ 33%, Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ 12%, κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ 15%, κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ 19%, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού 13%. Με άλλα λόγια οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 48% θέλουν μια κυβέρνηση όπου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θέλουν τη ΝΔ να πρωταγωνιστεί στη διακυβέρνηση της χώρας.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Alco για το Open και την εκπομπή της Ελλης Στάη η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32,4%, έναντι 23,2% που έχει η κυβερνητική παράταξη. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, το ΚΚΕ με 4,8%, η Χρυσή Αυγή με 3,8%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν, με ποσοστό 3,5%, τόσο το Μέρα 25 του Γιάνη Βαρουφάκη όσο και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που «πιάνει» το... μαγικό όριο εισόδου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς μετρήθηκε στο 3% -ήτοι, σχηματίζεται επτακομματική Βουλή.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η ΝΔ «πιάνει» ποσοστό 29,8% και προηγείται με διαφορά 8,5 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολουθεί με 21,3%. Το ΚΙΝΑΛ είναι και πάλι τρίτο με 6%, το ΚΚΕ ακολουθεί με 4,4%, η Χρυσή Αυγή με 3,5, το Μέρα 25 με 3,2%, ενώ η Ελληνική Λύση μένει «εκτός νυμφώνος», καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 2,7%.

Αναφορικά με την εκτίμηση για την κατανομή των εδρών, η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται ότι θα αριθμεί από 149 έως 161 στη νέα Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 71 και 81, το Κίνημα Αλλαγής από 18 έως 22, το ΚΚΕ από 12 έως 16, η ΧΑ από 10 έως 15, το Μέρα 25 από 0 έως 12 και η Ελληνική Λύση από 0 έως 10.

Η ίδια δημοσκόπηση εντοπίζει ότι το 43% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η νέα κυβέρνηση θα έχει τα περιθώρια να διαπραγματευτεί με τους εταίρους την εφαρμογή του προγράμματός της ενώ το 39% πως θα εφαρμόσει μόνο τις συστάσεις της Κομισιόν.

Επίσης ένας στους δύο πολίτες εμφανίζεται να ανησυχεί με το ενδεχόμενο να συνεχίσει την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά το 30% των πολιτών ελπίζει ότι η οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους θα βελτιωθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 19% που λαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Την εμπιστοσύνη του 34% παίρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και του 26% ο Αλέξης Τσίπρας. Σχετικά με την αναταραχή στην Ανατολική Μεσόγειο το 55% δηλώνει ότι ανησυχεί για ενδεχόμενο ατύχημα στο Αιγαίο έναντι 38% που δίνει αντίθετη απάντηση.

Πάντως, αθροιστικά τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινούνται σε υψηλά επίπεδα ανω του 67% καθώς και οι δύο συμπιέζουν αρκετά τους «μικρούς». Ειδικότερα, οι εισροές για την ΝΔ είναι 40% από το Ποτάμι, 10% από την Ελληνική Λύση, 9% από το ΚΙΝΑΛ, 11% από όσους απείχαν από τις ευρωεκλογές, 2% από το ΣΥΡΙΖΑ και 4 από το ΜΕΡΑ25. Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ το 14% όσων απείχαν από τις ευρωεκλογές απαντούν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ενώ την ίδια απάντηση έδωσε το 11% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, 16% του ΜΕΡΑ25 και 4% του ΚΙΝΑΛ.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share