Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Παροχή επιδόματος στους Βορειοηπειρώτες!

Επιστρέφει επίδομα καταργηθέν επί Σαμαρά.

10 Ιουνίου 2019 18:56
Παροχή επιδόματος στους Βορειοηπειρώτες!

Σύμφωνα με την υπερψηφισθείσα τροπολογία που υπογράφουν η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, όλοι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, που είναι μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, θα εισπράττουν στο εξής το ειδικό επίδομα αλληλεγγύης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ (πρώην ΟΓΑ).

Το ειδικό αυτό επίδομα είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά (ν. 4093/2012) και επανήλθε το 2016 μετά την ψήφιση του ν. 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι, στην περίπτωση των ανασφάλιστων υπερηλίκων δεν βρίσκουν εφαρμογή οι περιορισμοί που έθετε ο νόμος και προϋπέθεταν τη μόνιμη και νόμιμη διαμονή του υπερήλικος στην Ελλάδα για δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης, ή δεκαπέντε χρόνια μεταξύ 17 και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα συνεχόμενα πριν την υποβολή της αίτησης, καθώς και η μόνιμη και σταθερή διαμονή στην Ελλάδα.

Επίσης, όσον αφορά στους ανασφάλιστους υπερήλικες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, δεν θα εφαρμόζεται η διάταξη ως προς το ποσό του επιδόματος που καταβάλλεται ανάλογα με τα έτη διαμονής στη χώρα. Έτσι, μετά την ψήφιση της τροπολογίας, αποφεύγεται η διακοπή ή και η μη χορήγηση σύνταξης στους υπερήλικους, που έχουν την ιδιότητα του μέλους της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας και δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.

Τέλος, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση η ετήσια δαπάνη από την χορήγηση του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης αγγίζει τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Κανονικά οι εκλογές στην Αλβανία!

Άκυρο θεωρεί το διάταγμα Ίλιρ Μέτα για την ακύρωση των εκλογών η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Αλβανίας.

Το γεγονός σημαίνει πως οι προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου εκλογές στην Αλβανία θα διεξαχθούν κανονικά.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αλβανός πρόεδρος Ίλιρ Μέτα είχε υπογράψει διάταγμα ακύρωσης των εκλογών σε απευθείας μετάδοση, ωθώντας την κρίση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα στα άκρα.

Πριν την υπογραφή, ο Ιλίρ Μέτα έκανε μια μακροσκελή αναφορά στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι αποτελεί την καλύτερη συνταγματική λύση για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κλιμάκωσης των συνεπειών λόγω της βαθιάς κρίσης στη χώρα και να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν την ομαλότητα.

Η κυβέρνηση Ράμα είχε ήδη αντιδράσει στην υπογραφή του διατάγματος, ανακοινώνοντας πως ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα συγκαλεί για την Πέμπτη το Κοινοβούλιο με σκοπό την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα από το προεδρικό αξίωμα. Επανέλαβε, δε, τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά - κάτι που επιβεβαίωσε με την απόφασή της η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της χώρας.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πώς ψήφισαν οι Έλληνες του Εξωτερικού;

Με scrable η εκμάθηση των ελληνικών στην Ομογένεια!

Για περισσότερες πολιτικές ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ!

 
 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share