Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Στηβ Γιατζόγλου: Κατεβαίνει βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή στον Πειραιά!

Έχει προκαλέσει πλήθος σχολίων!

6 Ιουνίου 2019 20:22
Στηβ Γιατζόγλου: Κατεβαίνει βουλευτής με τη Χρυσή Αυγή στον Πειραιά!

Ο παλαίμαχος άσος και προπονητής Στηβ Γιατζόγλου αποφάσισε να αφήσει τα παρκέ και να λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές με την Χρυσή Αυγή, κατεβαίνοντας στην Α'Πειραιά.

Σημειώνεται ότι ο Γιατζόγλου είχε προκαλέσει πλήθος σχολίων με δηλώσεις του στο παρελθόν και μετά το βέτο που είχαν θέσει οπαδοί του Πανιωνίου ώστε να μην αναλάβει τα ηνία της ομάδας.

«Και αυτοί έκαναν τα δικά τους... Τι σημαίνει "δεν δεχόμαστε φασίστες στον Πανιώνιο"; Τι είναι αυτό; Είπαν ότι υποστηρίζω την Χρυσή Αυγή... Φυσικά και είμαι φασίστας! Ο αθλητισμός είναι φασισμός. Κάθε αθλητικός χώρος έχει φασισμό. Οι προπονητές δηλαδή τι είναι; Δημοκράτες; Υπάρχει κανένας αθλητής που ψηφίζει για να παίξει βασικός ή όχι; Κάθε προπονητής και κυρίως οι μεγάλοι, ο Ιωαννίδης, ο Ίβκοβιτς, ο Ομπράντοβιτς, δεν έχουν δημοκρατικές αρχές. Έτσι είναι, τι να κάνουμε;» είχε πει.

"Που πήγαν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής;"

Στο 4,85% έφτασε η Χρυσή Αυγή (253.706 ψήφοι στο 92,45% της ενσωμάτωσης) βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών εκλέγοντας δύο ευρωβουλευτές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό της καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια Β' Δυτικής Αττικής όπου έφτασε στο 8,03%. 6,26% έλαβε στη Β' Πειραιώς, 6,42% στη Β' Θεσσαλονίκης, 7,19% στο Κιλκίς, 6,43% στην εκλογική περιφέρεια Λακωνίας, 6,22% στη Μαγνησία και 7,15% στην εκλογική περιφέρεια Χαλκιδικής.

Σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες κατέγραψε ποσοστά κάτω του 6%, ενώ είναι χαρακτηριστικό σε αρκετές βόρειες περιφέρειες ήρθε πίσω από το κόμμα του κ. Βελόπουλου, το οποίο φαίνεται να κεφαλαιοποίησε τη ψήφο αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση λόγω Πρεσπών. Σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Ημαθία, Έβρο και Πιερία ο Κ. Βελόπουλος είδε τα ποσοστά του να είναι πάνω από το 6% και να προσεγγίζουν το 8%.

Η συσπείρωση της Χρυσής Αυγής έπεσε στο 65,5%, με ένα 10% της δύναμής της να μεταφέρεται στη ΝΔ. Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι τρεις ευρωβουλευτές που εξέλεξε η ΧΑ το 2014 έχουν αποχωρήσει από το κόμμα, ενώ ο Ιωάννης Λαγός είναι υπόδικος και έχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Η δίκη της ΧΑ άλλωστε συνεχίζεται και μπαίνει φέτος στην τελική της ευθεία.

Το χαμηλότερο ποσοστό της Χρυσής Αυγής καταγράφηκε στο Λασίθι (2,72%) και στο Ρέθυμνο (2,74%). Εξαιρετικά χαμηλά ήταν τα ποσοστά της στο Ρέθυμνο, την Άρτα, τη Θεσπρωτία και την Ευρυτανία.

Το 2014 η Χρυσή Αυγή είχε φτάσει στο 9,39%. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι και το μεγαλύτερο που έχει καταγράψει η εγκληματική οργάνωση στην μέχρι σήμερα ιστορία της, με το 6,99% των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 να είναι το δεύτερο.

Στις βουλευτικές του 2012 είχε φτάσει στο 6,97%, στις δεύτερες της ίδιας χρονιάς στο 6,92% και στις πρώτες του 2015 είχε φτάσει στο 6,28%. Το 2015 είχε περάσει το 10% στο Ελευθέριο-Κορδελιό (10,5%) και στον Λαγκαδά είχε πλησιάσει το 10%.

Τα αποτελέσματα της ΧΑ είναι απόρροια της αποδιάρθρωσης της οργάνωσης, των αποχωρήσεων, των εσωτερικών αντιδικιών και της δίκης με την προοπτική της καταδίκης για μέλη και οργανωτικά στελέχη να είναι ορατή. Ακόμη, η ΧΑ δεν φαίνεται πως μπόρεσε τελικά να καρπωθεί οφέλη από το Μακεδονικό.

Τέλος, και στο Δήμο Αθηναίων τα εκλογικά ποσοστά του Ηλία Κασιδιάρη είναι πολύ πιο χαμηλά από τις εκτιμήσεις, φτάνοντας μόλις στο 10,54%.

Ωστόσο, παρά την πτώση των ποσοστών της ΧΑ, ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα exit polls της Κυριακής, 13,3% των νέων (17-24) ψήφισαν ψήφισαν Χρυσή Αυγή, κάτι που αναδεικνύει την παρείσφρηση της οργάνωσης στα σχολεία, αλλά και την αποτυχία των υπόλοιπων κομμάτων μα αυξήσουν τα νούμερα και την απήχησή τους στις νέες ηλικίες.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Λοβέρδος: Ο Βενιζέλος «δεν τελείωσε»!

"Πόλεμος" στο ΚΙΝΑΛ! Ποιοί φεύγουν;

Για περισσότερες πολιτικές ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share