Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Η τελευταία ομιλία Βενιζέλου στην Βουλή! (Video)

«Αναγκαίος ο εξορθολογισμός των ποινικών κωδίκων»

6 Ιουνίου 2019 19:28
Η τελευταία ομιλία Βενιζέλου στην Βουλή! (Video)

«Δεν θα είμαι μέλος της επόμενης Βουλής. Είμαι όμως, και θα είμαι πάντα μάχιμος και ενεργός πολίτης. Και πιστεύω, ότι αυτό είναι ό,τι σημαντικότερο μπορεί να κάνει κάποιος σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όπως το δικό μας». Με αυτή την αποστροφή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκλεισε, -μετά από μια συνεχή και αδιάλειπτη, όπως είπε ο ίδιος, παρουσία πάνω από σχεδόν 26 χρόνια στα κοινοβουλευτικά έδρανα- την τελευταία του κοινοβουλευτική παρουσία, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην αίθουσα.

Ο κ. Βενιζέλος, επέλεξε σήμερα, να κάνει την τελευταία κοινοβουλευτική παρουσία και παρέμβασή του, καθώς όπως ανέφερε, θεώρησε πολιτική και επιστημονική του υποχρέωση να τοποθετηθεί πάνω σε δύο θεμελιώδη, κορυφαία νομοθετήματα τα οποία συζητά η Ολομέλεια της Βουλής, όπως είναι ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα έχουν καθυστερήσει πολλά χρόνια.

«Συμφωνώ με τις διαπιστώσεις ότι δεν είναι νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκεται για μια καθυστερημένη οφειλομένη ενέργεια που είχε υποχρέωση να πράξει η κυβέρνηση, όχι μόνο η παρούσα αλλά και η προηγούμενη και ίσως και οι πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η ψήφιση των κωδίκων θα έπρεπε να γίνουν πολύ νωρίτερα σε πολιτικά ανύποπτο χρόνο και υπό συνθήκες πολιτικής συναίνεσης. Η κυβέρνηση θα έπειθε τότε ότι σέβεται πραγματικά το ποινικό φιλελευθερισμό και το κράτος δικαίου, γιατί οι αντιρρήσεις μου ότι τα σέβεται, είναι πολύ μεγάλες». Όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρξει καταστρατήγηση στο πεδίο του ποινικού νόμου μέσω μιας τεχνητής διάκρισης μεταξύ τυπικής και ουσιαστικής ισχύος του νόμου και τόνισε ότι πρέπει να προβλεφθεί ρητά ή η άμεση δημοσίευση και ισχύς του ή έστω ότι δεν θα εκδοθούν αποφάσεις μετά την 1η Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

«Παγώνουν» όλες οι μετατάξεις και προσλήψεις στη Βουλή με εντολή Α. Τσίπρα!

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είχε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να ανασταλεί η διαδικασία των μετατάξεων.


Ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε στον Πρόεδρο της Βουλής, ότι παρά το γεγονός πως η διαδικασία ήταν ήταν καθόλα νόμιμη, διαφανής και με διακομματική συναίνεση, αξιοποιήθηκε, όπως είπε, από τη ΝΔ για να δημιουργηθούν εντυπώσεις σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας. Αποφάσισαν, έτσι, ο Πρόεδρος της Βουλής να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Νωρίτερα, πάντως και μετά το σάλο που προκλήθηκε για προσλήψεις και δεκάδες μετατάξεις στη Βουλή, συγγενικά πρόσωπα της προϊσταμένης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της διευθύντριας του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, υπέβαλλαν την παραίτησή τους.


Όπως έγινε γνωστό οι κόρες της Ειρήνης Πανταλού και της Βασιλικής Τσακανίκα παραιτήθηκαν για λόγους ατομικής ευαισθησίας από τη διαδικασία πρόσληψής τους στο Ίδρυμα της Βουλής.

Η κόρη της κ. Τσακανίκα, Αλεξάνδρα Αλεξανδροπούλου διορίστηκε στις 31 Μαΐου 2019 στο Ίδρυμα της Βουλής για ένα χρόνο με την υπογραφή της προέδρου του Νίκης Μαρωνίτη.

Η κόρη της κ. Πανταλού, Μαρίνα Λελούδα Σκουρογιάννη διορίστηκε στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις 31 Μαΐου.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Λοβέρδος: Ο Βενιζέλος «δεν τελείωσε»!

"Πόλεμος" στο ΚΙΝΑΛ! Ποιοί φεύγουν;

Για περισσότερες πολιτικές ειδήσεις του AthensMagazine.gr δείτε εδώ

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share