Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ψηφίστηκαν οι νέοι Κώδικες από την Βουλή!

Τι αποφασίστηκε για τον βιασμό;

6 Ιουνίου 2019 16:33
Ψηφίστηκαν οι νέοι Κώδικες από την Βουλή!

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας.

Οι νέοι Κώδικες πέρασαν με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού.

Από τη διαδικασία απείχαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής.

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή εισήγαγε τους Κώδικες στην Ολομέλεια εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πριν την ψηφοφορία, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις του άρθρου 336 που αφορά τον βιασμό μετά από θύελλα αντιδράσεων.

«Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη», είναι η νέα διατύπωση της πολυσυζητημένης παραγράφου 5 του άρθρου 336 του νέου Ποινικού Κώδικα για τον ορισμό του βιασμού, όπως διαμορφώνεται μετά τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, στη Βουλή.

Ουσιαστικά ξεκαθαρίζεται πρόκειται για κακούργημα ενώ προστίθεται στη στοιχειοθέτηση του βιασμού και η συναίνεση πέραν της άσκησης βίας (π.χ. ψυχολογική βία).

Οι παράγραφοι του άρθρου 336 πριν την αλλαγή της πέμπτης:

1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κίνδυνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη.

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η γενετήσια πράξη έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Αν κάποια από τις πράξεις των προηγούμενων παραγράφων είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

5. Όποιος, εκτός από την παράγραφο του άρθρου 1, εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης απειλώντας αυτόν με παράνομη πράξη ή παράλειψη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών.

Πλέον η παράγραφος είναι: Όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σάλος στη Βουλή: ο βιασμός γίνεται κακούργημα;

Σάλο έχουν προκαλέσει όσα εξήγγειλε ο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου όσον αφορά την αλλαγή της νομοθεσίας για τον βιασμό.

Ο βιασμός στον Νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε πίσω και έφερε νομοτεχνική βελτίωση. Το επίμαχο άρθρο παράγραφος 5 του άρθρου 336 αντικαθίσταται με τη φράση ότι «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη». Έτσι, γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κακούργημα και ότι πλέον απαλείφεται η πρόβλεψη ποινής από 3 έως 5 έτη και το κλειδί στην υπόθεση είναι η λέξη συναίνεση που προστίθεται στην παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου.

Μιχάλης Καλογήρου δήλωσε: «Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, θα κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση».

Ύστερα όμως από τις αντιδράσεις, η διάταξη άλλαξε.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογήρου σε συνεργασία με τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα γίνουν διορθώσεις στο συγκεκριμένο άρθρο, ώστε να υπάρχει σωστή εξισορρόπηση της ποινολογικής αντιμετώπισης των βιαστών.

Ο υπουργός δικαιοσύνης υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, καθώς υπήρξε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον πλαίσιο που ορίζει το βιασμό, αλλά και τις ποινές που θεσπίζονται. Μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ορισμό που δίδεται, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρσή του. Οι ποινές του βιασμού που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι εκτιτέες, διευκρινίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η Φώφη Γεννηματά η οποία αφού αναφέρε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τον Ποινικό Κώδικα τώρα που φεύγει, στη συνέχεια πρόσθεσε: «Προχωρά μόνος. Αμφιλεγόμενες διατάξεις πολλές. Αλλαγές που βγάζουν μάτι. Και κάτι που με ενοχλεί πιο βαθιά. Ο βιασμός είναι έγκλημα, δεν υπάρχει light βιασμός. Ο ποινικός κώδικας οφείλει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να κρύβονται»

Στις έντονες αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει ο ορισμός του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα αναφέρθηκε και το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση έκανε ένα βήμα «χαλάρωσης»του ορισμού, γεγονός που δυνητικά επιτρέπει πιο μαλακή τιμωρία για τους βιαστές».

Eπίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ,εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο Μιχάλης Καλογήρου κατηγόρησε τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν μετέχουν στις εργασίες του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, καθώς στοχεύουν να εμφανίσουν μια διαλυμένη βουλή και μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τη στάση τους ευθεία προσβολή στα πρόσωπα που απαρτίζουν τις δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που επί δύο χρόνια εργάστηκαν για να αλλάξουν οι κώδικες.

Για απαράδεκτη και αντισυνταγματική διαδικασία την οποία δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδος. Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αναφορά του ότι δεν έχουν διαβάσει τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, τους αποκάλεσε πραξικοπηματίες αν και αργότερα ανακάλεσεύστερα από παρέμβαση του προεδρεύοντος Τάσου Κουράκη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share