Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Σάλος στη Βουλή: ο βιασμός γίνεται κακούργημα;

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση...

6 Ιουνίου 2019 15:25
Σάλος στη Βουλή: ο βιασμός γίνεται κακούργημα;

Σάλο έχουν προκαλέσει όσα εξήγγειλε ο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου όσον αφορά την αλλαγή της νομοθεσίας για τον βιασμό.

Ο βιασμός στον Νέο Ποινικό Κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε πίσω και έφερε νομοτεχνική βελτίωση. Το επίμαχο άρθρο παράγραφος 5 του άρθρου 336 αντικαθίσταται με τη φράση ότι «όποιος επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη». Έτσι, γίνεται ξεκάθαρο ότι πρόκειται για κακούργημα και ότι πλέον απαλείφεται η πρόβλεψη ποινής από 3 έως 5 έτη και το κλειδί στην υπόθεση είναι η λέξη συναίνεση που προστίθεται στην παράγραφο του συγκεκριμένου άρθρου.

Σάλος: ο βιασμός γίνεται κακούργημα;

Μιχάλης Καλογήρου δήλωσε: «Δεν ισχύει ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Διατηρείται κακούργημα για τις περισσότερες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι στην παράγραφο 5 προβλέφθηκε ποινή φυλάκισης 3 έως 5 έτη φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινή γνώμη. Επειδή όμως δεν μπορεί αυτό το Υπουργείο και αυτή η κυβέρνηση που έχουν νομοθετήσει τόσα πολλά για τα δικαιώματα να εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται βιαστές, σε συνεννόηση με τα μέλη των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών, θα κάνουμε μία νομοτεχνική βελτίωση και θα διαγραφεί η παράγραφος 5 προκειμένου να υπάρξει σωστή εξισορρόπηση».

Ύστερα όμως από τις αντιδράσεις, η διάταξη άλλαξε.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογήρου σε συνεργασία με τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών θα γίνουν διορθώσεις στο συγκεκριμένο άρθρο, ώστε να υπάρχει σωστή εξισορρόπηση της ποινολογικής αντιμετώπισης των βιαστών.

Σάλος: ο βιασμός γίνεται κακούργημα;

Ο υπουργός δικαιοσύνης υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, καθώς υπήρξε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον πλαίσιο που ορίζει το βιασμό, αλλά και τις ποινές που θεσπίζονται. Μάλιστα η Διεθνής Αμνηστία, χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ορισμό που δίδεται, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρσή του. Οι ποινές του βιασμού που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι εκτιτέες, διευκρινίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η Φώφη Γεννηματά η οποία αφού αναφέρε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τον Ποινικό Κώδικα τώρα που φεύγει, στη συνέχεια πρόσθεσε: «Προχωρά μόνος. Αμφιλεγόμενες διατάξεις πολλές. Αλλαγές που βγάζουν μάτι. Και κάτι που με ενοχλεί πιο βαθιά. Ο βιασμός είναι έγκλημα, δεν υπάρχει light βιασμός. Ο ποινικός κώδικας οφείλει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να κρύβονται»

Σάλος: ο βιασμός γίνεται κακούργημα;

Στις έντονες αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει ο ορισμός του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα αναφέρθηκε και το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση έκανε ένα βήμα «χαλάρωσης»του ορισμού, γεγονός που δυνητικά επιτρέπει πιο μαλακή τιμωρία για τους βιαστές».

Eπίθεση τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΚΙΝΑΛ,εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ο Μιχάλης Καλογήρου κατηγόρησε τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν μετέχουν στις εργασίες του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, καθώς στοχεύουν να εμφανίσουν μια διαλυμένη βουλή και μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Χαρακτήρισε τη στάση τους ευθεία προσβολή στα πρόσωπα που απαρτίζουν τις δύο νομοπαρασκευαστικές επιτροπές που επί δύο χρόνια εργάστηκαν για να αλλάξουν οι κώδικες.

Για απαράδεκτη και αντισυνταγματική διαδικασία την οποία δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδος. Μετά τις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην αναφορά του ότι δεν έχουν διαβάσει τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες, τους αποκάλεσε πραξικοπηματίες αν και αργότερα ανακάλεσεύστερα από παρέμβαση του προεδρεύοντος Τάσου Κουράκη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share