Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλέξης Τσίπρας: Η καινούρια στρατηγική και το παρασκήνιο της ήττας!

Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί έχασαν!

3 Ιουνίου 2019 16:33
Αλέξης Τσίπρας: Η καινούρια στρατηγική και το παρασκήνιο της ήττας!

Στο ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας ψάχνουν καινούρια στρατηγική για το κόμμα και δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί έχασαν από την Νέα Δημοκρατία! Ποιο είναι το παρασκήνιο της ήττας;

Υστερα από την μεγάλη νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές και με διαφορά που σπάει κάθε ιστορικό ρεκόρ, ύστερα από την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές εκλογές- όπου όλη η Ελλάδα βάφτηκε γαλάζια- και ύστερα από τις απανωτές νίκες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους Δήμους, όπου επικρατεί ακόμα και σε παλαιά φέουδα της Αριστεράς, η Κουμουνδούρου δείχνει παραζαλισμένη.

Και αδυνατεί να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα, αν κρίνει κανείς από τις πρώτες αντιδράσεις. Στην αρχή εκτιμήθηκε ότι ο κόσμος δεν κατάλαβε τι ψήφισε, μετά θεωρήθηκε ως μη επαρκής ο χρόνος που διέθετε η κυβέρνηση ώστε να γίνει κατανοητή η πολιτική της, στήριξης των ασθενέστερων, μετά εκτιμήθηκε οτι υπήρξε πολύ βαριά η φορολογική πίεση στην μεσαία τάξη... και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ τα 'ριξε στην αποχή και ετοιμάζεται να περισώσει ό,τι μπορεί στις εθνικές εκλογές.

Χαρακτηριστική της αμηχανίας που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελευταία δήλωση του υπουργού Ψηφιακής πολιτικής Νίκου Παππά που συμπέρανε οτι το κυβερνών κόμμα «δεν υπέστη στρατηγική ήττα, αλλά απλά έχασε δύο περιφέρειες», την ώρα που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Η σύσκεψη στην Κουμουνδούρου με τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την τυπική βόλτα στο Σύνταγμα, το βράδυ του «βατερλό» της Ρένας Δούρου και του Νάσου Ηλιόπουλου, και παρά τα τεχνητά χαμόγελα δεν μπόρεσε να κρύψει την κακή ψυχολογία του.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της Κουμουνδούρου για να συσκεφθεί με κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά στελέχη.

Στη σύσκεψη της Κουμουνδούρου συμμετείχαν, εκτός από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κι άλλοι.

Μετά τη διπλή βαριά ήττα στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στον ΣΥΡΙΖΑ σκέπτονται να αλλάξουν επικοινωνιακό επιτελείο και στρατηγική, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα. Ηδη συζητείται να αναλάβει το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου η Εφη Αχτσιόγλου και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος να βρεθεί στις επάλξεις της μάχης. Στόχος του πρωθυπουργού, λένε οι πληροφορίες, είναι να επικοινωνήσει νέο μήνυμα, ενόψει των εθνικών εκλογών, ώστε να μην ανοίξει κι άλλο η ψαλίδα με τη ΝΔ και να αποφευχθεί νέο «Βατερλό» το βράδυ των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου που θα έθετε και τον ίδιο υπό αμφισβήτιση.

Δεν μπορούν να εξηγήσουν την ήττα
Οι επεξηγήσεις της εκλογικής ήττας, πάντως, δείχνουν το «πατατράκ» των κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν περίμεναν τέτοια ποσοστά. Μετά τις πρώτες δηλώσεις των επιτελών του Μαξίμου, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ότι οι ψηφοφόροι δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν...τώρα άρχισαν οι νέες ερμηνείες, που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τα αυτονόητο. Οτι δηλαδή όλη η Ελλάδα βάφτηκε γαλάζια και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κερδίσει παρά μόνο 4 σημαντικούς Δήμους.


Μιλώντας στο News 247, ο Νίκος Παππάς διατύπωσε μια νέα θεωρία, ότι δηλαδή όλες και όλες οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο περιφέρειες. Κι αυτό γιατί στις περιφερειακές εκλογές του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει με δικούς τους υποψηφίους δυο περιφέρειες, η ΝΔ είχε κερδίσει 6 και οι υπόλοιποι ήταν ανεξάρτητοι.

Ο κύριος Παππάς δήλωσε πως το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών «δεν είναι στρατηγική ήττα» και πρόσθεσε: «Δύσκολο το αποτέλεσμα, αλλά ο χάρτης των περιφερειών δεν ήταν ποτέ κόκκινος. Η ΝΔ διεύρυνε τα αποτελέσματά της, εμείς χάσαμε δύο περιφέρειες, της κ. Δούρου και στα Ιόνια νησιά. Η ΝΔ αύξησε τις δυνάμεις της πράγματι. Είμαστε ενώπιον μιας εκλογικής μάχης και αξιολογούμε τα αποτελέσματα. Όλα θα συζητηθούν».

Το συμπέρασμα της Αυγής

Δεν είναι τυχαίο για την προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας των εκλογών, τόσο των ευρωεκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών, ότι την επομένη της μεγάλης νίκης της Νέας Δημοκρατίας, δυο φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, η ΕφΣυν και το Εθνος επιλέγουν άλλο πρώτο θέμα!- την κρίση δηλαδή στο ΚΙΝΑΛ- και όχι το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.

Η ΕφΣυν έχει τίτλο «Ποιός Κερδίζει από την ζαριά της Φώφης», ενώ το Εθνος από την πλευρά του έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Το Στοίχημα της Φώφης». Από κοντά και η Κόντρα News που σχολιάζει «Ο Βενιζέλος πρόλαβε την Φώφη στην συμφωνία με τον Κυριάκο».

Από την πλευρά της Η Αυγή, στην ηλεκτρονική της έκδοση, και με τον ουδέτερο τίτλο «Νίκες και Ηττες στις Αυτοδιοικητικές εκλογές», σχολιάζει στην γραμμή Νίκου Παππά:

«Δεν άλλαξε σημαντικά ο χάρτης των περιφερειών της χώρας μετά τα αποτελέσματα του β' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών από την προηγούμενη εβδομάδα.

Φίλης: Νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν σημαίνει και νίκη στις εκλογές
Καλή προσπάθεια κατέβαλε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης που σχολίασε καλεσμένος στην ΕΡΤ ότι ναι μεν οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι νίκη της ΝΔ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κερδίσει και τις εθνικές εκλογές.

«Βεβαίως υπάρχει μήνυμα και προς τον ΣΥΡΙΖΑ» , είπε ο κ. Φίλης. Για να προσθέσει: «Με τα ειδικότερα, ασφαλώς, στοιχεία που μπορεί κανείς να παρατηρήσει (αυξημένη αποχή , ιδιομορφία των τοπικών αναμετρήσεων κλπ), αλλά πάντως μήνυμα νίκης της ΝΔ. Ωστόσο, αυτό κατά κανένα τρόπο δεν αποτελεί πρόκριμα για την έκβαση των βουλευτικών εκλογών. Δεν υπέγραψε κανείς συμβόλαιο με την ψήφο των πολιτών. Στις βουλευτικές εκλογές, ψηφίζουμε για άλλα πράγματα : για το μέλλον της χώρας, την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος κλπ.» .

Ενέσεις ηθικού από τον Κώστα Ζαχαριάδη

Από την πλευρά του ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η μάχη των εκλογών μπορεί να κερδηθεί:

«Δεν πάμε ούτε να χάσουμε με αξιοπρέπεια, ούτε να μειώσουμε απλώς τη διαφορά, πάμε για να κερδίσουμε μια δύσκολη μάχη που η έκβασή της είναι ανοιχτή παρόλο που στο πρώτο ημίχρονο είμαστε πίσω. Με μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, συσπείρωση και πείσμα πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ηλιόπουλος και Δούρου αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους…
Χαρακτηριστικό της αμηχανίας που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και το συμπέρασμα που διαρρέουν κομματικές πηγές για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, όπου σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, δεν είναι η μεγάλη νίκη της ΝΔ αλλά η αυξημένη αποχή. Ενώ σημειώνουν με ικανοποίηση την αύξηση των ποσοστών σε σχέση με την πρώτη Κυριακή, των δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Αθηναίων:

Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ - Ο Νάσος Ηλιόπουλος και Ρένα Δούρου αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά τους - Η μεγάλη μάχη είναι οι εθνικές εκλογές με ξεκάθαρο δίλημμα προοδευτική διακυβέρνηση ή μνημονιακές πολιτικές.

Πιο αναλυτικά κομματικές πηγές σημειώνουν ως πρώτο σχόλιο για τα αποτελέσματα:

1.Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα όποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν. Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως μας έδειξαν και οι εκλογές του 2014.

2.Στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά.

3. Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημμα θα είναι καθαρό και ο λαός μας θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share