Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Οι πρώτες δηλώσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο!

Βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη!

31 Μαΐου 2019 17:12
Οι πρώτες δηλώσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο!

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με βασικό αντικείμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Σε δηλώσεις κατά την προσέλευσή τους, οι υπουργοί στράφηκαν κατά της ΝΔ, η οποία, «με την άρνησή της να συναινέσει στην επιλογή των δικαστών έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο», ενώ για τις επικείμενες εκλογές, υποστήριξαν ότι «είναι μεν μία δύσκολη αλλά ανοικτή μάχη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αναφερόμενος στις επικρίσεις συνταγματολόγων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ζήτησε δηκτικά «να εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις».

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, υποστήριξε ότι «η ΝΔ όπως φαίνεται και στο θέμα Δικαιοσύνης λειτουργεί ωσάν να είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, ενώ δεν έχει εκλεγεί».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ερώτηση για την ήττα στις ευρωεκλογές και την επόμενη μάχη απάντησε ότι «το στοίχημα είναι δύσκολο, αλλά για τα δύσκολα είμαστε». Στο ίδιο ερώτημα η αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Σία Αναγνωστοπούλου, παρατήρησε ότι «στη μάχη πας για να κερδίσεις».

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για συμπεριφορές στελεχών που στοίχησαν στο αποτέλεσμα.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, αναφερόμενη στο θέμα της Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι «είχε μία ευκαιρία η ΝΔ να δείξει το συναινετικό της πρόσωπο και έδειξε το πραγματικό της». Για τις εκλογές τόνισε: «Δίνουμε μάχη για τις εθνικές εκλογές, δεν κρίνεται το αποτέλεσμα από ενδιάμεσες διαδικασίες (δηλ. τις ευρωεκλογές).

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογαννακοπούλου, τόνισε ότι το άνοιγμα στην προοδευτική συμμαχία βοηθά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Χαρίτσης, απέφυγε να απαντήσει για το θέμα της Δικαιοσύνης.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι είναι ανοικτή η μάχη των ευρωεκλογών.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε ερώτηση «τι απαντάτε για τις επικρίσεις που δέχεστε;» υποστήριξε «τίποτα, τίποτα».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Συνεδριάζει το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο για τη Δικαιοσύνη!

Συνεδριάζει το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα είναι ραγδαίες με το Μέγαρο Μαξίμου να κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία, έπειτα από απόρριψη της πρότασης που απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.


Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, 30 Μαΐου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, με ανακοίνωσή του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «O πρόεδρος της ΝΔ απάντησε με τρόπο απαξιωτικό για τον ελληνικό λαό και τους θεσμούς της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας». Κι αυτό γιατί ο κ. Καλογήρου είχε απευθύνει κάλεσμα για συναίνεση στις αλλαγές, στην οποία η Νέα Δημοκρατία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου, απάντησε με «απαξιωτικό τρόπο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου είχε απευθύνει πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία τον καλούσε ώστε η κυβέρνηση και η μείζονα αξιωματική αντιπολίτευση να αποφασίσουν από κοινού για την επιλογή των προσώπων που θα αναλάβουν το τιμόνι της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, καθώς και των τριών αντιπροέδρων του ανώτατου δικαστηρίου. Στην επιστολή που είχε αποστείλει ο κ. Καλογήρου είχε επισημάνει ότι «δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό και νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της εκκρεμούς διαδικασίας».

Από την πλευρά τους, πάντως, στελέχη της Πειραιώς τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να ακυρωθεί η όλη διαδικασία από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να τεθεί θέμα νομιμότητας μελλοντικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας, που εξήγησε µέσω επιστολής του αρµόδιου τοµεάρχη, Νίκου Παναγιωτόπουλου, γιατί το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν µπορεί να συναινέσει στην επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίµου να ορίσει τώρα τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων, προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την πολιτική πίεση προς όλους τους θεσμικούς παράγοντες που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στην επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Στο συγκεκριµένο κείµενο γίνεται λόγος για εξόφθαλµα αντιθεσµική διαδικασία, αντισυνταγµατική και παράνοµη. «Αντισυνταγµατική γιατί µία κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου µπορεί να προβαίνει µόνο σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων εν όψει των εκλογών. Και παράνοµη διότι ο νόµος 2190/94 ρητά απαγορεύει κατά την προεκλογική περίοδο οποιονδήποτε διορισµό σε θέση δηµοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε µάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων» αναφέρει, µεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share