Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Όλο το παρασκήνιο και τα λάθη που οδήγησαν στην ήττα!

Βαρύ το κλίμα..

27 Μαΐου 2019 10:18
ΣΥΡΙΖΑ: Όλο το παρασκήνιο και τα λάθη που οδήγησαν στην ήττα!

Βαρύ είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα από την Νέα Δημοκρατία! Ποιο είναι το παρασκήνιο και τα λάθη που οδήγησαν στην ήττα;

Ουσιαστικά πρόκειται για μία συντριβή και μια προσωπική ήττα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιχείρησε να προσδώσει στις ευρωκάλπες χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης τόσο στον ίδιο, όσο και στις προεκλογικές παροχές.

Οι κάλπες διέψευσαν τις προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και στα πιο απαισιόδοξα σενάρια που επεξεργαζόταν το Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, δεν καταγραφόταν τέτοια διαφορά: πλέον, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 9,43%.

Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων έστειλε εκκωφαντικά μηνύματα στο κυβερνών κόμμα, αλλά και στους εκλεκτούς του για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που τον συμβούλευσαν να αποφύγει τις εθνικές κάλπες- ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέμενε να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση και κάλπες να στηθούν τον Οκτώβριο- ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αμέσως μετά τον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών, με την 30η Ιουνίου να φαντάζει ως η πιο πιθανή ημερομηνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα επιχειρήσουν μία πιο νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος τα επόμενα 24ωρα. Έχουν ήδη, άλλωστε, ξεκινήσει οι συζητήσεις που αναφέρουν ότι η επιμονή του Μαξίμου κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων να διοχετεύει σενάρια που έκαναν λόγο για κλείσιμο της ψαλίδας και για οριακή διαφορά, ακόμα και πιθανή ανατροπή, έσπρωξαν πολλούς πολίτες σε εναλλακτικές λύσεις, όπως το Γιάνη Βαρουφάκη, την Πλεύση Ελευθερίας, τη Λαική Ενότητα, αλλά και το ΚΙΝΑΛ. Ειδικά οι επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής και της ΜεΡα25, μετά τα θετικά αποτελέσματα της ευρωπαϊκής κάλπης, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στον χώρο της Κεντροαριστεράς ενόψει των εθνικών πρόωρων εκλογών. Εξού και κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι αναμένεται να δούμε στροφή 180 μοιρών στην κυβερνητική στρατηγική τις επόμενες ημέρες. Ακόμα και το σύνθημα «με την Ελλάδα των πολλών ή με την Ελλάδα των λίγων» θα εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα, καθώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα…

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα της 26ης Μαίου πρόκειται να επιφέρει και εσωκοµµατικές εξελίξεις. Δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί η ηγεσία Τσίπρα, αλλά Κουμουνδούρου και εσωκομματική αντιπολίτευση θα απαιτήσουν να έχουν πολύ πιο ενεργό ρόλο στις αποφάσεις και στην χάραξη στρατηγικής. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό οτι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης θα διεκδικήσουν αναβαθμισμένο ρόλο, προωθώντας την άποψη ότι τα όργανα του κόµµατος οφείλουν να είναι πιο ενεργά και όχι απόλυτα κατευθυνόμενα απο το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, στόχος του Αλέξη Τσίπρα, προκηρύσσοντας άμεσα εκλογές, είναι να αυξήσει τις πιθανότητες να συγκρατήσει δυνάμεις και να πετύχει μία σχετικά αξιοπρεπή ήττα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απελευθέρωνε δολοφόνους και στις Φυλακές Κορυδαλλού πήρε 62,5%!

Μεγάλη ήταν η νίκη που σημείωσε χθες η ΝΔ στις ευρωεκλογές και αντίστοιχα, μια τεράστια ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ με την διαφορά των δύο κομμάτων να φτάνει στο 9,4%.

Και μπορεί ο πολιτικός χάρτης της Ελλάδας να άλλαξε χρώμα μετά την συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές 2019, ωστόσο στις φυλακές Κορυδαλλού,αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Συγκεκριμένα:

Στο ψυχιατρείο κρατουμένων του Κορυδαλλού
ΣΥΡΙΖΑ: 62,5% και 40 ψήφους,
ΝΔ: 12,50% και 8 ψήφους,
ΧΑ: 10,94% και 7 ψήφους,
ΚΙΝΑΛ: 4,69% και 3 ψήφους και
από 1,56% και μια ψήφο παίρνουν το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων, η Ελλήνων Συνέλευσις, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ.
Εγγεγραμμένοι ήταν 72, εκ των οποίων ψήφισαν οι 69 (συμμετοχή 95,83%), έγκυρα 65 (92,75%) άκυρα 5 (7,25%) και δεν υπήρχαν λευκά.

Στις κεντρικές αποθήκες υλικού φυλακών Κορυδαλλού:
ΣΥΡΙΖΑ: 30% και
ΝΔ: 20% ενώ
το υπόλοιπο 50% μοιράστηκαν οι ΧΑ, ΚΚΕ, Ποτάμι, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΕΡΑ25.
Εγγεγραμμένοι ήταν 12, ψήφισαν 10 (83,3%) και έγκυρα ήταν και τα 10.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share