Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ευρωεκλογές 2019: Όλη η Ελλάδα βάφτηκε μπλε!

Ιστορικό προβάδισμα 9,5 μονάδων για τη ΝΔ!

27 Μαΐου 2019 07:28
Ευρωεκλογές 2019: Όλη η Ελλάδα βάφτηκε μπλε!

Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε μπλε αφού ήταν ιστορικό το προβάδισμα 9,5 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία! Σάρωσε η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις Ευρωεκλογές!

Το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεπεράσει τις εννέα μονάδες, προβάδισμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων από το 1981 που η Ελλάδα εκλέγει ευρωβουλευτές.

Ιστορικό ποσοστό διαφοράς σε ευρωεκλογές κατακτά η Νέα Δημοκρατία με βάση τα τελευταία στοιχεία από την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων!

Με βάση τα νεότερα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών και με ενσωματωμένο το 61,51% η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,25% και ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 23,83%.

Στην τρίτη θέση πλασσάρεται το Κίνημα Αλλαγής με 7,33%, πέμπτο είναι το ΚΚΕ με 5,64%, ενώ η Χρυσή Αυγή υποχωρεί στο 4,84%.

Ακολουθεί η Ελληνική Λύση 4,08% που εκλέγει σίγουρα ευρωβουλευτή και το ΜεΡΑ25 το οποίο αν και συγκεντρώνει ποσοστό 3,11%, εντούτοις η εκτίμηση της Singular Logic είναι ότι τελικά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν θα εκλέξει τελικά ευρωβουλευτή.

Αντίθετα εκτός ευρωβουλής μένουν, σε σχέση με το 2014, το Ποτάμι που συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 1,69% και οι ΑΝΕΛ που συγκεντρώνουν 0,77% όταν τα δύο κόμματα αυτά είχαν συγκεντρώσει πριν από πέντε χρόνια 6,61% και 3,46% αντίστοιχα.

Κάτω από 2% είναι τα ποσοστά της Ένωσης Κεντρώων και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Σημειώνεται ότι το ΝΕΟ της Κατερίνας Παπακώστα και οι Έλληνες Ριζοσπάστες του Σάββα Τσιτουρίδη κατέγραψαν χαμηλότερο ποσοστό ακόμα και από αυτό του Δημοσθένη Βεργή.

Και το ΜέΡΑ 25 με 3,11%, που είναι τα δύο νεότερα κόμματα τα οποία διεκδικούν την εκλογή ευρωβουλευτή.

Αυτή είναι η ημερομηνία των πρόωρων Εθνικών Εκλογών!

Την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών μετά το β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη βαριά ήττα (περίπου 9 μονάδων) από τη ΝΔ σε ευρωεκλογές και περιφερειακές/δημοτικές εκλογές.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να ζητήσει την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Βάσει του Συντάγματος, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 24 μέρες από αυτή την ημερομηνία, οπότε η επόμενη διαθέσιμη είναι η 30η Ιουνίου.

"Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των εκλογών σε περιφέρειες και δήμους σηματοδοτούν ισχυρή αποδοκιμασία της κυβέρνησης" επισήμανε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το δίλημμα του Τσίπρα για τις εκλογές
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δύο δρόμοι υπάρχουν, ο δρόμος της πλήρους εξόδου από τα μνημόνια κι ο δρόμος της επιστροφής στη λιτότητα, στο σκοτάδι της κρίσης και του ΔΝΤ. Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στο σχέδιό μας, στα μέτρα ελάφρυνσης, της πορείας ανασυγκρότησης και της χώρας.. Για να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτά τα μέτρα. Για να μην μπορεί κανείς απ' όσους καιροφυλακτούν να τα πάρουν πίσω».

«Τέσσερα χρόνια τώρα πορευτήκαμε σε πρωτοφανείς δυσκολίες, με γνώμονα την εντιμότητά μας και τη στήριξη του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του μετά την βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας» είπε ο πρωθυπουργός.

«Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την έξοδο από την κρίση και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών» συνέχισε.

«Η τελική ετυμηγορία ανήκει σε σας. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια από τη μάχη να υπερασπιστούμε τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού» σημείωσε.

«Αμέσως μετά το β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του ζητήσω να προκηρύξει πρόωρες εκλογές» τόνισε ο κ. Τσίπρας μπροστά σε συνεργάτες του, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργούς που τον άκουγαν συγκινημένοι και δακρυσμένοι.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share