Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Τρόμος στη Γαλλία: Προβάδισμα στη Μαρί Λεπέν δίνουν τα exit poll!

Ο Μακρόν ακολουθεί..

26 Μαΐου 2019 21:50
Τρόμος στη Γαλλία: Προβάδισμα στη Μαρί Λεπέν δίνουν τα  exit poll!

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των exit poll φαίνεται ότι θα κερδίσει τη μάχη των ευρωεκλογών στη Γαλλία σύμφωνα με δύο exit poll των ινστιτούτων IFOP και Elabe. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το κόμμα της Λεπέν αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει ποσοστό περίπου 24,2%, έναντι 22,4% του κόμματος LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Elabe.

Παρόμοια ποσοστά (24% και 22,5%) δίνει και το IFOP. Εφόσον επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, ο Εθνικός Συναγερμός θα αποσπάσει 24 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έναντι 23 εδρών για το κόμμα του Γάλλου προέδρου. Στην τρίτη θέση ακολουθούν οι Πράσινοι, με ποσοστό περίπου 13%.

«Αξιοπρεπές» χαρακτήρισε το Μέγαρο των Ηλυσίων το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα LREM του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ωστόσο ότι η δεύτερη θέση είναι «απογοητευτική αλλά δεν αποτελεί τιμωρία».

Η γαλλική προεδρία επισημαίνει ότι η πλειοψηφία όσων προσήλθαν στις κάλπες ψήφισε υπέρ φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ενώ τόνισε ότι η υψηλή συμμετοχή που καταγράφηκε στη Γαλλία είναι μια «καλή είδηση». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στη Γαλλία, αντιθέτως η κυβέρνηση θα «εντείνει» την εφαρμογή του προγράμματός της κατά το δεύτερο μισό της θητείας του Μακρόν.

Ευρωεκλογές: Τραντάζουν τη γερμανική κυβέρνηση τα αποτελέσματα!

Ευρωεκλογές: Σημαντικές απώλειες για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δείχνει η πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος των ευρωεκλογών από το ARD, με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) να συγκεντρώνει ποσοστό 28% (-7,3 από τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να καταγράφει απώλειες 11,8 μονάδων και να περιορίζεται στο 15,5%. Εκλογές 2019: Τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών - Μπροστά με διαφορά ο Μώραλης!

Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν 22% (+11,3 από το 2014). Η Αριστερά κερδίζει το 5,5% των ψήφων, με πτώση 1,9%, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι όμως ενισχύθηκαν κατά 2,1%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% (+3,4% από το 2014).

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

Οι Χριστιανοδημοκράτες 25,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες 24,5%, οι Πράσινοι 18% στη Βρέμη
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ κερδίζουν το 25,5% των ψήφων στις εκλογές στο κρατίδιο της Βρέμης, σύμφωνα με τα έξιτ πολ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνουν το 24,5%, οι Πράσινοι 18%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 7%, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 6% και η Αριστερά 12%.

Γερμανία-έξιτ πολ: Ήττα του SPD στην Βρέμη

Δεύτερο κόμμα με απώλειες 8,3 μονάδων από τις προηγούμενες εκλογές και ποσοστό 24,5% αναδεικνύεται το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες στις κρατιδιακές εκλογές της Βρέμης, οι οποίες θεωρούνται βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο κόμμα.

Πρώτο κόμμα, σύμφωνα με το exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU), με 25%, η οποία ενισχύεται κατά 3,1 μονάδες έναντι του 2014.

Οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 18% (+2,9), η Αριστερά 12% (+2,5), η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 7% (+1,5) και οι Φιλελεύθεροι 6% (-0,6).
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της σημερινής Bild, ο πρώην αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζει «πραξικόπημα» εναντίον της αρχηγού Αντρέα Νάλες και διαθέτει για την ανατροπή της από την θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share