Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

"Η πρώτη ήττα για τον Τσίπρα...": Τι μεταδίδουν τα ξένα μέσα;

Τι σχολιάζουν για τα exit poll;

26 Μαΐου 2019 20:33

Τα exit poll για τις Ευρωεκλογές στην Ελλάδα έχουν κάνει το γύρο το κόσμου. Τα ξένα μέσα δεν άφησαν ασχολίαστη την "νίκη" της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τα exit poll στην Ελλάδα δείχνουν ότι είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα χάσει ψηφοφορία, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος προτού υπογράψει το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, αφότου ήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015», γράφει το Bloomberg. «Η διαφορά μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται μεταξύ 3%-11% κι ίσως ωθήσει τον πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ίσως και τον Ιούνιο, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Και τώρα υπάρχει πιθανότητα να χάσει και εκείνες τις εκλογές», προσθέτει. Και σχολιάζει: «Το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές ομολόγων και στο χρηματιστήριο στην Ελλάδα μετά την προβολή του αποτελέσματος είναι κατά πόσον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα παραδεχθεί την ήττα και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τον Οκτώβριο προσπαθώντας να μειώσει το χάσμα με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση προσφέροντας ακόμη περισσότερα δώρα στους ψηφοφόρους. Αυτά τα ακριβά δώρα έχουν ήδη προκαλέσει κάποιες εντάσεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες και προκαλούν ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της πλέον χρεωμένης χώρας της ΕΕ».

Για πρώτη ήττα του Αλέξη Τσίπρα από το 2014 κάνει λόγο και η γερμανική Die Welt: «Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προηγείται στην Ελλάδα σύμφωνα με τα πρώτα exit-poll. Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο Ert πιάνει ποσοστό γύρω στο 32% (από 22,7% το 2014). O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αντίθεται υπέστη για πρώτη φορά εκλογική ήττα από το 2014. Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερο με 27% -κατά τι περισσότερο σε σύγκριση με το 26,6% το 2014. Για την τρίτη θέση παλεύουν η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή και το σοσιαλιστικό ΚΙΝΑΛ».

Θεός Λεβέντης για exit poll: «Ψήφισαν Βελόπουλο που έδινε αλοιφές για τη μέση»

Ο πρώτος αρχηγός κόμματος που έκανε δήλωση, ήταν ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος αρνήθηκε να πιστέψει τα ευρήματα των exit poll που τον φέρνουν να μην εκλέγει ευρωβουλευτή.

Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα σχετικά και με αυτές που φαίνεται να είναι οι εκπλήξεις των Ευρωεκλογών:

Αυτά τα exit poll πρέπει να πέσουν έξω. Δεν μπορεί ο λαός να μην ψήφισε Ένωση Κεντρώων, που τίμησε την Μακεδονία και να ψήφισε τον Βαρουφάκη που κατέστρεψε την Οικονομία και τον Βελόπουλο που έδινε χειρόγραφα του Χριστού και αλοιφές για την μέση. Όταν προστεθούν Κρήτη και Θεσσαλονίκη η Ένωση Κεντρώων θα ανέβει».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share