Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τα SOS των εκλογών: Πότε βγαίνει άκυρο ένα ψηφοδέλτιο;

Αριστερά ή δεξιά ο σταυρός;

26 Μαΐου 2019 14:44
Τα SOS των εκλογών: Πότε βγαίνει άκυρο ένα ψηφοδέλτιο;

Οι εκλογές βρίσκονται σε εξέλιξη από τις 7:00 το πρωί και στις κάλπες αναμένεται να σπεύσουν εκατομμύρια πολίτες.

Προς αποφυγή λαθών που θα οδηγήσουν στην ακύρωση του ψηφοδελτίου ο σχετικός εκλογικός νόμος περιλαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες.

Βάσει αυτών για να κριθεί άκυρο ένα ψηφοδέλτιο πρέπει να ισχύουν τα εξής:

α) Να έχει σημειωθεί σταυρός με χρώμα διαφορετικό από μπλε και μαύρο
β) Οι διαστάσεις και η μορφή του ψηφοδελτίου να μην είναι καθορισμένες (τσαλακωμένο, σκισμένο κ.λπ)
γ) Να έχει σημειωθεί οτιδήποτε πέρα απ' τον σταυρό στην επιφάνειά του ή αν στον φάκελο βρεθεί εκτός από αυτό το ψηφοδέλτιο και κάποια άλλα ψηφοδέλτια, κανονικά, λευκά ή άλλα.
Εκλογές: Ο σταυρός μπαίνει αριστερά ή δεξιά;

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με το σύμβολο του σταυρού (+), ο οποίος μπορεί να μπει είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου.

Παρά ταύτα, αν μπει σταυρός και στις δυο πλευρές, τότε το ψηφοδέλτιο κηρύσσεται ως άκυρο.

Να σημειωθεί ότι σε εκλογές κατά το παρελθόν έχουν κριθεί άκυρα ψηφοδέλτια για χρήση ημισελήνου, αντί σταυρού, για χρήση πράσινου χρώματος, για αναγραφή αρχικών υποψηφίων στα πλάγια του ονόματος, για σταυρό μέσα σε κύκλο.

Εκλογές 2019: Πότε θα έχουμε τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα;

Το πρωί στις 7 άνοιξαν οι κάλπες για τις τριπλές εκλογές στην Ελλάδα. Οι Ελληνες θα ψηφίζουν τόσο για τις Ευρωεκλογές όπως σε όλη την Ευρώπη και τις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 . Γύρω στις 21:00-22:00 θα έχουμε το πρώτο ασφαλές εκλογικό αποτέλεσμα με βάση την εκτίμηση, όπως σημείωσε ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος της Singular Logic, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Όπως επεσήμανε, «είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία με τρεις κάλπες. Έχει προβλεφθεί μια φυσιολογική ροή για τις ευρωεκλογές, και για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Μετά τις 21:00 και προς τις 22:00 θα μπορέσουμε να δώσουμε μια ασφαλή εκτίμηση, αρχικά για τις ευρωεκλογές, στη συνέχεια για τις περιφερειακές και όπου χρειαστεί για τους δήμους». «Πρώτα θα δώσουμε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που έχει το πολιτικό μήνυμα. Θα δώσουμε εκτίμηση σε 13 Περιφέρειες και τους 6 μεγάλους δήμους, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share