Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Εκλογές 2019: Επιστρέφονται από σήμερα πινακίδες και οι άδειες οδήγησης!

Σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη!

23 Μαΐου 2019 18:14
Εκλογές 2019: Επιστρέφονται από σήμερα πινακίδες και οι  άδειες οδήγησης!

Επιστρέφονται από σήμερα, 23 Μαΐου, οι άδειες οδήγησης, οι άδειες κυκλοφορίας και οι πινακίδες και των οχημάτων, λόγω εκλογών.

Με απόφαση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, η επιστροφή των πινακίδων και των αδειών οδήγησης, γίνεται προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες εκλογές.

Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τρίτη 21 Μαΐου 2019, αποκλειστικά για τις παραβάσεις: Στάση και στάθμευση, καθώς και παραβίαση πινακίδας Ρ-40 (απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για 20 ημέρες.

Εξαιρούνται από την απόφαση οι παραβάσεις στάθμευσης που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης Ατόμων με Αναπηρία και σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρία.



Πόσες μέρες άδεια δικαιούμαστε για τις εκλογές;

Η ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις προσεχείς Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019, καθώς και κατά τις τυχόν επαναληπτικές Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019, χορηγείται στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ως εξής:

1) Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, σε απόσταση από 200 έως 400 χιλιόμετρα, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

2) Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση από 100 έως 200 χιλιόμετρα, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση από 200 έως 400 χιλιόμετρα, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον μετακινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

3) Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, οι ημέρες διεξαγωγής των ψηφοφοριών είναι εργάσιμες ημέρες, αυτές θεωρούνται ως ημέρες ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές.

4) Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών.

Μέλη εφορευτικής επιτροπής

Εάν έχουν λάβει την παραπάνω άδεια που δικαιούνται οι εκλογείς, δεν δικαιούνται περαιτέρω άδεια.

Εάν δεν την έχουν λάβει:

Με δεδομένο ότι η συμμετοχή εργαζόμενου ως μέλους σε εφορευτική επιτροπή, κατόπιν κλήσης από δημόσια αρχή, αποτελεί εκτέλεση υποχρεωτικού εκ του νόμου καθήκοντος, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας και ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για τον μισθό.

Περαιτέρω και λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του και κατά την επομένη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωσή του για τον μισθό.

Γραμματείς

Δεν προβλέπεται χορήγηση ειδικής εκλογικής άδειας για τον γραμματέα. Εάν παρόλα αυτά είναι μισθωτός εκλογέας ή μέλος εφορευτικής επιτροπής ισχύουν τα ανωτέρω οριζόμενα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share