Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ευρωεκλογές: 8 μέρες άδεια δικαιούνται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που εργάζονται στο Δημόσιο!

Τι προβλέπει η εγκύκλιος;

22 Μαΐου 2019 19:02
Ευρωεκλογές: 8 μέρες άδεια δικαιούνται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που εργάζονται στο Δημόσιο!

Για ότι αφορά τις Ευρωεκλογές η εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προέβλεψε ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που εργάζονται στο Δημόσιο δικαιούνται 8 μέρες άδεια!

Διευκολύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν δικαστικοί αντιπρόσωποι στις προσεχείς ευρωεκλογές, με εγκύκλιο που υπογράφει η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Για τις ανάγκες των εκλογών, η εγκύκλιος προβλέπει ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού θα πρέπει να δικαιολογήσουν στους υπαλλήλους που διορίστηκαν τέσσερις εργάσιμες ημέρες απουσίας, με αιτιολογία την χορήγηση της διευκόλυνσης την απόφαση διορισμού τους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι κρίθηκαν διοριστέοι, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν στα εκλογικά τμήματα, μετά την πρώτη κλήρωση του Αρείου Πάγου. Στγη δεύτερη κλήρωση, λόγω της μη επάρκειας των υποψηφίων, αναδείχθηκαν ως διοριστέοι και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι κάτοχοι πτυχίου νομικής ή κάτοχοι πτυχίου άλλης σχολής, που κατέχουν θέση προϊσταμένου τουλάχιστον Τμήματος.

Παράλληλα, η εγκύκλιος καλεί τους δημοσίους υπαλλήλους που κατέχουν τα συγκεκριμένα προσόντα να ενημερωθούν εάν έχουν διοριστεί, ενώ τους υποδεικνύει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Σας αφορά: Πόσους σταυρούς βάζουμε στις δημοτικές εκλογές, πόσους στις περιφερειακές και πόσους στις ευρωεκλογές;

Οι εκλογές πλησιάζουν και πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για το πώς ψηφίζουμε. Είναι καλό να γνωρίζουμε πόσους σταυρούς βάζουμε στις δημοτικές εκλογές, πόσους στις περιφερειακές και πόσους στις ευρωεκλογές

Δημοτικές εκλογές
Σταυροί προτίμησης σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια

Ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του σε υποψήφιο συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό παραπλεύρως του ονόματός του.

• Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων.

Σταυροί προτίμησης σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες

Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του:

• Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες: υπέρ ενός υποψηφίου της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου μίας από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

• Στις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες: υπέρ ενός ή δύο ή τριών υποψηφίων της εκλογικής περιφέρειας στους καταλόγους της οποίας είναι γραμμένος και υπέρ ενός υποψηφίου μίας από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

Σταυροί προτίμησης – κοινότητες

• Για την εκλογή συμβουλίων κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ο εκλογέας μπορεί να θέσει έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης.
• Για την εκλογή προέδρων κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου.

Αν δεν ξέρεις που ψηφίζεις να σου θυμίσουμε ότι υπάρχει εφαρμογή που μπορεί να σε βοηθήσει

Περιφερειακές εκλογές 2019.
1 Περιεχόμενο ψηφοδελτίων

Κάθε συνδυασμός εκτυπώνει ιδιαίτερο ψηφοδέλτιο για κάθε εκλογική περιφέρεια, το οποίο περιλαμβάνει κατά σειρά τα εξής στοιχεία

• στο πάνω μέρος του ψηφοδελτίου το όνομα του συνδυασμού και το τυχόν έμβλημα
• το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο του υποψηφίου περιφερειάρχη με την αντίστοιχη ένδειξη δίπλα ή κάτω από το όνομα
• τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της αντίστοιχης εκλογικής περιφέρειας, με αλφαβητική σειρά

Σε όσες περιφέρειες γίνει επαναληπτική ψηφοφορία την 2 Ιουνίου 2019, τα ψηφοδέλτια που θα χρησιμοποιηθούν κατά την εκλογή αυτή θα είναι τα ίδια με τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν την πρώτη Κυριακή, δηλαδή την 26 Μαΐου 2019.

2. Σταυροί προτίμησης

O εκλογέας εκφράζεται υπέρ των υποψηφίων με σταυρό προτίμησης.

O σταυρός σημειώνεται με στυλό μαύρης ή κυανής απόχρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου είτε δεξιά είτε αριστερά.

Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται ότι δεν είναι σημειωμένος και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 130 του Ν. 3852/2010, όπως ισχύει.

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης.

Η ύπαρξη όμως σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητα αυτού.

Επισημαίνεται ότι στον υποψήφιο Περιφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται για το λόγο αυτό.

Τρόπος εκλογής

Η εκλογή θα γίνει με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως ορίζεται στις διατάξεις της ισχύουσας εκλογικής νομοθεσίας.

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού.

Εκλογική Περιφέρεια

Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια (21 έδρες).

Η Ελλάδα εκλέγει 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πώς ψηφίζουμε

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.

Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, που προσκομίζουν στην εφορευτική επιτροπή.Αν δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα, προσκομίζουν σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκομίζουν ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Επισημαίνεται ότι, η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος πρέπει να ενημερώνει τους εκλογείς ότι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4), κατ’ ανώτατο όριο, υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός σταυρό προτίμησης.

Συνεπώς στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης.

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share