Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυστρία: Κυβερνητικό σκάνδαλο! Έκτακτα διαγγέλματα Κουρτς και Βαν ντερ Μπέλεν!

Τι συνέβη;

18 Μαΐου 2019 18:21
Αυστρία: Κυβερνητικό σκάνδαλο! Έκτακτα διαγγέλματα Κουρτς και Βαν ντερ Μπέλεν!

Έκτακτα διαγγέλματα Κουρτς και Βαν ντερ Μπέλεν αφού έσκασε το κυβερνητικό σκάνδαλο μετά την παραίτηση Στράχε στην Αυστρία!

Νωρίτερα σήμερα, ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) δήλωσε ότι παραιτείται κι ότι θα αντικατασταθεί από τον υπουργό Μεταφορών Νόρμπερτ Χόφερ, μετά την δημοσιοποίηση ενός επίμαχου βίντεο στα γερμανικά ΜΜΕ.

Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα κάνει επίσημη δήλωση στις (17:45 GMT) (19:45 ώρα Ελλάδος) σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

ο βίντεο αυτό που δημοσιοποιήθηκε χθες, δείχνει τον Στράχε να συζητάει την ανάθεση κρατικών συμβολαίων με μία γυναίκα που εμφανίζεται ως πλούσια ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη, σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξη της.

Η συνάντηση αυτή, φαίνεται ότι έγινε το 2017, για την προσφορά κρατικών συμβολαίων σε μία εταιρία και με αντάλλαγμα, την πολιτική και οικονομική υποστήριξη προς τον Στράχε.

Η ανακοίνωση της παραίτησής του έγινε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Έκτακτο διάγγελμα και από τον Αυστριακό πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν που έχει την εξουσία διορισμού υπουργών και διάλυσης της κυβέρνησης θα κάνει επίσημη δήλωση στις 20:35 (ώρα Βιέννης) (18:35 GMT),

μετά την σημερινή παραίτηση του αντικαγκελρίου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA.

Στις κάλπες σήμερα οι Αυστραλοί!

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Αυστραλοί, προκειμένου να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας, με το Εργατικό κόμμα να έχει βραχεία κεφαλή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τα 7.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00, τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένεται να γίνουν γνωστά το Σάββατο το βράδυ.

Έπειτα από έξι χρόνια στην εξουσία και δύο εσωκομματικά πραξικοπήματα που οδήγησαν σε αντικαταστάσεις πρωθυπουργών, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και η συμμαχία του (Συντηρητικοί, Εθνικό Κόμμα) προβλέπεται να χάσουν την εκλογική αναμέτρηση με τον πρώην συνδικαλιστή, ηγέτη των Εργατικών Μπιλ Σόρτεν να οδεύει να γίνει ο έκτος πρωθυπουργός της χώρας σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Με βάση τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, το προβάδισμα των Εργατικών έναντι της κυβερνητικής συμμαχίας των συντηρητικών έχει συρρικνωθεί με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Essential Research που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή να δίνει προβάδισμα κατά μία εκατοστιαία μονάδα, στο 51% έναντι 49% της συντηρητικής συμμαχίας.

Οι ψηφοφόροι στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές θα κληθούν να αναδείξουν 151 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένα περισσότερο από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, έπειτα από την αναμόρφωση του σώματος λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

Οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν από έξι ως δέκα περισσότερες έδρες και να μπορέσουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, κατά τη δημοσκόπηση. Ωστόσο οι συμφωνίες με μικρότερα κόμματα ενδέχεται να βοηθήσουν την κυβερνητική συμμαχία.

Η προεκλογική εκστρατεία που διήρκησε 36 μέρες που η κλιματική αλλαγή και η φορολογική μεταρρύθμιση βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας.

Οι Εργατικοί έχουν εξαγγείλει αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια, υποσχόμενοι υψηλότερες επιδοτήσεις στους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς που φροντίζουν τα παιδιά ενός εκατομμυρίου οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για τους ηλικιωμένους.

Από την πλευρά του ο Μόρισον επικέντρωσε τη δική του εκστρατεία σε ζητήματα μετανάστευσης, άμυνας, και μείωσης φόρων, υποσχόμενος μείωση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα σε ετήσια βάση καθώς και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share