Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Στις κάλπες σήμερα οι Αυστραλοί!

Προηγούνται ελαφρά οι Εργατικοί!

18 Μαΐου 2019 09:22
Στις κάλπες σήμερα οι Αυστραλοί!

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περισσότεροι από 16 εκατομμύρια Αυστραλοί, προκειμένου να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας, με το Εργατικό κόμμα να έχει βραχεία κεφαλή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Τα 7.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00, τοπική ώρα (01:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 18:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένεται να γίνουν γνωστά το Σάββατο το βράδυ.

Έπειτα από έξι χρόνια στην εξουσία και δύο εσωκομματικά πραξικοπήματα που οδήγησαν σε αντικαταστάσεις πρωθυπουργών, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον και η συμμαχία του (Συντηρητικοί, Εθνικό Κόμμα) προβλέπεται να χάσουν την εκλογική αναμέτρηση με τον πρώην συνδικαλιστή, ηγέτη των Εργατικών Μπιλ Σόρτεν να οδεύει να γίνει ο έκτος πρωθυπουργός της χώρας σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Με βάση τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, το προβάδισμα των Εργατικών έναντι της κυβερνητικής συμμαχίας των συντηρητικών έχει συρρικνωθεί με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Essential Research που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή να δίνει προβάδισμα κατά μία εκατοστιαία μονάδα, στο 51% έναντι 49% της συντηρητικής συμμαχίας.

Οι ψηφοφόροι στις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές θα κληθούν να αναδείξουν 151 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένα περισσότερο από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, έπειτα από την αναμόρφωση του σώματος λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

Οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν από έξι ως δέκα περισσότερες έδρες και να μπορέσουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση, κατά τη δημοσκόπηση. Ωστόσο οι συμφωνίες με μικρότερα κόμματα ενδέχεται να βοηθήσουν την κυβερνητική συμμαχία.

Η προεκλογική εκστρατεία που διήρκησε 36 μέρες που η κλιματική αλλαγή και η φορολογική μεταρρύθμιση βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας.

Οι Εργατικοί έχουν εξαγγείλει αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, την υγεία και την πρόνοια, υποσχόμενοι υψηλότερες επιδοτήσεις στους βρεφονηπιακούς και τους παιδικούς σταθμούς που φροντίζουν τα παιδιά ενός εκατομμυρίου οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για τους ηλικιωμένους.

Από την πλευρά του ο Μόρισον επικέντρωσε τη δική του εκστρατεία σε ζητήματα μετανάστευσης, άμυνας, και μείωσης φόρων, υποσχόμενος μείωση του αριθμού των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα σε ετήσια βάση καθώς και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.

Αυστραλια: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Μπομπ Χοκ!

Ένας μεταρρυθμιστής και αριστερός πολιτικός ο Μπομπ Χοκ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργόςτης Αυστραλίας από το 1983 μέχρι το 1991, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε το Εργατικό Κόμμα του.

«Ο αυστραλιανός λαός αγαπούσε τον Μπομπ Χοκ επιεδή ήξερε πως ο Μπομπ τον αγαπούσε, αυτό ήταν αλήθεια μέχρι το τέλος», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του κόμματος Μπιλ Σόρτεν, λίγες ημέρες πριν από τις αυστραλιανές ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 18ης Μαΐου που αναμένεται ευρέως να τον αναδείξουν επόμενο πρωθυπουργό.

Ο Χοκ είχε κερδίσει τη φήμη του ως «αλάνι» εν μέρει επειδή, όταν φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ πίνοντας μια «γιάρδα», δηλαδή 1,4 λίτρο, μπύρα σε 11 δευτερόλεπτα.

Ο Ρόμπερτ Τζέιμς Λι Χοκ, πρώην συνδικαλιστής, εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 1980 και ανέλαβε επικεφαλής του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1983.

Κέρδισε την υποστήριξη της αριστεράς για να καταστήσει το αυστραλιανό δολάριο νόμισμα κυμαινόμενης ισοτιμίας, ήρε τους ελέγχους στο ξένο συνάλλαγμα και τα επιτόκια και μείωσε τους δασμούς στις εισαγωγές μέσα σε διάστημα μηνών από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Μπομπ Χοκ βρισκόταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις και το 1987 επανεξελέγη. Κέρδισε για τέταρτη φορά τις εκλογές το 1990 και έγινε ο πρωθυπουργός με τη μεγαλυτερη θητεία στην Αυστραλία, όμως η δημοτικότητά του άρχισε να εξασθενεί εν μέσω ύφεσης.

Ο Πολ Κίτινγκ, υπουργός Οικονομικών του Χοκ και αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής του Εργατικού Κόμματος, τον πίεσε να παραμερίσει, καθώς η θέση του εξασθενούσε. Όταν φάνηκε πως δεν θα αποσυρθεί οικειοθελώς, ο Κίτινγκ διεκδίκησε το 1991 την ηγεσία του κόμματος. Ο Χοκ κέρδισε την αναμέτρηση, όμως λίγους μήνες αργότερα έχασε από τον Κίτινγκ σ' ένα κομματικό «πραξικόπημα».

Τρεις μήνες αργότερα αποχώρησε από την πολιτική.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share