Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019

Έφη Αχτσιόγλου: Επιτίθεται ξανά στην Νέα Δημοκρατία για την επταήμερη εργασία!

Τι είπε η υπουργός Εργασίας;

15 Μαΐου 2019 12:52
Έφη Αχτσιόγλου: Επιτίθεται ξανά στην Νέα Δημοκρατία για την επταήμερη εργασία!

Επιτίθεται ξανά στην Νέα Δημοκρατία για την επταήμερη εργασία η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου!

«Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ξεκάθαρα και μάλιστα χωρίς να τον πιέσει κάνεις για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Όποιος τον άκουσε έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Και έκτοτε προσπαθούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με διευκρινίσεις και δήθεν αποκαλύψεις να δικαιολογήσουν όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης. Κατανοώ πως είναι μια δύσκολη αποστολή, αν δεν είναι μια αδύνατη αποστολή», είπε η υπουργός Εργασίας.

«Η Νέα Δημοκρατία και οι βουλευτές της προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», είπε η κυρία Αχτσιόγλου και χαρακτήρισε αυτή την προσπάθεια από δύσκολη έως αδύνατη.

Έφη Αχτσιόγλου

«Επιλογή Μητσοτάκη η επταήμερη εργασία»

Και συνέχισε: «Στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί η επιλογή του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία. Μόλις υπήρξαν οι πρώτες μεγάλες αντιδράσεις έσπευσαν και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να πουν ότι δεν εννοούσε επταήμερη εργασία, αλλά επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Αυτό δεν μετατρέπει σε καμία περίπτωση την εργασία των εργαζομένων σε επταήμερη. Υπάρχουν βάρδιες και τηρούνται κανονικά οι κανόνες της εργασίας για τα ωράρια».

Η κυρία Αχτσιόγλου, αναφερόμενη τόσο στη σύμβαση της εταιρείας Παπαστράτος όσο και στην κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε ότι ο ρόλος του υπουργείου δεν είναι να παρεμβαίνει στις συλλογικές συμβάσεις, αλλά εκ των υστέρων να ελέγχει τη νομιμότητα των όρων και να επιβάλλει πρόστιμα.

«Ο υπουργός δεν εγκρίνει, ούτε μπορεί, ούτε επιτρέπεται, ούτε θα ήταν λογικό ο υπουργός και το κράτος να εγκρίνουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Δεν κάνουμε προληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των συμβάσεων εργασίας. Την ευθύνη για τις συλλογικές συμβάσεις την έχουν τα μέρη. Το κράτος στη συνέχεια ελέγχει αν τηρείται ο νόμος. Η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι νόμος του κράτους. Τα μέρη ακόμα κι αν το συμφωνήσουν δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτό που προβλέπει ο νόμος. Αν υπάρχει ένας τέτοιος όρος σε μια σύμβαση είναι άκυρος, αλλά το κράτος δεν μπορεί να κάνει έλεγχο νομιμότητας, δεν επιτρέπεται. Στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας αυτό που μπορεί να κάνει είναι έλεγχο και κυρώσεις στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Το ΣΕΠΕ επί των ημερών μας λειτουργεί και επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρηματίες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις με τον κ. Μητσοτάκη», είπε επίσης η κυρία Αχρσιόγλου.

Αιχμές για Βρούτση από Αχτσιόγλου

Η υπουργός Εργασίας αμφισβήτησε και την κατηγορία του Γιάννη Βρούτση ότι στην κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους στον τουρισμό προβλέπεται επταήμερη εργασία και κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Εργασίας ότι δεν καταλαβαίνει τις συλλογικές συμβάσεις:

«Ο όρος στη συγκεκριμένη σύμβαση που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης τηρεί το πενθήμερο. Όποιος θέλει να εξαπολύσει επίθεση στους αντιπάλους του θα πρέπει να διαβάζει όλους τους όρους της σύμβασης, να μιλά και με κάποιον εργατολόγο και να συνομιλεί και με τους εργαζόμενους που έχουν υπογράψει τη σύμβαση. Ίσως επί υπουργίας του κατήργησε τις συλλογικές συμβάσεις επειδή δεν τις καταλάβαινε. Μας λέτε ότι παρερμηνεύουμε το φιλοεργατικό σας προφίλ, ενώ δεν έχετε ψηφίσει βασικές φιλεργατικές διατάξεις που έφερε το υπουργείο Εργασίας όλα αυτά τα τέσσερα και μιλάτε για μονταζιέρες».

Νέα Δημοκρατία: «Η ανοχή είναι συνενοχή» βολές στον Αλέξη Τσίπρα!

Νέα Δημοκρατία Αλέξης Τσίπρας

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας και ανομίας! Αιχμές στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα!

«Επίθεση σε σπίτι πρέσβη. Νέα επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Καταδρομικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα. Καμμένα αυτοκίνητα δημοσιογράφων. Γιάφκες στα Πανεπιστήμια. Πορείες συμπαράστασης στον Κουφοντίνα. Θα σας το πούμε απλά κ. Τσίπρα: Η ανοχή είναι συνενοχή», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η ανοχή είναι συνενοχή» επισημαίνει στον πρωθυπουργό με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, σχετικά με τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας και ανομίας των τελευταίων ημερών.

Νέα Δημοκρατία Αλέξης Τσίπρας

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή επίθεση με μπογιές που πραγματοποίησε τα ξημερώματα ο Ρουβίκωνας στην οικία του Τζέφρι Πάιατ είναι το τελευταίο κρούσμα ανομία σε μια «αλυσίδα» παρόμοιων περιστατικών, πολλά από τα οποία σχετίζονται με την άρνηση παροχής άδειας στο καταδικασμένο τρομοκράτη της 17Ν, Δημήτρη Κουφοντίνα.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share