Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει τροπολογία για το αφορολόγητο!

Απαντάει στις χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα!

8 Μαΐου 2019 12:49
Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει τροπολογία για το αφορολόγητο!

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία καταθέτει τροπολογία για το αφορολόγητο! Απάντησε παράλληλα και στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις!

«Ενώ εξαγγέλλετε αυτές τις παροχές αρνείστε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Οι εργαζόμενοι και οι μισθωτοί θα χάσουν πάνω από το μισό του μισθού τους. Καταθέτω λοιπόν την τροπολογία για την κατάργηση του επαίσχυντου και βάρβαρου αφορολόγητου. Μια τροπολογία που υπογράφει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι βουλευτές του κόμματος. Τι θα κάνετε θα την αποδεχτείτε; Θα την συζητήσετε;».

Ο Γιάννης Βρούτσης στην ομιλία του ανέφερε ότι η τροπολογία έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και όλων των βουλευτών του κόμματος και κάλεσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να την κάνει δεκτή.

Νωρίτερα η συζήτηση είχε ξεκινήσει σε κλίμα αντιπαράθεσης όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τους κυβερνητικούς βουλευτές που φαίνεται ότι έχουν πάρει τα πάνω τους μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ξεκίνησε στην επιτροπή της βουλης η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις σε εφορία, δήμους και ταμεία.

Αρχικά το λόγο πήρε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, λέγοντας πως έχουμε ένα νομοσχέδιο που η συντριπτική πλειοψηφία του λαού το στηρίζει και απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης επεσήμανε “τουλάχιστον ταχθείτε υπέρ της μεγάλης πλειοψηφίας που περιμένει τα μέτρα και ψηφίστε τα».

Η ΝΔ δια του Γιάννη Βρούτση, και Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του Γιάννη Κουτσούκου αντέδρασαν στο επείγον του νομοσχεδίου που επέλεξε η κυβέρνηση για να το συζητήσει λέγοντας πως δεν θα προλάβουν οι φορείς να τοποθετηθούν μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.

«Δεν έπρεπε να πάει αυτό το νομοσχέδιο με τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς δεν αφήνει περιθώρια για βαθύτερη συζήτηση», επεσήμανε και ο Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ.

Τελικά η πλειοψηφία της επιτροπής αποφάσισε να συζητηθεί το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του επείγοντος και λίγο αργότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης στην εισήγηση του ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους.

«Σας βλέπω αγχωμένους και στεναχωρημένους δεν πιστεύω να έχετε στεναχωρηθεί για τα μόνιμα μέτρα φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός. Μην στεναχωριέστε.

Τα παραμύθια τελείωσαν, η παραπληροφόρηση και η καταστροφολογία τελείωσαν μία και καλή. Πρέπει να το καταλάβετε. Ο δρόμος είναι ανοιχτός πλέον μόνο για θετικές παρεμβάσεις που δικαιώνουν αυτός που στα χρόνια της κρίσης σήκωσαν τα βάρη. Εσείς δεν είστε με το λαό είστε με τους λίγους»

Από την πλευρά του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης απευθυνόμενος τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Ψυχραιμία ούτε τα ψέματα ούτε οι πολιτικοί θεατρινισμοί μπορούν να σε σώσουν από τη συντριβή που έρχεται σε λίγες μέρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ένα πακέτο με παροχές και δώρα αλλά ποια είναι η πραγματικότητα; 27 νέους φόρους από το 2014 μέχρι σήμερα, 17 αυξήσεις εισφορών στο ασφαλιστικό σύστημα και την ίδια ώρα είμαστε η πρωταθλήτρια χώρα της Ευρώπης σε φόρους και η τελευταία σε επενδύσεις αυτή είναι η εικόνα. Όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας προσπαθούν να επιστρέψουν στο 2014 αλλά δεν τα καταφέρνετε.»

Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε και στην περίφημη 13η σύνταξη που εξήγγειλε χθες ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας την επίδομα ευρωεκλογών.

«Είναι ντροπή το επιδόματος στους συνταξιούχους να το βαφτίσετε δώρο σύνταξης. Είναι μικρότερο και από το μισό του πιθανού δώρου όπως το βαφτίσατε, κοστίζει μόλις 800 εκατομμύρια €. Αυτό είναι επίδομα ευρωεκλογών για να εξαγοράσετε το την συνείδηση των ψηφοφόρων και όχι 13η σύνταξη».

Νέα Δημοκρατία: "Καλοδεχούμενες" οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα!

"Καλοδεχούμενες" είναι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία! Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός σύρεται πίσω από το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και το αντιγράφει λόγω της προεκλογικής περιόδου!

Ειδικά για το δεύτερο, στη Νέα Δημοκρατία λένε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που διέλυσε την οικονομία και τη μεσαία τάξη κι ότι η υπερφορολόγηση ήταν αποκλειστικά δική της επιλογή κι όχι των εταίρων. Τα μέτρα δεν ακούστηκαν…

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, από την οδό Πειραιώς εντοπίζουν την κριτική τους όχι στην ουσία των μέτρων της κυβέρνησης, αλλά στη χρονική συγκυρία της ανακοίνωσής τους και στα πεπραγμένα της στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής της.

Ως προς το πρώτο, πέραν των προφανών προεκλογικών λόγων, στη ΝΔ βλέπουν ξεκάθαρα μια προσπάθεια από το Μαξίμου προκειμένου ν’ αλλάξει την ατζέντα από την υπόθεση Πολάκη και το κότερο Παναγόπουλου. Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι ο κ. Τσίπρας δεν δεσμεύτηκε για τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα από τη στιγμή που δεν συναινεί με την τροπολογία της ΝΔ, αλλά κι ότι η εκδοχή της μείωσης του αφορολόγητου από την 1.1.2020 θα οδηγήσει σε ακύρωση της παροχής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για 13η σύνταξη.

Στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε επιδοματικήπολιτική κι απλώς φέρνει για προφανείς, προεκλογικούς λόγους πιο κοντά στις κάλπες και την… άνοιξη τα επιδόματα που έδινε τα Χριστούγεννα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι το δεύτερο σκέλος του πακέτου μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορά το 2020, άρα δηλαδή τον προϋπολογισμό που θα κληθεί να ψηφίσει η επόμενηκυβέρνηση, οπότε θα κληθεί να τοποθετηθεί εάν δεσμεύεται από αυτό ή όχι.

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ούτως η άλλως ραντεβού με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, καθώς το απόγευμα ανοίγει η αυλαία της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφουεμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται ν’ αντιπαρατεθεί εφ’ όλης της ύλης με τον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι οι αποψινές πρωτολογίεςτους θα είναι ουσιαστικά τα προεόρτια για τη μεγάλη σύγκρουση των αρχηγών πριν από την ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής.

Από τη Χαλκίδα όπου περιόδευσε χθες, ο κ, Μητσοτάκης τόνισε ότι «η χώρα είναι έτοιμη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή» και πως «το διακύβευμα των εκλογών είναι σημαντικό, με τη ΝΔ να βάζει ως προτεραιότητες τη μείωση των φόρων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Προανήγγειλε, εξάλλου, τη σύγκρουσή του με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, δηλώνοντας ότι «θα μας δοθεί η ευκαιρία τις επόμενες τρεις ημέρες να μιλήσουμε για όλα και να εξηγήσουμε στους πολίτες ποια είναι τα πραγματικά διλήμματα της επόμενης εκλογικής κάλπης, ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος με τους Πολάκηδες, ποιος θέλει να πάει τη χώρα μπροστά και ποιος πίσω», όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share