Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νέα Δημοκρατία: "Καλοδεχούμενες" οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα!

Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό πρόγραμμα..

8 Μαΐου 2019 08:31
Νέα Δημοκρατία:

"Καλοδεχούμενες" είναι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία! Θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός σύρεται πίσω από το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και το αντιγράφει λόγω της προεκλογικής περιόδου!

Ειδικά για το δεύτερο, στη Νέα Δημοκρατία λένε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που διέλυσε την οικονομία και τη μεσαία τάξη κι ότι η υπερφορολόγηση ήταν αποκλειστικά δική της επιλογή κι όχι των εταίρων. Τα μέτρα δεν ακούστηκαν…

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, από την οδό Πειραιώς εντοπίζουν την κριτική τους όχι στην ουσία των μέτρων της κυβέρνησης, αλλά στη χρονική συγκυρία της ανακοίνωσής τους και στα πεπραγμένα της στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής της.

Ως προς το πρώτο, πέραν των προφανών προεκλογικών λόγων, στη ΝΔ βλέπουν ξεκάθαρα μια προσπάθεια από το Μαξίμου προκειμένου ν’ αλλάξει την ατζέντα από την υπόθεση Πολάκη και το κότερο Παναγόπουλου. Επισημαίνουν, εξάλλου, ότι ο κ. Τσίπρας δεν δεσμεύτηκε για τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα από τη στιγμή που δεν συναινεί με την τροπολογία της ΝΔ, αλλά κι ότι η εκδοχή της μείωσης του αφορολόγητου από την 1.1.2020 θα οδηγήσει σε ακύρωση της παροχής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για 13η σύνταξη.

Στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε επιδοματικήπολιτική κι απλώς φέρνει για προφανείς, προεκλογικούς λόγους πιο κοντά στις κάλπες και την… άνοιξη τα επιδόματα που έδινε τα Χριστούγεννα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι το δεύτερο σκέλος του πακέτου μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αφορά το 2020, άρα δηλαδή τον προϋπολογισμό που θα κληθεί να ψηφίσει η επόμενηκυβέρνηση, οπότε θα κληθεί να τοποθετηθεί εάν δεσμεύεται από αυτό ή όχι.

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει ούτως η άλλως ραντεβού με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή, καθώς το απόγευμα ανοίγει η αυλαία της τριήμερης συζήτησης για την παροχή ψήφουεμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται ν’ αντιπαρατεθεί εφ’ όλης της ύλης με τον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι οι αποψινές πρωτολογίεςτους θα είναι ουσιαστικά τα προεόρτια για τη μεγάλη σύγκρουση των αρχηγών πριν από την ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής.

Από τη Χαλκίδα όπου περιόδευσε χθες, ο κ, Μητσοτάκης τόνισε ότι «η χώρα είναι έτοιμη για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή» και πως «το διακύβευμα των εκλογών είναι σημαντικό, με τη ΝΔ να βάζει ως προτεραιότητες τη μείωση των φόρων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Προανήγγειλε, εξάλλου, τη σύγκρουσή του με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, δηλώνοντας ότι «θα μας δοθεί η ευκαιρία τις επόμενες τρεις ημέρες να μιλήσουμε για όλα και να εξηγήσουμε στους πολίτες ποια είναι τα πραγματικά διλήμματα της επόμενης εκλογικής κάλπης, ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος με τους Πολάκηδες, ποιος θέλει να πάει τη χώρα μπροστά και ποιος πίσω», όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παροχές "σωσίβιο" για τον Αλέξη Τσίπρα! - Πυρά της αντιπολίτευσης! (Video)

Η διαφαινόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει αγωνία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα! Παροχές "σωσίβιο" αναζητά ο πρωθυπουργός! Απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει κοινωνικές ομάδες, ως αντίβαρο στη δημοσκοπική κατάρρευση!

Με την αγωνία να χτυπά κόκκινο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εξαιτίας της διαφαινόμενης μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και ενώ η πολιτική πίεση και η κοινωνική κατακραυγή εντείνεται, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε χθες βράδυ σε μία απέλπιδα προσπάθεια πολιτικής αντεπίθεσης, με αιχμή τα πολυαναμενόμενα κοινωνικά μέτρα.

Η κίνηση του πρωθυπουργού να παραχωρήσει ο ίδιος έκτακτη συνέντευξη τύπου, πλαισιωμένος από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη ήταν απλώς ενδεικτική της ανησυχίας, που υπάρχει στο Μαξίμου για το πολιτικό κλίμα των τελευταίων εβδομάδων. Και αποτελεί σαφώς μία επίμονη, αν και ύστατη προσπάθεια, να διαμορφώσει μία όσο γίνεται πιο θετική για την κυβέρνηση, πολιτική ατζέντα στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

Οι εξαγγελίες έγιναν μάλιστα ακριβώς ένα εικοσιτετράωρο πριν ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατά την οποία αναμενόταν (και αναμένεται μάλλον) σφυροκόπημα στον ίδιο τον κ. Τσίπρα για σειρά επιλογών του: για την κάλυψη στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη (στον οποίο θα στοχεύσει η ΝΔ), αλλά και για τις κρυφές διακοπές του πέρσι τον Αύγουστο, λίγες ημέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, στο πολυτελές γιοτ της οικογένειας Παναγόπουλου. Ακόμα και η επαναφορά στη συλλογική μνήμη των κυβερνητικών ευθυνών για τους 101 νεκρούς στο Μάτι, αποτελεί για το Μαξίμου αβάσταχτο πολιτικό πονοκέφαλο και ένα εντελώς ενοχλητικό θέμα για το Μαξίμου.

Κεντρικός στόχος των χθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού είναι επικεντρωθεί η δημόσια συζήτηση προεκλογικά στα «κυβερνητικά επιτεύγματα» και τα «κοινωνικά μέτρα», με τα οποία επιχειρεί η κυβέρνηση να κερδίσει ψηφοφόρους. Ουσιαστικά πρόκειται για το τελευταίο χαρτί ή τον «άσο», όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να διατηρήσει τη διαφορά από τη ΝΔ σε «λογικά επίπεδα», ήτοι στις 5-7 ποσοστιαίες μονάδες στις ευρωεκλογές. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, οι κυβερνώντες θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει θέμα την επόμενη ημέρα και η πορεία θα συνεχιστεί περίπου απρόσκοπτα μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου. Εάν όχι, τότε σημαίνει, κατά πολλούς στο κυβερνών κόμμα, ότι όλα τα σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι το βράδυ της 26ης Μαΐου, σύμφωνα με το protothema.

Το πακέτο μέτρων δεν είναι βέβαιο ότι έχει την έγκριση των δανειστών, καθώς η ανακοίνωση έγινε βεβιασμένα και ουσιαστικά πριν καν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς, που βρέθηκαν στην Αθήνα από τη Δευτέρα, αλλά αυτό πιθανόν να μην έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση για την κυβέρνηση. Το Μαξίμου φέρεται έτσι κι αλλιώς αποφασισμένο να τονώσει το κοινωνικό του πρόσωπο αξιοποιώντας κάθε περιθώριο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η χώρα χάνει σε αξιοπιστία και οι αγορές ίσως αυξήσουν την επιφυλακτικότητά τους.

Το «πακέτο Τσίπρα» περιλαμβάνει σειρά μέτρων, που αφορούν είτε την παροχή 13ης σύνταξης (ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και κλιμακωτά μειούμενης για τους παραπάνω), αρχής γενομένης από τώρα τον Μάιο, είτε σε φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στα τρόφιμα από το 24% στο 13%, και στην ενέργεια από το 13% στο 6%.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης σειρά μέτρων από την 1η Ιανουαρίου του 2020, όπως μειώσεις στην εισφοράς αλληλεγγύης, κίνητρα για τις νέες επενδύσεις, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων κ.α. Ουσιαστικά, μόνο ένα μέρος των συνολικών μέτρων θα υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση, ενώ ένα μεγάλο μέρος των εξαγγελιών θα κληθεί να το εφαρμόσει η επόμενη. Και σε κάθε περίπτωση, το δεύτερο αυτό μέρος των μέτρων θα εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει στην πορεία, όπερ σημαίνει ότι στην πραγματικότητα πολλά από όσα ανακοινώθηκαν είναι υπό την αίρεση των δημοσιονομικών επιδόσεων στο μέλλον!

ΝΔ: Υπόσχεται μισή 13η σύνταξη ενώ κόβει την 12η

«Ο Αλέξης Τσίπρας επί τέσσερα χρόνια διέλυσε την οικονομία και την μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση που ήταν δική του επιλογή» τονίζει η ΝΔ προσθέτοντας πως «τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου που γνωρίζει ότι θα χάσει, αναγκάζεται να υιοθετήσει μεμονωμένες δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για την αυτονόητη ανάγκη να μειωθεί η φορολογία».

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, το Γραφείο Τύπου του κόμματος επισημαίνει πως «προφανώς αυτές είναι καλοδεχούμενες, ακόμη και αν επί της ουσίας φέρνει για προφανείς λόγους την Άνοιξη τα επιδόματα που έδινε τα Χριστούγεννα».

Σύμφωνα με τη ΝΔ, «την ώρα, ωστόσο, που ο κ. Τσίπρας υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, κόβει την 12η, καθώς αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για να μην μειωθεί εδώ και τώρα το αφορολόγητο που μόνος του επέβαλε και επιβαρύνει πολλαπλάσια, όχι μόνον τους συνταξιούχους, αλλά και τους χαμηλόμισθους».

Μάλιστα, η ΝΔ σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για το 2020, τις χαρακτηρίζει ως ανάξιες σχολιασμού, αφού όπως λέει, «όλοι γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός και θα έχει όλο το χρόνο να ξεκουραστεί σε διακοπές διαρκείας, είτε στη στεριά, είτε στη θάλασσα».

ΚΙΝΑΛ: Την καταδίκη του λαού δεν θα την αποφύγει

Ψηφοθηρικά χαρακτηρίζει τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το Κίνημα Αλλαγής και σημειώνει ότι οι πολίτες δεν θα εξαπατηθούν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις. Αναλυτικά αναφέρει:

«Σήμερα ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ξεκίνησε προεκλογικό αγώνα για τις εθνικές εκλογές με ψηφοθηρικά μέτρα.

Οι πολίτες χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ που τους επιστρέφει αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο.

Η απόγνωση και ο πανικός τον οδηγούν. Κύριε Τσίπρα στο Ζάππειο μας τα ‘ παν κι άλλοι.

Για να μην ξεχνιόμαστε 10 πήρε, 1 επιστρέφει.

Με την πολιτική του εξόντωσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και οδηγεί την οικονομία, σε αργό θάνατο.

Και το χειρότερο. Αντί να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιμένει σ’ αυτά που δεσμεύτηκε. Δεν έχει ούτε τα κότσια, ούτε την αξιοπιστία να τα αλλάξει. Εξαγγέλλει μελλοντικά μέτρα δίνοντας ως ενέχυρο στους δανειστές, τα λεφτά που πήρε με την αφαίμαξη από τους πολίτες.

Χωρίς όμως την πραγματική αλλαγή των δεσμεύσεών του, οι επενδύσεις και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν εξασφαλίζονται.

Ο κ. Τσίπρας έχει αποτύχει. Συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Όσο παραμένει η ζημιά μεγαλώνει. Την καταδίκη του Ελληνικού λαού δεν θα την αποφύγει».

ΚΚΕ: Κατέφυγε στη γνωστή τακτική «σου κλέβω 10, σου επιστρέφω 1»

Δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα στο Ζάππειο, εξαπέλυσε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «αφού γονάτισε για 4 χρόνια το λαό, με τα μέτρα τριών μνημονίων», τώρα καταφεύγει τώρα προεκλογικά, για ευνόητους λόγους, στη γνωστή τακτική «σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1».

Αναλυτικά αναφέρει:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού γονάτισε για 4 χρόνια το λαό, με τα μέτρα τριών μνημονίων, αφού διατήρησε και διατηρεί στο ακέραιο όλους τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους, αφού δέσμευσε ως το 2060 τη χώρα με ματωμένα υπερπλεονάσματα, μεγαλύτερα και από αυτά που ζητούσαν οι δανειστές, καταφεύγει τώρα προεκλογικά, για ευνόητους λόγους, στη γνωστή τακτική «σου κλέβω 10 και σου επιστρέφω 1».

Τα μέτρα αυτά χρησιμεύουν ως άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διατήρηση των υπερπλεονασμάτων και των μνημονιακών νόμων, για την προκλητική στήριξη του κεφαλαίου. Κι αυτά όμως ακόμη τα μέτρα δεν θα παίρνονταν, αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια οι αγώνες και η πάλη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στους οποίους πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.

Καμία πραγματική ανάσα δεν πρόκειται να υπάρξει για το λαό όσο παραμένουν οι αιτίες που τον βουλιάζουν στα χρέη, τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Αυτές τις αιτίες πρέπει να βάλει ο λαός στο στόχαστρό του, δυναμώνοντας το ΚΚΕ.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share