Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Γιώργος Κατρούγκαλος: Έχουμε προειδοποιήσει την Αλβανία για όποια κίνηση εναντίον της μειονότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε μετά την ένταση που έχει προκύψει στην Αλβανία!

6 Μαΐου 2019 16:59
Γιώργος Κατρούγκαλος: Έχουμε προειδοποιήσει την Αλβανία για όποια κίνηση εναντίον της μειονότητα

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι όποια κίνηση της Αλβανίας εναντίον της μειονότητας θα αντιμετωπιστεί όπως προβλέπει το διεθνές Δίκαιο.

Ο υπουργός Εξωτερικών τοποθετήθηκε μετά την ένταση που έχει προκύψει στην Αλβανία, εξαιτίας της αφαίρεσης πινακίδων- που είναι γραμμένες στα ελληνικά και τα αλβανικά- από μειονοτικά χωριά.

Η Αθήνα είναι σε συνεχή επικοινωνία, μέσω της πρεσβείας στα Τίρανα, με την αλβανική κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Εχουν προβάλλει ορισμένους ισχυρισμούς ότι οι δίγλωσσες πινακίδες στην Αλβανία πρέπει να έχουν πρώτα την αλβανική γλώσσα, μετά την ελληνική, ορισμένα θέματα αρμοδιότητας. Εμείς προφανώς έχουμε προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε κίνηση η οποία θα φανεί ότι είναι εναντίον των συμφερόντων της μειονότητά μας, θα αντιμετωπιστεί με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News247.

Αναφορικά με το ζήτημα των περιουσιών της μειονότητας, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η Αθήνα έχει λάβει δεσμεύσεις και υποσχέσεις.

«Είμαστε σε θέση να ασκήσουμε έλεγχο, γιατί τον Ιούνιο θα συζητηθούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Αλβανίας, τις οποίες εμείς στηρίζουμε», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ανάμεσα στα κριτήρια για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι «και θέματα που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και θέματα καλής γειτονίας. Επομένως για μας είναι βασικά ζητήματα αυτά».

Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η Αθήνα θα ήθελε λύση του Κυπριακού «χτες», αλλά αυτό «προϋποθέτει αντίστοιχη συμπεριφορά από τη μεριά της Τουρκίας που μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχει». Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας είπε:

«Προσπαθούμε να τη στηρίξουμε όσο μπορούμε ακριβώς για να φανεί στην Ευρώπη ότι μια μικρή χώρα η οποία προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα που έχει με τους γείτονές της που δεν έχει ζητήματα ως προς την πρόθεση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχει αντίστοιχη ανταπόκριση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακόμη, επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στο οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, είπε ότι η ρηματική διακοίνωση ετοιμάζεται και ότι πρέπει να έχει ορθό νομικό περιεχόμενο. «Μέσα στις επόμενες ημέρες θα την παραδώσουμε και μετά θα σκεφτούμε τα περαιτέρω βήματα», σημείωσε. Τέλος, χαρακτήρισε τον Νίκο Κοτζιά έναν από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς Εξωτερικών. «Είναι αυτό που λένε οι Αμερικανοί: Bigger than life», είπε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα του Πάνου Καμμένου στο Twitter είναι όλο...νόημα!

Ο Πάνος Καμμένος προκαλεί κάθε φορά που κάνει ανάρτηση και αυτή είναι μια ακόμα φορά! Στο Twitter ανέβασε ο Πάνος Καμμένος μια καινούρια φωτογραφία όλο νόημα...για την αχαριστία!

Ο Πάνος Καμμένος ανέβασε μια φωτογραφία του στο twitter όπου ποζάρει δίπλα σε μια ρήση του Ιωαννίνων Σπυρίδωνα και λέει: «Υπάρχει εν αμάρτημα του οποίου ουδεμία ποτέ δεν υπάρχει συγχώρησις. Η αχαριστία».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share