Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019

Έφτασε στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας!

Θα μιλήσει σε φόρουμ για το "Δρόμο του Μεταξιού"!

25 Απριλίου 2019 23:01
Έφτασε στο Πεκίνο ο Αλέξης Τσίπρας!

Στο Πεκίνο έφτασε πριν από λίγη ώρα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συμμετάσχει στο δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (Belt & Road Initiative).

Στο φόρουμ συμμετέχουν συνολικά 150 χώρες, οι 37 εκ των οποίων εκπροσωπούνται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, αλλά και εκπρόσωποι από 90 και πλέον διεθνείς οργανισμούς. Οι δε συμμετέχοντες ανέρχονται σε περίπου 5.000.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα είναι παρών στην επίσημη τελετή έναρξης του φόρουμ το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, που θα εγκαινιάσει με ομιλία του ο πρόεδρος της Κίνας και στη συνέχεια θα κάνει παρέμβαση στην Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου.

Αλέξης Τσίπρας

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Τσίπρας θα παρακαθίσει σε γεύμα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang (15:30 τοπική) και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping (17:00 τοπική) και στις 19:30 θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο του φόρουμ.

Την επόμενη μέρα, Μ. Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός στην κινεζική πρωτεύουσα θα βρεθεί η περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας και η ενίσχυση των κινεζικών επενδύσεων, κατά την επόμενη περίοδο, ιδιαίτερα στην υψηλή τεχνολογία, στα logistics και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αλέξης Τσίπρας

Στο Πεκίνο, είχε από το πρωί συναντήσεις με συμμετέχοντες στο φόρουμ αλλά και τοπικούς αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα.

Παροχές..αντιγραφές ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας!

Παροχές αντιγραφές ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας με βάση το σχέδιο φοροαπαλλαγών του Κυριάκου Μητσοτάκη! Οι εκλογές πλησιάζουν και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καλύψει το χάσμα με την Νέα Δημοκρατία!

Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό-σε μια φάση που οι ανακοινώσεις για τις ζημιές στην ΔΕΗ αλλά και η αύξηση του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, επανέφεραν τις ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας- να συζητά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, πακέτο μέτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή ακόμα και η μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος καθώς και του ΕΝΦΙΑ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την εκλογική συντριβή.

Το επιτελείο του Πρωθυπουργού διαπιστώνει ότι οι παροχές- φιλοδώρημα, τύπου «κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου», δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, βλέπει ότι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων για το οποίο έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει «περάσει» θετικά στην κοινή γνώμη και πλέον σύρεται στην αντιγραφή του γαλάζιου οικονομικού προγράμματος.

Αλέξης Τσίπρας

Άλλωστε δεν έχει περάσει απαρατήρητο στα κομματικά επιτελεία, ότι το νούμερο ένα κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές, είτε αυτές λέγονται εθνικές εκλογές είτε ευρωεκλογές, θα είναι - σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης- η μείωση των φόρων και οι επενδύσεις. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει τόσο πολύ στο δικό του σχέδιο φοροελαφρύνσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα πρώτα φορολογικά νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα.

Τα μέτρα που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας
Οι σχετικές ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα, εφόσον τα μέτρα οριστικοποιηθούν και περάσουν και τον έλεγχο της τρόικας, αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα. Και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνουν μέτρα όπως :
1. Την επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015
2. Μειώσεις ΦΠΑ είτε με μείωση του βασικού συντελεστή, είτε με μετατάξεις προϊόντων από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή
3. Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και
4. Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Ελαφρύνσεις κατόπιν εορτής
Το πολιτικό πρόβλημα με το πακέτο που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι ύστερα από 4 χρόνια εξοντωτικής φορολόγησης της μεσαίας τάξης, που εφάρμοσε με συνέπεια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο φοροελαφρύνσεων δύσκολα θα πείσει και δύσκολα θα μπορέσει να αποδώσει εκλογικά. Πόσο μάλλον που η «αντιγραφή» του προγράμματος της ΝΔ «βγάζει μάτι».

Άλλωστε οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ανάγκη διατήρησης των υψηλών φόρων, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα κοινωνικά προγράμματα της αριστερής κυβέρνησης είναι πολύ πρόσφατες, όσο και οι άλλες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για το «ταξικό» σχέδιο, πίσω από την εξοντωτική φορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Την ίδια στιγμή, ενώ η κυβέρνηση σύρεται πίσω από το γαλάζιο οικονομικό πρόγραμμα όσον αφορά τους φόρους, αδυνατεί να διατυπώσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την μεγέθυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αφού αυτό προϋποθέτει την θεαματική αύξηση των ξένων επενδύσεων. Η χρόνια αντιπαλότητα του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ με τις ξένες επενδύσεις και η δυσπιστία των επενδυτών στην κυβέρνηση της Πρώτη Φορά Αριστεράς, καθιστά κάθε τέτοια προσπάθεια, αναπροσαρμογής της στρατηγικής από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος, υπονομευμένη εκ των προτέρων. Στο Ελληνικό ακόμα περιμένουμε ύστερα από τόσα χρόνια, να πάρουν εμπρός οι μπουλντόζες...

Έτσι το πακέτο Τσίπρα, όσο γενναίο και να είναι στο τέλος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις από τους δανειστές, θα μοιάζει- εκτός από πρόγραμμα copy paste από την αξιωματική αντιπολίτευση- ένα κλασικό πακέτο προεκλογικών παροχών. Και όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, σπανίως τέτοιες προσπάθειες αποδίδουν εκλογικά, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Και πάντως όχι όταν η ψαλίδα ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα έχει ανοίξει τόσο πολύ.

Το υπέρπλεόνασμα βγήκε με αίμα

Οι τελευταίες πληροφορίες άλλωστε από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat για το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι ένα ποσό της τάξης ενδεχομένως και του 1,4 δισ. ευρώ, θα είναι διαθέσιμο για παροχές, έχει διπλή ανάγνωση. Ναι μεν επιτρέπει τη διατύπωση ενός σχεδίου ελαφρύνσεων από πλευράς Τσίπρα, αλλά θυμίζει σε όλους του φορολογούμενους, ότι το πακέτο βασίζεται στην εξοντωτική υπερφορολόγηση που προηγήθηκε.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share