Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Παροχές..αντιγραφές ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας!

Σχέδιο φοροαπαλλαγών..

25 Απριλίου 2019 07:30
Παροχές..αντιγραφές ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας!

Παροχές αντιγραφές ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας με βάση το σχέδιο φοροαπαλλαγών του Κυριάκου Μητσοτάκη! Οι εκλογές πλησιάζουν και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να καλύψει το χάσμα με την Νέα Δημοκρατία!

Πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό-σε μια φάση που οι ανακοινώσεις για τις ζημιές στην ΔΕΗ αλλά και η αύξηση του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας, επανέφεραν τις ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας- να συζητά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, πακέτο μέτρων, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή ακόμα και η μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος καθώς και του ΕΝΦΙΑ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την εκλογική συντριβή.

Το επιτελείο του Πρωθυπουργού διαπιστώνει ότι οι παροχές- φιλοδώρημα, τύπου «κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου», δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, βλέπει ότι το πακέτο των φοροελαφρύνσεων για το οποίο έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει «περάσει» θετικά στην κοινή γνώμη και πλέον σύρεται στην αντιγραφή του γαλάζιου οικονομικού προγράμματος.

Άλλωστε δεν έχει περάσει απαρατήρητο στα κομματικά επιτελεία, ότι το νούμερο ένα κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές, είτε αυτές λέγονται εθνικές εκλογές είτε ευρωεκλογές, θα είναι - σύμφωνα με τις έρευνες της κοινής γνώμης- η μείωση των φόρων και οι επενδύσεις. Γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει τόσο πολύ στο δικό του σχέδιο φοροελαφρύνσεων, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα πρώτα φορολογικά νομοσχέδια είναι ήδη έτοιμα.

Τα μέτρα που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας
Οι σχετικές ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα, εφόσον τα μέτρα οριστικοποιηθούν και περάσουν και τον έλεγχο της τρόικας, αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα. Και σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνουν μέτρα όπως :
1. Την επαναφορά της έκπτωσης φόρου σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, όπως ίσχυε έως το 2015
2. Μειώσεις ΦΠΑ είτε με μείωση του βασικού συντελεστή, είτε με μετατάξεις προϊόντων από τον βασικό συντελεστή στον μεσαίο συντελεστή
3. Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20% και
4. Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Ελαφρύνσεις κατόπιν εορτής
Το πολιτικό πρόβλημα με το πακέτο που σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ότι ύστερα από 4 χρόνια εξοντωτικής φορολόγησης της μεσαίας τάξης, που εφάρμοσε με συνέπεια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ένα σχέδιο φοροελαφρύνσεων δύσκολα θα πείσει και δύσκολα θα μπορέσει να αποδώσει εκλογικά. Πόσο μάλλον που η «αντιγραφή» του προγράμματος της ΝΔ «βγάζει μάτι».

Άλλωστε οι δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ανάγκη διατήρησης των υψηλών φόρων, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα κοινωνικά προγράμματα της αριστερής κυβέρνησης είναι πολύ πρόσφατες, όσο και οι άλλες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, για το «ταξικό» σχέδιο, πίσω από την εξοντωτική φορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Την ίδια στιγμή, ενώ η κυβέρνηση σύρεται πίσω από το γαλάζιο οικονομικό πρόγραμμα όσον αφορά τους φόρους, αδυνατεί να διατυπώσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την μεγέθυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αφού αυτό προϋποθέτει την θεαματική αύξηση των ξένων επενδύσεων. Η χρόνια αντιπαλότητα του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ με τις ξένες επενδύσεις και η δυσπιστία των επενδυτών στην κυβέρνηση της Πρώτη Φορά Αριστεράς, καθιστά κάθε τέτοια προσπάθεια, αναπροσαρμογής της στρατηγικής από πλευράς του κυβερνώντος κόμματος, υπονομευμένη εκ των προτέρων. Στο Ελληνικό ακόμα περιμένουμε ύστερα από τόσα χρόνια, να πάρουν εμπρός οι μπουλντόζες...

Έτσι το πακέτο Τσίπρα, όσο γενναίο και να είναι στο τέλος, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν ενστάσεις από τους δανειστές, θα μοιάζει- εκτός από πρόγραμμα copy paste από την αξιωματική αντιπολίτευση- ένα κλασικό πακέτο προεκλογικών παροχών. Και όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία των προηγούμενων κυβερνήσεων, σπανίως τέτοιες προσπάθειες αποδίδουν εκλογικά, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες. Και πάντως όχι όταν η ψαλίδα ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα έχει ανοίξει τόσο πολύ.

Το υπέρπλεόνασμα βγήκε με αίμα
Οι τελευταίες πληροφορίες άλλωστε από τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της Eurostat για το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα του 2018, γεγονός που σημαίνει ότι ένα ποσό της τάξης ενδεχομένως και του 1,4 δισ. ευρώ, θα είναι διαθέσιμο για παροχές, έχει διπλή ανάγνωση. Ναι μεν επιτρέπει τη διατύπωση ενός σχεδίου ελαφρύνσεων από πλευράς Τσίπρα, αλλά θυμίζει σε όλους του φορολογούμενους, ότι το πακέτο βασίζεται στην εξοντωτική υπερφορολόγηση που προηγήθηκε.

Όταν ταυτίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παύλο Πολάκη προκαλείται σάλος! - Η στάση του πρωθυπουργού εξόργισε ακόμα και το ίδιο του το κόμμα!

Όταν ταυτίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παύλο Πολάκη προκαλείται σάλος! Η στάση του πρωθυπουργού εξόργισε ακόμα και το ίδιο του το κόμμα, όταν ανακοίνωσε ότι αν κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη, θα μετατρέψει την διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι, και αυτό λένε οι πληροφορίες για το παρασκήνιο της υπόθεσης, ότι η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού αναπληρωτή Υγείας, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, συνέλαβε εξ απηνής τον πρωθυπουργό. Δεν είχε προβλεφθεί η κίνηση και αιφνιδίασε το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Σάλο βέβαια προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες στελέχη του, φρόντισαν να πάρουν σαφείς αποστάσεις από τις απαράδεκτες δηλώσεις του Παύλου Πολάκη. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Γιάννη Μπαλάφα, με την οποία ο βουλευτής ζητούσε από τον Παύλο Πολάκη να πάρει πίσω τις αναφορές του στο Facebook, είχε προηγηθεί και η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου, ότι είναι λάθος η δήλωση Πολάκη.

Κυρίως όμως είχε προηγηθεί η δήλωση του Νίκου Φίλη, στην ολομέλεια της Βουλής, ότι πρέπει να βρει τρόπο να διορθώσει ο Παύλος Πολάκης την αστοχία του, και ότι αυτές οι δηλώσεις δεν συμβαδίζουν με την ηθική του κόμματος. Με την προσθήκη από πλευράς του πρώην υπουργού Παιδείας, ότι η αναφορά του αυτή, εκφράζει το αίσθημα όλης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο κ. Τσίπρας, σχολιάζουν στελέχη της αντιπολίτευσης, άφηνε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κινδύνευε να μετατοπίσει όλη την συζήτηση, έως την ημέρα της ψηφοφορίας, στο πρόσωπο του Παύλου Πολάκη. Και αντί να συζητείται στα τηλεοπτικά πάνελ, το οικονομικό πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παρουσιάζει σαν μια όλη εκδοχή του μνημονίου του ΔΝΤ- αντί να συζητείται αν είπε ή δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα κόψει το δώρο Χριστουγέννων, όπως ήταν και είναι ο στόχος του επιτελείου του Μαξίμου, η συζήτηση θα ήταν τι είπε και τι δεν είπε ο «αψύς Σφακιανός», σύμφωνα με τον ορισμό του Αλέξη Τσίπρα, Παύλος Πολάκης.

Όμηρος του Παύλου Πολάκη ο Αλέξης Τσίπρας

Έτσι, εξηγούν πολιτικοί παρατηρητές, η στήριξη και η ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη ήταν μονόδρομος. Λέγοντας ότι θα μετατρέψει την συζήτηση για την μομφή στον Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους βουλευτές, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διαφοροποιήσεις. Μετατόπισε την συζήτηση, από τις προσβολές του Παύλου Πολάκη σε βάρος του Στέλιου Κυμπουρόπουλου- τον οποίο κατηγόρησε οτι έκανε «χαριστική» χρήση των διατάξεων για τα ΑΜΕΑ, ώστε να διοριστεί στο Δημόσιο- σε μια γενικότερη συζήτηση για τα οικονομικά προγράμματα, τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και τα επιδόματα υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων.

Προσπάθησε δηλαδή να ξαναγυρίσει την συζήτηση, εκεί που ποντάρει το επιτελείο του. Στις προτάσεις Μητσοτάκη και στο αν έχει η όχι την πρόθεση, να κόψει το δώρο Χριστουγέννων. Κι ας έχουν δοθεί απαντήσεις, κι ας προκύπτει καθαρά από το σχετικό βίντεο, ότι δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ποντάρει στις εντυπώσεις και στην σύγχυση που έχει δημιουργηθεί.

Η κίνηση φυσικά είναι υψηλού ρίσκου. Οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη εναντίον του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, δύσκολα θα ξεχαστούν, πόσο μάλλον που έχουν ξεσηκώσει σάλο μεταξύ των οργανώσεων των ΑΜΕΑ και σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Πόσο μάλλον ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει δώσει κατ επανάληψη αφορμές με ανάλογου ύφους δηλώσεις του. Και εκκρεμεί η ψηφοφορία στην Βουλή, για την κατηγορία ότι ηχογραφούσε παράνομα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Δύσκολα θα επικαλεστεί και πάλι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών…

Είναι όμως κυρίως υψηλού ρίσκου, γιατί η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ταυτιστεί με τον Παύλο Πολάκη, ναρκοθετεί την στροφή στην σοσιαλδημοκρατία και την κανονικότητα, που επιχειρεί ο πρωθυπουργός, με τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά. Η εχθροπάθεια και ο φανατισμένος, έξαλλος λόγος του Παύλου Πολάκη, με τον οποίο ταυτίζεται απόλυτα ο κ. Τσίπρας, καθιστά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας «βαρίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε και από τις αντιδράσεις ακόμα και των διαδικτυακών του φίλων στο Facebook, που του ζητούσαν να ανακαλέσει. Και ακόμα και οι πιο πιστοί οπαδοί εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στα προεκλογικά πάνελ, δύσκολα θα βρουν επιχειρήματα για να υπερασπιστούν τον κ. Πολάκη. Και τον Αλέξη Τςιπρα που ταυτίστηκε μαζί του. Αντί να τον ανακαλέσει στην τάξη η να τον αποπέμψει.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share