Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Όταν ταυτίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παύλο Πολάκη προκαλείται σάλος! - Η στάση του πρωθυπουργού εξόργισε ακόμα και το ίδιο του το κόμμα!

Τι δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

24 Απριλίου 2019 08:15
Όταν ταυτίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παύλο Πολάκη προκαλείται σάλος! - Η στάση του πρωθυπουργού εξόργισε ακόμα και το ίδιο του το κόμμα!

Όταν ταυτίζεται ο Αλέξης Τσίπρας με τον Παύλο Πολάκη προκαλείται σάλος! Η στάση του πρωθυπουργού εξόργισε ακόμα και το ίδιο του το κόμμα, όταν ανακοίνωσε ότι αν κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του Παύλου Πολάκη, θα μετατρέψει την διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Η αλήθεια είναι, και αυτό λένε οι πληροφορίες για το παρασκήνιο της υπόθεσης, ότι η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού αναπληρωτή Υγείας, αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα, συνέλαβε εξ απηνής τον πρωθυπουργό. Δεν είχε προβλεφθεί η κίνηση και αιφνιδίασε το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα. Σάλο βέβαια προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες στελέχη του, φρόντισαν να πάρουν σαφείς αποστάσεις από τις απαράδεκτες δηλώσεις του Παύλου Πολάκη. Είχε προηγηθεί η δήλωση του Γιάννη Μπαλάφα, με την οποία ο βουλευτής ζητούσε από τον Παύλο Πολάκη να πάρει πίσω τις αναφορές του στο Facebook, είχε προηγηθεί και η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου, ότι είναι λάθος η δήλωση Πολάκη.

Κυρίως όμως είχε προηγηθεί η δήλωση του Νίκου Φίλη, στην ολομέλεια της Βουλής, ότι πρέπει να βρει τρόπο να διορθώσει ο Παύλος Πολάκης την αστοχία του, και ότι αυτές οι δηλώσεις δεν συμβαδίζουν με την ηθική του κόμματος. Με την προσθήκη από πλευράς του πρώην υπουργού Παιδείας, ότι η αναφορά του αυτή, εκφράζει το αίσθημα όλης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν ο κ. Τσίπρας, σχολιάζουν στελέχη της αντιπολίτευσης, άφηνε την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κινδύνευε να μετατοπίσει όλη την συζήτηση, έως την ημέρα της ψηφοφορίας, στο πρόσωπο του Παύλου Πολάκη. Και αντί να συζητείται στα τηλεοπτικά πάνελ, το οικονομικό πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παρουσιάζει σαν μια όλη εκδοχή του μνημονίου του ΔΝΤ- αντί να συζητείται αν είπε ή δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα κόψει το δώρο Χριστουγέννων, όπως ήταν και είναι ο στόχος του επιτελείου του Μαξίμου, η συζήτηση θα ήταν τι είπε και τι δεν είπε ο «αψύς Σφακιανός», σύμφωνα με τον ορισμό του Αλέξη Τσίπρα, Παύλος Πολάκης.

Όμηρος του Παύλου Πολάκη ο Αλέξης Τσίπρας

Έτσι, εξηγούν πολιτικοί παρατηρητές, η στήριξη και η ταύτιση του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη ήταν μονόδρομος. Λέγοντας ότι θα μετατρέψει την συζήτηση για την μομφή στον Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους βουλευτές, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διαφοροποιήσεις. Μετατόπισε την συζήτηση, από τις προσβολές του Παύλου Πολάκη σε βάρος του Στέλιου Κυμπουρόπουλου- τον οποίο κατηγόρησε οτι έκανε «χαριστική» χρήση των διατάξεων για τα ΑΜΕΑ, ώστε να διοριστεί στο Δημόσιο- σε μια γενικότερη συζήτηση για τα οικονομικά προγράμματα, τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και τα επιδόματα υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων.

Προσπάθησε δηλαδή να ξαναγυρίσει την συζήτηση, εκεί που ποντάρει το επιτελείο του. Στις προτάσεις Μητσοτάκη και στο αν έχει η όχι την πρόθεση, να κόψει το δώρο Χριστουγέννων. Κι ας έχουν δοθεί απαντήσεις, κι ας προκύπτει καθαρά από το σχετικό βίντεο, ότι δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο. Το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα ποντάρει στις εντυπώσεις και στην σύγχυση που έχει δημιουργηθεί.

Η κίνηση φυσικά είναι υψηλού ρίσκου. Οι δηλώσεις του Παύλου Πολάκη εναντίον του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, δύσκολα θα ξεχαστούν, πόσο μάλλον που έχουν ξεσηκώσει σάλο μεταξύ των οργανώσεων των ΑΜΕΑ και σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Πόσο μάλλον ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει δώσει κατ επανάληψη αφορμές με ανάλογου ύφους δηλώσεις του. Και εκκρεμεί η ψηφοφορία στην Βουλή, για την κατηγορία ότι ηχογραφούσε παράνομα τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Δύσκολα θα επικαλεστεί και πάλι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών…

Είναι όμως κυρίως υψηλού ρίσκου, γιατί η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ταυτιστεί με τον Παύλο Πολάκη, ναρκοθετεί την στροφή στην σοσιαλδημοκρατία και την κανονικότητα, που επιχειρεί ο πρωθυπουργός, με τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά. Η εχθροπάθεια και ο φανατισμένος, έξαλλος λόγος του Παύλου Πολάκη, με τον οποίο ταυτίζεται απόλυτα ο κ. Τσίπρας, καθιστά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας «βαρίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκε και από τις αντιδράσεις ακόμα και των διαδικτυακών του φίλων στο Facebook, που του ζητούσαν να ανακαλέσει. Και ακόμα και οι πιο πιστοί οπαδοί εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, στα προεκλογικά πάνελ, δύσκολα θα βρουν επιχειρήματα για να υπερασπιστούν τον κ. Πολάκη. Και τον Αλέξη Τςιπρα που ταυτίστηκε μαζί του. Αντί να τον ανακαλέσει στην τάξη η να τον αποπέμψει.

Το «οργισμένο» τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα

Πριν απο την δήλωση του πρωθυπουργού στην Βουλή, οι πληροφορίες λένε οτι προηγήθηκε ένα οργισμένο τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο ο πρωθυπουργός του έκανε γνωστή την δυσφορία του, για τα όπλα με τα οποία εφοδιάζει την αξιωματική αντιπολίτευση, στην καμπάνια προ των ευρωεκλογών. Όχι για τα όσα είπε. Αλλά γιατί η συζήτηση μεταφέρθηκε σε πεδίο που ευνοεί την αντιπολίτευση.

Έτσι εξηγείται και η άτεχνη προσπάθεια το απόγευμα του Παύλου Πολάκη, να διορθώσει τις εντυπώσεις για την επίθεσή του στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ισχυριζόμενος μπροστά στις κάμερες, ότι ποτέ δεν αμφισβήτησε την αξία και το κοινωνικό όφελος των ρυθμίσεων υπέρ των ΑΜΕΑ. Η διαρροή του τηλεφωνήματος Τσίπρα έγινε από το περιβάλλον του Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί ο Πρωθυπουργός, από το ύφος Πολάκη. Ακόμα όμως και αν έγινε το τηλεφώνημα, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές, η ουσία και αυτό που μένει είναι ότι ο Πρωθυπουργός κάλυψε τον υπουργό του, και δεν θέλησε να τον επαναφέρει στην τάξη. Προτίμησε να αποδεχθεί εμμέσως τις δηλώσεις Πολάκη- τις οποίες ας σημειωθεί ποτέ δεν αποδοκίμασε- με το επιχείρημα ότι δήθεν οφείλονται στον αψύ του χαρακτήρα, παρά να προκαλέσει μια κρίση στην κυβέρνηση.

Και αυτό σίγουρα θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της καμπάνιας για τις ευρωεκλογές, είτε κατατεθεί η πρόταση μομφής σε βάρος του Παύλου Πολάκη, είτε καθυστερήσει, είτε γίνει η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Σίγουρα, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, το επεισόδιο Πολάκη, δεν ήταν η καλύτερη έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας για τον Αλέξη Τσίπρα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την διαφορά να πλησιάζει πλέον ένα διψήφιο ποσοστό.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share