Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Φοτητικές εκλογές: Τι συμβαίνει στην ΑΣΟΕΕ

Δείτε αναλυτικά...

10 Απριλίου 2019 07:16
Φοτητικές εκλογές: Τι συμβαίνει στην ΑΣΟΕΕ

Από τις ‪7 το πρωί μέχρι τις ‪7 το απόγευμα θα διεξαχθούν σήμερα οι φετινές φοιτητικές εκλογές.

Μέχρι στιγμής επικρατεί ηρεμία στις τάξεις των φοιτητικών παρατάξεων, ωστόσο στον «αέρα» είναι για άλλη μια χρονιά οι εκλογές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τις παρατάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ να αλληλοκατηγορούνται για τις διπλές κάλπες.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι δεν έγιναν οι φοιτητικές εκλογές στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο, υπό τον φόβο επεισοδίων και ακυρώθηκε η μεταφορά της κάλπης στην Αίγλη Ζαππείου.

Σε ό,τι αφορά τις φετινές φοιτητικές εκλογές, οι τυπικές διαδικασίες για την προετοιμασία τους έχουν ολοκληρωθεί. Η ΔΑΠ διεκδικεί για 33η συνεχόμενη χρονιά την πανελλαδική πρωτιά, σύμφωνα με το ΑΠΕ. «Όπως στο παρελθόν, οι φοιτητές έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, έτσι και φέτος, η νίκη κατά της οπισθοδρόμησης θα έρθει από τους φοιτητές», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Μένιος Κορομηλάς, γραμματέας της ΔΑΠ πανεπιστημίων.

«Με το να υπάρχουν τα τελευταία χρόνια διαφορετικές κάλπες σε κάποιες σχολές, η διαδικασία απαξιώνεται γενικά και οι φοιτητές αποξενώνονται, όχι μόνο από τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών, αλλά και από τις πολιτικές διαδικασίες», είπε από την πλευρά του ο πρώην γραμματέας της ΠΑΣΠ Πολιτικού της Νομικής, Γιάννης Παπαρίζος.

Τι χρειάζεται για να ψηφίσει κάποιος

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα foititikanea, για μπορέσει να ψηφίσει κάποιος φοιτητής ή φοιτήτρια στις Φοιτητικές Εκλογές 2019 πρέπει να έχει μαζί του και να επιδείξει στην εφορευτική επιτροπή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Απαγορεύεται να ψηφίσει φοιτητής με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας μόνο.

Φοιτητής χωρίς αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης, επιτρέπεται να ψηφίσει με βεβαίωση από την γραμματεία του τμήματος, ύστερα από έλεγχο της καρτέλας του φοιτητή στις Γραμματείες.

Δημοτικές εκλογές 2019: Μάθε τώρα που ψηφίζεις!

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δημοτικές εκλογές 2019 και έφτασε ή ώρα να μάθετε που θα ψηφίσετε! Αυτήν την χρονιά οι αλλαγές για τις φετινές εκλογές διαδέχονται η μία την άλλη!

Σε λειτουργία βρίσκεται η εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που Ψηφίζεις», όπου οι πολίτες, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία τους μπορούν να δουν σε ποια περιοχή και τμήμα ψηφίζουν για τις δημοτικές εκλογές 2019. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πλέον διαθέσιμη στο www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm.

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών δίνει διευκρινίσεις για τη διαδικασία διενέργειας των δημοτικών εκλογών 2019. Εκλογές 2019: Τι πρέπει να ξέρουμε ως ψηφοφόροι!

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν και 17χρονοι καθώς σε αυτές τις δημοτικές εκλογές εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.4555/2018 (πρόγραμμα «Κλεισθένης I») ενώ τίθεται σε ισχύ το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Εκλογές 2019: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία!

Επίσημο για τις Εκλογές 2019: Στις 25 Απριλίου!

Στις 25 Απριλίου ξεκινά και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Στην εγκύκλιο αυτή καθορίζονται ακόμα οι επιτρεπόμενες εκλογικές δαπάνες αλλά και ό,τι έχει να κάνει με την προβολή των υποψηφίων και των συνδυασμών.

Οι εμφανίσεις των υποψηφίων για τις εκλογές

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι εμφανίσεις των υποψηφίων σε εκπομπές δημόσιων και ιδιωτικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ ελεύθερης λήψης, σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών καθώς και στο διαδίκτυο, καθορίζονται ως εξής:

• 2 φορές σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ εθνικής εµβέλειας

• 1 φορά σε κάθε ηλεκτρονικό ΜΜΕ τοπικής ή περιφερειακής εµβέλειας

• 1 φορά σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες

• Σε περίπτωση τυχόν εκτάκτων και απρόβλεπτων γεγονότων, δεν λογίζονται ως εµφανίσεις οι σχετικές δηλώσεις και η ενηµέρωση που παρέχεται από τα αιρετά µονοπρόσωπα όργανα της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο άσκησης των αρµοδιοτήτων τους.

Οι… εξαιρέσεις για τις εκλογές

Εξαίρεση από την ανωτέρω ρύθµιση που προβλέπει τον αριθµό των εµφανίσεων, αποτελεί η δυνατότητα των επικεφαλής των συνδυασµών να συµµετέχουν χωρίς περιορισµό σε εκποµπές µε οργανωµένες συζητήσεις εφόσον:

α) Μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασµών από το αρµόδιο πρωτοδικείο, έχει διασφαλιστεί η συµµετοχή τουλάχιστον 3 ακόµη συνυποψήφιών τους στις συζητήσεις αυτές και

β) Μετά την ανακήρυξη, η ανωτέρω προϋπόθεση καταλαµβάνει τα 2/3 των ανακηρυχθέντων.

γ) Σε περίπτωση επαναληπτικής εκλογής, µετέχουν υποχρεωτικά οι επικεφαλής και των δύο συνδυασµών.

Δαπάνες για τις εκλογές

Για τον υπολογισµό του ανώτατου ορίου δαπανών των συνδυασµών στις δηµοτικές εκλογές, αθροίζονται τα επιµέρους ανώτατα όρια δαπανών του κάθε υποψηφίου και λαµβάνεται υπόψη ο αριθµός των εκλογικών περιφερειών του οικείου δήµου συν την κατά περίπτωση προσαύξηση.

Αναφορικά με τις απαγορεύσεις στη χρηµατοδότηση συνδυασµών και υποψηφίων, απαγορεύονται η χρηµατοδότηση και κάθε είδους παροχές προς περιφερειακούς και δηµοτικούς συνδυασµούς και προς υποψήφιους περιφερειακούς και δηµοτικούς συµβούλους από:

Φυσικά πρόσωπα που είναι οφειλέτες των οικείων ΟΤΑ για ποσό άνω των 1.000 ευρώ

ΝΠ∆∆, ΝΠΙ∆ και ιδρύµατα

ΟΤΑ κάθε βαθµού, ΝΠ∆∆ και ΝΠΙ∆ αυτών

Φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι ιδιοκτήτες ή εκδότες ηµερησίων ή περιοδικών εντύπων πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας ή ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθµών ή ιδιοκτήτες διαδικτυακών και τηλεπικοινωνιακών φορέων, καθώς και από συζύγους και κατιόντες αυτών.

Φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι υπάλληλοι των οικείων ΟΤΑ ή των αντιστοίχων νοµικών προσώπων δηµοσίου και ιδιωτικού δικαίου αυτών.

Επίσης, δεν επιτρέπεται η λήψη τραπεζικών δανείων µε σκοπό τη χρηµατοδότηση συνδυασµών και υποψηφίων.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ανδρέας Λοβέρδος: Ύποπτος για παθητική δωροδοκία! - Τι αναφέρει το διαβιβαστικό;

Brexit: Στο Βερολίνο η Τερέζα Μεί ζητάει την στήριξη της Μέρκελ!


Διαβάστε περισσότερα θέματα πολιτικής στο Athensmagazine.gr.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share