Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ευρωεκλογές: Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την οικονομία και το Μακεδονικό!

Επιστροφή για τον Αλέξη Τσίπρα στην προεκλογική πραγματικότητα!

3 Απριλίου 2019 07:20
Ευρωεκλογές: Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την οικονομία και το Μακεδονικό!

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και το αποτέλεσμα θα επηρεαστεί από πάρα πολλούς παράγοντες! Οι σημαντικότεροι βέβαια θα είναι το θέμα της οικονομίας και του Μακεδονικού! Στην προεκλογική πραγματικότητα επέστρεψε εχθές το βράδυ το επιτελείο του πρωθυπουργού μετά την "ιστορική" συνάντηση Αλέξη Τσίπρα Ζάεφ!

Το θερμό κλίμα που επικράτησε στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην γειτονική χώρα, οι δηλώσεις περί ιστορικής στιγμής, τα σχέδια «επί χάρτου» για τις επιχειρηματικές συνέργειες και οι φιλοφρονήσεις που αντηλλάγησαν, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παίξουν έστω και ελάχιστο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Αφού όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, η οικονομία κατ αρχάς, αλλά και το ονοματολογικό κατά δεύτερο λόγο, είναι τα βασικά κριτήρια της ψήφου. Όχι το θερμό κλίμα στις συναντήσεις Τσίπρα και Ζάεφ, που για πολλούς είναι μια ακόμα απόδειξη των υποχωρήσεων που έκανε η ελληνική κυβέρνηση έναντι των Σκοπιανών.

Και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δίνει στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτήρα δημοψηφίσματος, τα συμπεράσματα των ερευνών της κοινής γνώμης τρομάζουν το Μαξίμου, αφού θα θέσουν σε δοκιμασία το πλάνο του πρωθυπουργού για εθνικές εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές, θα κάνει τους επόμενους μήνες, έως ότου να στηθούν οι κάλπες δηλαδή, μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση για την κυβέρνηση.

Δείτε ακόμα: Έκλεισε το ψηφοδέλτιο της ΝΔ: Ποια είναι τα τελευταία ονόματα;

Να σας θυμίσουμε τι έγινε με την ψηφοφορία για τις εκλογές πριν λίγες μέρες!

Στην οικονομία, αν και το «ατού» του Πρωθυπουργού όπως δήλωσε ο ίδιος... η πρόσφατη έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που περιόρισε την ανάπτυξη στο 1,9% φέτος, από 2,3% που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο, κατέδειξε το πρόβλημα που δημιουργεί η υπερφορολόγηση. Ενώ οι πιέσεις που άσκησαν οι δανειστές στις ρυθμίσεις για την πρώτη κατοικία, περιορίζοντας τους ωφελημένους σε μερικές χιλιάδες τυχερούς, έδειξαν και πόσο στενά είναι τα περιθώρια ελευθερίας της κυβέρνησης, στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Και φυσικά καθόλου τυχαία δεν ήταν η παρέμβαση- μερικές ώρες μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Γ. Στουρνάρα - του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περιοδεία του στα Σεπόλια, και η επισήμανση του ότι: «Η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει ασφάλεια στις γειτονιές της Αθήνας και ανάπτυξη μέσα από τη μείωση των φόρων, που θα ξαναδώσει ανάσα στην μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα».

Όπως προέκυψε άλλωστε και από την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με βασικό κριτήριο την ανάπτυξη, τους φόρους και τις επενδύσεις.

Ακολουθεί το ονοματολογικό των Σκοπίων. Όχι η βελτίωση των σχέσεων με τον βόρειο γείτονα που σαφώς προέκυψε με την Συμφωνία.

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα χθες, στην επίσκεψή του στην γειτονική χώρα, να προσδώσει στην Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηριστικά εθνικής επιτυχίας, προσκρούει στις παγιωμένες αντιλήψεις των ψηφοφόρων, όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις του κόσμου, ακόμα στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Θεσσαλονίκη για την Συνταγματική Αναθεώρηση, με ομιλητές τον Νίκο Βούτση και τον Νίκο Παρασκευόπουλο.

Δείτε ακόμα: Ο διεθνής Τύπος σχολιάζει την "ιστορική" συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στα Σκόπια!

Ενώ και το τελευταίο «τρικ» του Αλέξη Τσίπρα , που δήλωσε ότι και ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αμφισβητήσει την Συμφωνία όταν γίνει κυβέρνηση- γιατί είναι προς όφελος και των δυο πλευρών- δεν φαίνεται ικανό να αλλάξει την στάση των ψηφοφόρων απέναντι στην Συμφωνία. Που θεωρούν ότι θίγει την εθνική τους αξιοπρέπεια.

Η Νέα Δημοκρατία σημείωσε ότι η προσπάθεια εξωραϊσμού της Συμφωνίας από τον κ. Τσίπρα, δεν θα αλλάξει τις πεποιθήσεις των πολιτών, που την έχουν ήδη κρίνει ως επιζήμια. Και η αλήθεια είναι ότι τα θερμά λόγια που ακούστηκαν χθες στα Σκόπια, δεν φαίνονται ικανά να αλλάξουν την αντίληψη της πλειοψηφίας των πολιτών, για την ουσία της Συμφωνίας. Και φαίνεται μάλλον βέβαιο ότι την άποψή τους αυτή, θα την εκφράσουν και στις εκλογές. Είτε αυτές είναι ευρωεκλογές, είτε εθνικές εκλογές.

Eυρωεκλογές: Δεν φτάνουν οι δικηγόροι- Δημόσιοι υπάλληλοι στις εφορευτικές!

Οι δικηγόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών σε ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές και γι' αυτό το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει την ενεργοποίηση κρατικών υπαλλήλων - Με ρύθμιση θα ενεργοποιηθούν για τις εκλογές δημόσιοι υπάλληλοι που είναι και νομικοί.
Την χρήση δημοσίων υπαλλήλων για τις εφορευτικές επιτροπές των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στα μέλη της διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές, οι δικηγόροι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω των πολλαπλών αναμετρήσεων (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές) γι' αυτό και σχεδιάζεται η ενεργοποίηση κρατικών υπαλλήλων.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα προβλέπεται από το ισχύον καθεστώς, ωστόσο ο κ. Χαρίτσης προσανατολίζεται να φέρει ρύθμιση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν δημόσιοι υπάλληλοι που ειναι και νομικοί. Εκτος αυτού ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής οτι δεν θα προχωρήσει σε διπλασιασμό των εκλογικών κέντρων αλλά σε τεμαχισμό των υπαρχόντων. Έτσι το καθε εκλογικό κέντρο θα λειτουργεί με δύο αίθουσες όπου η κάθε μία θα έχει δύο κάλπες.

Διαβάστε επίσης: ΚΕΔΕ: Προγραμματισμός για προσλήψεις σε δήμους και την ημέρα των εκλογών!

Ο καταμερισμός των καλπών δεν έχει διευκρινιστεί, αν δηλαδή στην μία αίθουσα οι πολίτες θα ψηφίζουν για ευρωεκλογές και περιφερειακές και στην άλλη για δημοτικές και κοινοτικές. Ωστόσο με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα μπορει να εξυπηρετηθεί το σενάριο της παράλληλης διεξαγωγής εθνικών εκλογών.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και υποψηφίου ευρωεκλογών. Όμως θα επισημαίνεται οτι εάν ο υποψήφιος εκλεγεί θα πρέπει εως τις 15 Ιουνίου να αποφασίσει ποια ιδιότητα θα κρατήσει.

Διαβάστε περισσότερα θέματα πολιτικής στο Athensmagazine.gr.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share