Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κόκκινα δάνεια: Θα πουλήσει η κυβέρνηση τους πολίτες με την Α κατοικία;

Τι μας περιμένει;

21 Μαρτίου 2019 16:24
Κόκκινα δάνεια: Θα πουλήσει η κυβέρνηση τους πολίτες με την Α κατοικία;

Και ξαφνικά από το μεσημέρι της Τετάρτης, η Κυβέρνηση με μια λιτή κι απέριττη ( διαρροή δύο αράδων, ανακοίνωσε την απόφασή της να καταθέσει στη Βουλή την Παρασκευή, το σχέδιο συμφωνίας Κυβέρνησης- Τραπεζιτών, για τα κόκκινα δάνεια, παρότι "πράσινο" φως από τους Θεσμούς, δεν έχει ανάψει και κινδυνεύει να χάσει και σε αυτό το Eurogroup τη "δόση" των 970 εκατ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί βέβαια, διαρροή από τους Θεσμούς ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί προκειμένου να βγει "λευκός" καπνός για να "πάρει" το σχέδιο έγκριση και η Κυβέρνηση την περιβόητη "δόση".

Αρνήθηκαν πάντως από τα "κεντρικά" της Κυβέρνησης ότι η δήλωση πρόθεσης για κατάθεση του νέου νόμου Κατσέλη, αποτελεί αιφνιδιασμό για τους έξω, παραπέμποντας σε συνεχείς διαρροές των προηγούμενων ημερών ότι σκοπεύει να τον καταθέσει "τις επόμενες ημέρες" στη Βουλή.

Στην ερώτηση εάν το υπό κατάθεση σχέδιο μπορεί να "αλλάξει" ( έως ότου ψηφιστεί) ...εν κινήσει, με αλλαγές ( σ.σ υποχώρηση από πλευράς κυβέρνησης) κατόπιν συνεννόησης με τους Θεσμούς, η απάντηση ήταν φαινομενικά κατηγορηματική: Όχι.

Χρεώνουν εξάλλου "πολιτική σκοπιμότητα" στη δυσκολία που έχει εδώ και εβδομάδες να δοθεί έγκριση στη Συμφωνία Κυβέρνησης- Τραπεζιτών και μιλούν για... ανθυπολεπτομέρειες που στόχο έχουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Κυβέρνηση.

Όλα τούτα μυρίζουν "πόλεμο" και επιστροφή στις αντιμνημονιακές δόξες του '15;

Δύσκολα.

Τσακαλώτος: Ξέρουμε καλύτερα

Σε χθεσινή κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα "Οικονομία και Κοινωνία μετα τα μνημόνια" ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς σχετικά για τη διελκυστίνδα με τους Θεσμούς στο θέμα των Κόκκινων Δανείων, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι "δεν ανησυχούμε".

Είπε πάντως ότι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα απ τους Θεσμούς κάποια πράγματα, όπως την ντόπια αγορά ακινήτων.

Τα δυο σενάρια

Το ένα σενάριο είναι το ευθύγραμμο.

Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους Θεσμούς, οριστικοποιεί το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, κλείνει τη συμφωνία και παίρνει και τα 970 εκατ ευρώ, που διευκολύνουν τα σχέδιά της για αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.

Το έτερο είναι κατά τι προβληματικό, ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να οδηγηθεί σε "μετωπική" με τους Θεσμούς για λόγους προεκλογικούς.

Μονομερής ενέργεια στο πεδίο αυτό, θα σημάνει όχι μόνον τη στέρηση της "δόσης" των 970 εκατ. αλλά σοβαρό ζήτημα προιόντος του χρόνου, στα επιτόκια. Άλλη έξοδος στις αγορές ( όπως σχεδιάζει η Κυβέρνηση) θα είναι απαγορευτική και θα προκαλέσει νέους τριγμούς αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου όλο το προεκλογικό αφήγημα στήνεται πάνω στην σταθεροποίηση της ελληνικής Οικονομίας και την "ασφάλεια" να χύσει την καρδάρα με το γάλα και να στήσει σκηνικό σύγκρουσης που θα οδηγούσε σύντομα σε εθνικές εκλογές;

Θεωρητικώς, ναι αλλά πολιτικά, θα ήταν μάλλον αυτοκτονία, όπως παρατηρούν ουκ ολίγοι έμπειροι συνομιλητές του.

Το πιθανότερο σενάριο, είναι να βρεθεί μια φόρμουλα που θα επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να μην απογυμνωθεί εντελώς πολιτικά περνώντας κατά πολύ κάτω από τον πήχυ που έχει θέσει για τα κόκκινα δάνεια , τα όρια και ποιους συμπεριλαμβάνουν αλλά και στους Θεσμούς, να διορθώσουν πεδία όπου διατηρούν ισχυρές ενστάσεις.

Πηγή: capital.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις απο την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share