Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Την Αγιά Σοφιά επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας!

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η 2η ημέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού

6 Φεβρουαρίου 2019 08:55
Την Αγιά Σοφιά επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας!

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η 2η ημέρα επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Αγκυρα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και επισκέπτεται την Αγιά Σοφιά.

Ο πρωθυπουργός αφού ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία, θα αναχωρήσει μετά τις 11.00 για τη Χάλκη, όπου θα ξεναγηθεί στη Θεολογική Σχολή και θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Χθες το βράδυ ο κ. Βαρθολομαίος παρακάθισε στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ερντογάν προς τιμή του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ύστερα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου.

Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο οποίο στεγάζεται και το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συναγερμός στον ΣΚΑΙ: Σφαγή για την Μπάγια Αντωνοπούλου!

Ανατολίτικο παζάρι Ερντογάν με Χάλκη, Θράκη και 8 Τούρκους αξιωματικούς

Θέμα έκδοσης των «8» Τούρκων στρατιωτικών, διάλογο για τα θρησκευτικά θέματα και «παζάρι» της Χάλκης με τους μουφτήδες της Θράκης ήταν τα θέματα που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα κατά την δίωρη συνάντησή τους στο Λευκό παλάτι στην Αγκυρα.

Με το «καλησπέρα» ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να εκδώσει η Ελλάδα τους «8» εφιστώντας μάλιστα την προσοχή στη χώρα μας. «Εφιστώ την προσοχή της Ελλάδας: Να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες που υποθάλπει» είπε. Παράλληλα, ο Ερντογάν, χαρακτήρισε «ομογενείς» τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης και κάλεσε τον Τσίπρα να λύσει «το θέμα των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη».

«Εμείς σε κάθε επίπεδο θα συμφωνήσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο, και ειδικά στις θρησκευτικές μειονότητες θα κάνουμε ένα άνοιγμα, θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα βρούμε κοινές λύσεις» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός απαντώντας στο «ακανθώδες» θέμα, είπε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας, οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Το θέμα των «8» επανέφερε επιμόνως μία δημοσιογράφος της Τουρκίας η οποία το χαρακτήρισε ως «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία και ζήτησε να μάθει από τον Ελληνα πρωθυπουργό αν προτίθεται να τους επιστρέψει.

«Νομίζω ότι το θέμα έχει εξαντληθεί» είπε ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνοντας πως «δεν έχουμε πρόθεση να ευνοήσουμε πραξικοπηματίες».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία στηρίζει τη δημοκρατία και δεν έχει καμία πρόθεση να προασπίσει ή να ευνοήσει πραξικοπηματίες ή πράξεις που αντίκεινται στην σταθερότητα και στη δημοκρατική εύρυθμη λειτουργία της γειτονικής χώρας», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραγωδία στη Λάρισα: Πέθανε ο κρατούμενος που είχε αυτοπυρποληθεί

Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σαφές πως «η Ελλάδα έχει το δικό της δικαιικό σύστημα, η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος όρος του ελληνικού Συντάγματος. Υπήρξαν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τις οποίες σεβόμαστε».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε παράλληλα μέτρα αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. «Μπορούμε να επαναλάβουμε διερευνητικές συνομιλίες για τη διαφορά στην υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».

Ο Τούρκος πρόεδρος, πήρε «πάσα» από την υπενθύμιση του Ελληνα πρωθυπουργού ότι θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη, την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

«Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί το έχουν φέρει πολλές φορές στην ατζέντα. Εγώ κάθε φορά έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής, όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη δυτική Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share