Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μέρκελ: Αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί

Τι συζήτησαν με τον Προκόπη Παυλόπουλο;

11 Ιανουαρίου 2019 13:30
Μέρκελ: Αναλαμβάνουμε απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί

Το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων έθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Άνγκελα Μέρκελ, στη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε «νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» τις αποζημιώσεις, με τη γερμανίδα καγκελάριο να απαντά πως η Γερμανία αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τα εγκλήματα των Ναζί.

«Έχουμε πλήρη συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης. Γνωρίζουμε, επίσης, πόση οδύνη προκαλέσαμε στην Ελλάδα, ως Γερμανία, κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού και γι' αυτό είναι ζήτημα τιμής για μας να κάνουμε το παν, ώστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα και να αλληλοϋποστηριζόμαστε προς όφελος και των δύο χωρών», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίξατε τη συνοχή της Ε.Ε. και της ευρωζώνης»
Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε στην Άνγκελα Μέρκελ πως οι Έλληνες «απέδειξαν πόσο συνειδητοί Ευρωπαίοι είναι κάνοντας πολλές θυσίες ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να τους αποδοθούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θλίψη: Γνωστός μπασκετμπολίστας δίνει μάχη με την λευχαιμία!

Παράλληλα, αναγνώρισε πως -μετά από την άρση των παρανοήσεων του παρελθόντος- «η Γερμανία στήριξε πολλαπλώς την πορεία της Ελλάδας για την έξοδο από την περίοδο των μνημονίων.

«Στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίξατε τη συνοχή της Ε.Ε. κα της Ευρωζώνης» υπογράμμισε, σημειώνοντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στο μεταναστευτικό, λέγοντας: «Στο θέμα του προσφυγικού δείξατε πολύ μεγάλο θάρρος και αυτό σας το αναγνωρίζουν όλοι, Έχετε πληρώσει μεγάλο κόστος. Αλλά οι ηγετικές φυσιογνωμίες πληρώνουν μεγάλο κόστος».

«Υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα»
«Είναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα, προς όφελος και των δύο κρατών» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πόσο έχουν εξελιχθεί οι διμερείς σχέσεις τα τελευταία χρόνια και τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Γερμανίας, η Ελλάδα να είναι ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ στο Πόρτο Χέλι: Τι αποκαλύπτει ο θείος της 24χρονης που βρέθηκε νεκρή μαζί με τον σύντροφό της! (video)

Αναφερόμενη στο Σκοπιανό, η κυρία Μέρκελ επαίνεσε και πάλι τον ρόλο της Ελλάδας και τις «θαρραλέες προσπάθειες» που καταβάλλει, προκειμένου να εξευρεθεί λύση, προς όφελος όχι μόνο της ΠΓΔΜ, αλλά και της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Η καγκελάριος αποκάλεσε τη γειτονική χώρα «Βόρεια Μακεδονία» και είπε πως η επίλυση της διαφοράς με τα Σκόπια είναι καλό τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share