Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

"Με δικό σας νόμο αποφυλακίστηκε!" - Τι απαντούν οι δικαστές στην κυβέρνηση για τον Αριστείδη Φλώρο!

"Εφαρμόσαμε το νόμο Παρασκευόπουλου"

27 Αυγούστου 2018 12:55

Το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι δικαστές που αποφάσισαν την αποφυλάκισή του Αρ. Φλώρου εφάρμοσαν, όπως υποχρεούνται από το Σύνταγμα το νόμο, επισημαίνει με ανακοίνωσής της η 'Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ). Με την ανακοίνωσή της η ΕΔΕ απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί που έδωσαν το πράσινο φως για την υφ' όρων απόλυση του 39χρονου επιχειρηματία, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για οικονομικό σκάνδαλο των 256 εκατ. ευρώ (υπόθεση Energa - Hellas Power) αλλά αποφυλακίστηκε με όρους έπειτα από 36 μόλις μήνες στην φυλακή εκ των οποίων οι 18 ήταν το διάστημα της προφυλάκισής τους!

Ο Αρ. Φλώρος προκειμένου να πετύχει την αποφυλάκισή του επικαλέστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α).

Τώρα, η ΕΔΕ, η μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της πως ο συγκεκριμένος κατάδικος αποφυλακίστηκε με το άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε προς το ηπιότερο με τον περιβόητο νόμο Παρασκεύοπουλου. Το άρθρο αυτό ξεκαθαρίζει η ΕΔΕ «υποχρεώνει τους Δικαστές –χωρίς τη δυνατότητα διεξαγωγής πραγματογνωμοσύνης- να διατάξουν την υφ’ όρο απόλυση, εάν διαπιστώνεται ο με ευεργετικό τρόπο υπολογισμός του 1/5 της ποινής και η αναπηρία του καταδίκου σε ποσοστό άνω του 67% από βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. καθιστώντας τους δύο αυτούς παράγοντες αμάχητα τεκμήρια για την υπαγωγή στη ρύθμιση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ατύχημα για την Χριστίνα Μπόμπα: Ποια είναι η κατάσταση της υγείας της;

Δηλαδή, για τους δικαστές που έκριναν τη συγκεκριμένη υπόθεση η χορήγηση της υφ όρων απόλυσης ήταν «μονόδρομος» από την στιγμή που ο 39χρονος επιχειρηματίας προσκόμισε τη βεβαίωση του ΚΕ.ΠΑ. για ποσοστό αναπηρίας του άνω του 67%! Ακόμη δε και αν αμφέβαλαν για την ορθότητα ενός τέτοιου πιστοποιητικού, σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο του κ. Παρασκευόπουλου οι δικαστές δεν μπορούν ούτε να διατάξουν δική τους πραγματογνωμοσύνη!

Μάλιστα, η ΕΔΕ καλεί όσους «οργίζονται», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με τέτοιες αποφυλακίσεις και ψάχνουν τους υπαιτίους για τέτοιες αποφάσεις απλά ας λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση να αλλάξουν το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο! Η αποστροφή αυτή της ανακοίνωσης της ΕΔΕ, όπως διαφαίνεται αποτελεί μια απάντηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης που μετά το σάλο που προκλήθηκε για την αποφυλάκιση του επιχειρηματία, ζήτησε την σχετική απόφαση της Δικαιοσύνης, προκειμένου να την ελέγξει! «Η εποχή που Δικαστές και Εισαγγελείς έπαιζαν το ρόλο της «Ιφιγένειας» σιωπώντας σε τέτοιες προκλήσεις, έχει πλέον περάσει», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ένωση.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση - καταπέλτης της ΕΔΕ έχει ως εξής:

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share