Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άγκυρα: «Τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία» - «Να συνέλθει η Τουρκία» απαντά η Αθήνα

Απίστευτο!

18 Απριλίου 2018 18:07
Άγκυρα: «Τα Ίμια είναι υπό τουρκική κυριαρχία» - «Να συνέλθει η Τουρκία» απαντά η Αθήνα

Δεν έχει τέλος η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας προς την Ελλάδα μετά και την χθεσινή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη, στην οποία τονίζεται πως η Άγκυρα απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αξίες, συρρικνώνοντας θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες. Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία». Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ το οποίο τονίζει ότι η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ στην Ρόδο: Κοίταξαν τη θάλασσα κοντά στην παραλία γuμνιστών και πάγωσαν!

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο να τοποθετείται η Ε.Ε. ως αρμόδιος διαιτητής ή δικαστήριο και να προσπαθεί να εκδώσει μια κρίση υπό το πρόσχημα της ‘αλληλεγγύης της Ένωσης’ σε ό,τι αφορά τις διαφορές που σχετίζονται με την κυριαρχία» σημειώνει συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας: «Οι βραχονησίδες των Ιμίων και τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ακόμη ότι «η στήριξη που δίνεται ως ‘λευκή επιταγή’ από την Ε.Ε. σε κράτη-μέλη στις διαμάχες του με τρίτες χώρες δεν βοηθά στην επίλυση των ζητημάτων αυτών στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και τους διεθνούς δικαίου». Η στάση αυτή, συνεχίζει η ανακοίνωση, «έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της Ε.Ε.».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάνει αναφορά και στο Κυπριακό κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι «επαναλαμβάνουν τις γνωστές θέσεις τους που βασίζονται σε λάθος προσλαμβάνουσες για το θέμα». Αυτές οι τοποθετήσεις, τονίζει η ανακοίνωση «αντανακλούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, τον βασικό υπεύθυνο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και δίνουν ένα ακόμα ένα παράδειγμα για το πώς εκμεταλλεύονται οι Ελληνοκύπριοι την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ στις προσπάθειές τους για αδιέξοδο». «Το γεγονός ότι η ΕΕ επιμένει σε αυτή την μονομερή και διαστρεβλωμένη εικόνα αποκαλύπτει ότι όχι μόνο δεν έχει στρατηγική αξιολόγηση των όσων συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και ότι δεν έχει την δυνατότητα να αναπτύξει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για την περιοχή» προσθέτουν σε υψηλούς τόνους οι Τούρκοι.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη»

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ στους νέους ανυπόστατους χαρακτηρισμούς της Τουρκίας για τα Ίμια ζητώντας από την Τουρκία να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας. Ειδικότερα το ελληνικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό Δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947».

«Για άλλη μια φορά», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ, «η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς. Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Πηγή: koutipandoras.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share