Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Άρειος Πάγος για Novartis: Η στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν βοηθάει

15 Φεβρουαρίου 2018 18:25
Άρειος Πάγος για Novartis: Η στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν βοηθάει

Νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση στην δημόσια κριτική των δικαστικών ενεργειών ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου.

Η ανακοίνωση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου αναρτήθηκε σήμερα στο σάιτ του Αρείου Πάγου, χωρίς να διανεμηθεί στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Πάντως, να σημειωθεί ότι δεν είναι σύνηθες ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να εκδίδουν κοινή ανακοίνωση, αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η υπόθεση της Novartis, η οποία κατά το ένα σκέλος έχει διαβαστεί στην Βουλή έχει ταράξει το πολιτικό σύστημα της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O παράφορος έρωτας ενός νεαρός για 44χρονη μητέρα στην Άρτα: Άγρια καταδίωξη και πυροβολισμοί για τα μάτια μιας γυναίκας! (video)

Ειδικότερα, ο Βασίλης Πέππας και η Ξένη Δημητρίου κατ΄ αρχάς αναφέρουν ότι «ο χειρισμός από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληματίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο μέσα σε ατμόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τήρηση του μέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών».

Στη συνέχεια αφού επισημαίνουν ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεμβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών, τονίζουν ότι«ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας που απαιτείται».

Δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι «η νομιμότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της Δικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο».Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Ο χειρισμός από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δηµόσιο συµφέρον και προβληματίζουν την κοινωνία, γίνεται µε ασφάλεια µόνο μέσα σε ατμόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τήρηση του μέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δηµόσιου λόγου, κριτικού των δικαστικών ενεργειών.

Η δε θεσμοθετημένη από την έννομη τάξη µας λειτουργική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεμβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτός είναι ο πρώην Αστυνομικός που συνελήφθη για παιδική πορνογραφία! (photos)

Όμως, ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίματος νηφαλιότητας που απαιτείται. Άλλωστε, η νομιμότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της Δικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο.

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη ∆ηµητρίου-Βασιλοπούλου».

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share