Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Προεδρικές εκλογές στη Σερβία, την Κυριακή -Ο 25χρονος υποψήφιος με τα μαλλιά σαμουράι (photos)

31 Μαρτίου 2017 14:00
Προεδρικές εκλογές στη Σερβία, την Κυριακή -Ο 25χρονος υποψήφιος με τα μαλλιά σαμουράι (photos)

Εντεκα υποψήφιοι κατεβαίνουν για την προεδρική εκλογή της Κυριακής στην Σερβία, εκ των οποίων το φαβορί Αλεξάνταρ Βούτσις, ένας υπερθνικιστής, δύο φιλελεύθεροι φιλοευρωπαίοι και ένας υποψήφιος μπουρλέσκ.

Πρόκειται για τον 25χρονο φοιτητή Λούκα Μαξίμοβιτς, ο οποίος έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις.
Το ξέρει ότι μάλλον δεν θα εκλεγεί, αλλά ελπίζει απλά να αποσταθεροποιήσει τις εκλογές και να καταγγείλει την διαφθορά των πολιτικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια Lamborghini το νέο «όπλο» της ιταλικής τροχαίας κατά των «μανιακών της ταχύτητας» (video)


Τον αποκαλούν «Beli» δηλαδή «λευκό». Το πραγματικό του όνομα είναι Luka Maksimovic, και παρότι είναι μόνο 25 ετών, είναι υποψήφιος πρόεδρος της Σερβίας. Είναι φοιτητής σπουδών επικοινωνίας και θέλει να εκπροσωπήσει τον άνθρωπο που θα απαξιώσει εντελώς την σερβική πολιτική τάξη, η οποία είναι τελείως διεφθαρμένη, όπως πιστεύει.


Ο «Beli» δεν είναι πλέον ένα αστείο. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, σε ίδια ποσοστά με τους φιλοευρωπαίους υποψηφίους Sasa Jankovic και Vuk Jeremic, ή ακόμη με τον ακροδεξιό εθνικιστή Vojislav Seselj. Φαβορί παραμένει ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει την προεδρική εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Αλλά η ρητορική και το στιλ του «Beli» σαρώνουν στη Σερβία. Ψηλόκορμος, φοράει μόνιμα ένα κατάλευκο κοστούμι, έχει τα μαλλιά κομμένα σε στιλ σαμουράι. Ο Luka Maksimovic δεν περνάει απαρατήρητος στο προάστιο Μλαντένοβατς του Βελιγραδίου. Δεν έχει ακριβώς πρόγραμμα, αλλά τη θέληση να καταγγείλει την πολιτική κατάσταση της Σερβίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Αναλυτικές προβλέψεις τριημέρου (31/03 - 02/04)


Βασικό του όπλο είναι το χιούμορ. Οπως δηλώνει, δεν θα δίσταζε «να κλέβει για τον εαυτό του», αλλά δεσμεύεται «να δίνει, επίσης, κάτι στον λαό». Σε μια χώρα που βυθίζεται στην οικονομική κρίση και στην ανεργία, η επιτυχία του «Beli» εξηγεί την γενικευμένη απόγνωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ο Γιώργος Φάκος! Σπαραγμός στο facebook για τον δάσκαλο από την Πάτρα! (photo+video)

Στο Μλαντένοβατς όπου κυκλοφορεί ο «Beli», πρώην κέντρο της σερβικής βιομηχανίας, η καχυποψία απέναντι στην πολιτική τάξη είναι ισχυρή. Γι'αυτό η ωμή γλώσσα και η προσωπικότητα του Λούκα Μαξίμοβιτς τους προσελκύει. Με τους φίλους του, ο φοιτητής-υποψήφιος κάνει πλάκα και ανεβάζει σατυρικά βίντεο στο οποίο καταγγέλλει το διαφθαρμένο πολιτικό σύστημα.


Δεν είναι τυχαίο ότι στις τοπικές εκλογές, ο Λούκα Μαξίμοβιτς ήρθε δεύτερος, με 20% των ψήφων και κατέκτησε 12 από τις 50 έδρες του δήμου. Ισχυροποιημένος από την εκλογή του, ο Λούκα συνεχίζει να ανεβάζει βίντεο, εξαιρετικά δημοφιλή, τα οποία βλέπουν εκατομμύρια Σέρβοι, για την διαφθορά.


Ο 25χρονος δηλώνει για τον εαυτό του ότι είναι ψεύτης, χωρίς πίστη και αρχές, ζει με την διαφθορά. Υπόσχεται να καλυτερεύσει την ζωή των ανθρώπων, αλλά δεν κρατάει τις υποσχέσεις του. Πρόκειται προφανώς για σάτυρα αλλά τελικά οι άνθρωποι τον πιστεύουν.

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να σκεφθούν τι έκαναν γι'αυτή τη χώρα ώστε ένα πρόσωπο σαν εμένα να είναι υποψήφιος πρόεδρος και οι άνθρωποι να θέλουν να με ψηφίσουν. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά» αυτοσαρκάζεται ο «Beli», μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η σέρβα αρχισυντάκτρια του περιοδικού Danas, Draza Petrovic, γράφει ότι η επιτυχία του Λούκα Μαξίμοβιτς είναι η ειρωνική απάντηση των Σέρβων στην μίζερη καθημερινότητά τους. «Οι άνθρωποι θέλουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης να είναι αστείοι, δεν αντέχουν πια τους πολιτικούς που βρίσκονται στην εξουσία», δηλώνει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή είναι η πρώτη Ελληνίδα που προσπαθεί να κατακτήσει το Everest!

Παρά τα γκροτέσκα αστεία του, ο Λούκα Μαξίμοβιτς δείχνει σοβαρός και συνειδητοποιημένος. «Είμαστε μια ξεχασμένη γενιά, η οποία γεννήθηκε γεννήθηκε λίγο πριν ή μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια. Μεγαλώσαμε στο χάος, χωρίς προοπτική για το μέλλον.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share