Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που κατατίθενται σήμερα στην Βουλή

14 Ιουλίου 2015
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που κατατίθενται σήμερα στην Βουλή

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών. Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς κα οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%) - Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

- Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια ( τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό ( εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

- Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ότι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών και επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

- Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

- Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

- Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%

- Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες

- Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών

- Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

- Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.

πηγή: Newsit

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share