Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

ΕΚΤΑΚΤΟ: Χρηματοδότηση στις τράπεζες μόνο όσο υπάρχει πρόγραμμα - ΒΟΜΒΑ από την ΕΚΤ

8 Ιανουαρίου 2015
ΕΚΤΑΚΤΟ: Χρηματοδότηση στις τράπεζες μόνο όσο υπάρχει πρόγραμμα - ΒΟΜΒΑ από την ΕΚΤ

Με μια λιτή αλλά ξεκάθαρη δήλωση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίζεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και εφ' όσον υπάρχει πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Θέτοντας τις προϋποθέσεις για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ τονίζει ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών βασίζεται όχι μόνο στην επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας -ανοιχτής- αξιολόγησης από την Τρόικα αλλά και στην επίτευξη συμφωνίας για διάδοχο πρόγραμμα μεταξύ των ελληνικών αρχών και από την άλλη της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.


Διαβάστε την πλήρη δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας:

«Η συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών βασίζεται σε τεχνική παράταση του προγράμματος έως τέλος Φεβρουαρίου και στην ύπαρξη ενός προγράμματος του ΔΝΤ. Βασίζεται επίσης σε επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και σε συμφωνία για διάδοχο πρόγραμμα μεταξύ ελληνικών αρχών και ΕΚΤ-ΔΝΤ».

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα έστειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, δια στόματος Γιάννη Στουρνάρα, τονίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να κλείσει συμφωνία με τους δανειστές της για να συνεχιστεί η ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που εξασφαλίζουν την συνέχιση της παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα, με την προϋπόθεση, όμως, η ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.


Αναφορικά με τις επερχόμενες εκλογές η ΕΚΤ δεν πήρε θέση αλλά επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα ώστε να ολοκληρώσει σύντομα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να συμφωνήσει για την “επόμενη” μέρα του μνημονίου και την προληπτική γραμμή στήριξης για να συνεχιστεί η ρευστότητα στις τράπεζες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν καταγράψει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

Κατά τη συνεδρίαση τέθηκε επίσης το θέμα των κρατικών εγγυήσεων οι οποίες λήγουν και πρέπει να αντικατασταθούν τον Μάρτιο. Κατά πληροφορίες, ΕΚΤ και τράπεζες εξετάζουν ποια στοιχεία του ενεργητικού τους μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγυήσεις.

Εκροές καταθέσεων πάνω από 1 δισ. μέσα σε δύο ημέρες

Mια ακόμη δύσκολη ημέρα αποδείχθηκε τελικά και η Τετάρτη για τις καταθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκροές συνεχίστηκαν και «σηκώθηκαν» από τις τράπεζες καταθέσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ. Οπως εξηγούσαν τραπεζικοί παράγοντες δεν πρόκειται για το τελικό νούμερο καθώς υπάρχουν πληρωμές, συμψηφισμοί κλπ που θα αποτυπωθούν λογιστικά σήμερα, οπότε το ποσό των 500 εκατ. μπορεί ανάλογα να αυξομειωθεί.

Ακριβώς επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις κεφαλαίων που αποτυπώνονται με υστέρηση, ο τελικός λογαριασμός που βγήκε για τις εκροές των καταθέσεων τη Δευτέρα είναι αισθητά μεγαλύτερος από την αρχική εκτίμηση που έκανε λόγο για ένα ποσό άνω των 600 εκατ. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές που έχουν εικόνα της κατάστασης οι εκροές έφθασαν τελικά τα 900 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Protothema.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share