Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Η Ελλάδα στις εκλογές"! Πρώτο ΘΕΜΑ σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα!

29 Δεκεμβρίου 2014

Καμία έκπληξη δεν έφερε το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 180 βουλευτές με αποτέλεσμα να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές με πιθανή ημερομηνία την 25η Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η προοπτική των πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους επενδυτές καθώς τους ξυπνάει μνήμες από την οικονομική κρίση του 2012, όταν η χώρα κινδύνευε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεώργιο Παγουλάτο, το δίλημμα στις προσεχείς εκλογές θα είναι «μια μάχη ανάμεσα στο Grexit και το θυμό που προκλήθηκε από τη λιτότητα. Η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στο ρίσκο που θα προκύψει αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής των εκλογών. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να προσφέρει βιώσιμη εναλλακτική λύση, δίχως να κινδυνεύσει η παρουσία της χώρας στην Ευρωζώνη».

Από την μεριά του ο Νικόλας Οικονομίδης, καθηγητής του Stern Business School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης σημειώνει:

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει ένα είδος εκβιασμού προς την ΕΕ με το να λέει πως δεν θα αποπληρώσει το χρέος της χώρας προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον κάνει λόγο για σημαντικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και πρόσληψη δημόσιων υπαλλήλων. Κανένα από όλα αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν με την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης».

Το CNBC σε δημοσίευμά του εστιάζει κυρίως στους κινδύνους με τους οποίους θα έρθει αντιμέτωπη η χώρα αν στις επερχόμενες εκλογές έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και προηγείται στις δημοσκοπήσεις.



Όπως σχολιάζει, αν και η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά προς το τέλος του δημοσιονομικού της προγράμματος, πρέπει ακόμη να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, προκειμένου να λάβει την τελευταία δόση της ενίσχυσης από τους δανειστές - κάτι ωστόσο, που θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Wall Street Journal, η οποία επικεντρώνεται στις ανησυχίες των επενδυτών από τον ερχομό του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Όπως επισημαίνεται, η νέα κυβέρνηση θα χρεωθεί τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με την τρόικα για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο φόβος ωστόσο, των επενδυτών είναι πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, τότε πιθανότατα να αρχίζει να κάνει πίσω σε ορισμένα από τα μέτρα μεταρρύθμισης και λιτότητας που εφαρμόζει η Ελλάδα.

Παράλληλα, τα διεθνή μέσα επικεντρώνονται στην μεγάλη πτώση που καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

Το Associated Press, λίγα λεπτά μετά το πέρας της τρίτης καθοριστικής ψηφοφορίας, σχολιάζει την αποτυχία της κυβέρνησης να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ εστιάζει στο τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση τώρα έχει 10 ημέρες για να διαλύσει την υπάρχουσα βουλή και να κηρύξει πρόωρες εκλογές. Αρκετοί είναι αυτοί πλέον που σημειώνουν πως υπάρχουν φόβοι ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται σε κίνδυνο, με δεδομένο ότι τα γκάλοπ δείχνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στα προγράμματα διάσωσης που έχουν χαραχθεί από τους διεθνείς πιστωτές».

Για τους Financial Times, η αποτυχία της ελληνικής βουλής να εκλέξει πρόεδρο, οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και φέρνει το αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο.

Όπως σημειώνει, το 2015 το εκλογικό ημερολόγιο της Ευρώπης θα είναι ασφυκτικά γεμάτο, καθώς θα διεξαχθούν εκτός από τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, εκλογές στη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Βρετανία.

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε άρθρο της με τίτλο «Ελλάδα: Πολιτική κρίση και πρόωρες εκλογές» αναφέρεται στην αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών και τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ηγείται στην πρόθεση ψήφου.

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» σημειώνει πως μια θεωρητικά απλή κοινοβουλευτική εργασία, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετατράπηκε στη μεγαλύτερη πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα από την αρχή της κρίσης.

Πηγή: newmoney.gr

 

Πολιτική

Ροή ειδήσεων

Share