Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024

Φονικός καύσωνας στο Μεξικό: Πάνω από 100 νεκροί από τον Μάρτιο - Θερμοκρασίες ρεκόρ και έντονη ξηρασία

Ο καύσωνας είναι εξαιρετικά φονικός σε πολλές πολιτείες

21 Ιουνίου 2024 14:33
Φονικός καύσωνας στο Μεξικό: Πάνω από 100 νεκροί από τον Μάρτιο - Θερμοκρασίες ρεκόρ και έντονη ξηρασία
Reuters
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η κλιματική κρίση «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου για πολλές χώρες, οι οποίες βιώνουν τις συνέπειες της ξηρασίας και συχνών καταιγίδων. Ολόκληρες κοινότητες πολιτών αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να σωθούν από τα απολέσματα της κλιματικής αλλαγής, την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις είνα ανήμπορες να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση.

Από τον Μάρτιο, ο καύσωνας στο Μεξικό έχει κοστίσει τη ζωή σε 155 ανθρώπους, 30 δε εξ αυτών πέθαναν μεταξύ 13-18 Ιουνίου.

Με την ευκαιρία, δείτε: Σκέτη ντροπή: Άφησαν εργάτη γης να πεθάνει με κομμένο χέρι στον δρόμο

Φονικός καύσωνας στο Μεξικό

Τουλάχιστον 2.567 άνθρωποι αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας εξαιτίας των «ακραίων θερμοκρασιών» καταγράφτηκαν από τη 17η Μαρτίου, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο του, εν μέσω της περιόδου της μεγάλης ζέστης (Μάρτιος-Οκτώβριος).

Ο καύσωνας είναι εξαιρετικά φονικός στην πολιτεία Βερακρούς (ανατολικά), κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού (56), στην Ταμπάσκο, στη χερσόνησο Γιουκατάν (18), καθώς και σε τρεις πολιτείες του Βορρά (Ταμαουλίπας, 17, Νουέβο Λεόν, 12, Σαν Λουίς Ποτοσί, 11).

Φονικός καύσωνας στο Μεξικό
Reuters

Αρκετές πόλεις κατέγραψαν επίσης ρεκόρ, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα (34,7° Κελσίου την 25η Μαΐου).

Πρόβλημα ξηρασίας και ξαφνικές καταιγίδες

Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης βροχής, το επίπεδο των υδάτων σε φράγματα παραμένει πολύ χαμηλό και λίμνες οδεύουν σε αποξήρανση.

Ωστόσο η κατάσταση αντιστράφηκε απότομα αυτή την εβδομάδα, καθώς η τροπική καταιγίδα Αλμπέρτο έφερε σφοδρές βροχοπτώσεις, εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι –ανάμεσά τους τρία παιδιά– στη βορειοανατολική πολιτεία Νουέβο Λεόν.

Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί πως μεγάλο μέρος της χώρας θα συνεχίσει να υπομένει πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που μπορεί να φθάσουν ως ακόμη και τους 45° Κελσίου στην Μπάχα Καλιφόρνια (βορειοδυτικά).

Δεκάδες πίθηκοι πέθαναν σε δάση της Ταμπάσκο και της Τσιάπας (νότια), όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες υψηλότερες από 40° Κελσίου.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ροή ειδήσεων

Share