Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024

«Κόβει» την ανάσα το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο - «Μυρμήγκια» οι άνθρωποι μπροστά του (photos)

Το ύψος του αυξάνεται διαρκώς - Οι απίστευτες διαστάσεις του

26 Οκτωβρίου 2023 15:04
«Κόβει» την ανάσα το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο - «Μυρμήγκια» οι άνθρωποι μπροστά του (photos)
Από Εύη Κουρίδου

Στο Εθνικό Πάρκο Σεκόγια, στην Καλιφόρνια, εντοπίζεται το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο, η γιγαντιαία σεκόγια (Sequoiadendron giganteum).

Με 1,50 κυβικά μέτρα περίπου σε όγκο, το μεγαλύτερο μεμονωμένο δέντρο στον κόσμο, γνωστό και ως The General Sherman Tree, αντιπροσωπεύει την τέλεια διατομή ύψους, πλάτους και ηλικίας.

Το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο

Ορισμένα από τα κλαδιά αυτής της γιγαντιαίας σεκόγιας είναι μεγαλύτερα από μεμονωμένα δέντρα που θα συναντούσατε σε άλλα δάση και πάρκα -και όποιος έχει ποτέ την τύχη να την αντικρίσει από κοντά, η συγκλονιστική συγκίνηση που συνοδεύει το μεγαλείο της είναι απερίγραπτη.

Δείτε επίσης: Έφυγε από τη ζωή ο γηραιότερος σκύλος στον κόσμο σε ηλικία 31 ετών - Ήταν στο βιβλίο Γκίνες

Το Εθνικό Πάρκο Sequoia ιδρύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1890, αλλά πιστεύεται ότι το δέντρο General Sherman Tree ονομάστηκε πριν από αυτό, το 1879, από τον φυσιοδίφη James Wolverton, ο οποίος υπηρέτησε υπό τον στρατηγό της Ένωσης William Tecumseh Sherman κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο

Οι απίστευτοι αριθμοί που το χαρακτηρίζουν

Το 1931 το General Sherman Tree αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο. Το ύψος του ξεπερνά τα 83 μέτρα και η περιφέρεια στη βάση του τα 30 μέτρα. Αυτός ο γίγαντας πιστεύεται ότι είναι πάνω από 2.000 ετών και εξακολουθεί να αυξάνεται με σχεδόν 0,85 εκατοστά σε διάμετρο κάθε χρόνο.

Το 2006 ένα από τα μεγάλα κλαδιά του έσπασε και έπεσε στο έδαφος, δημιουργώντας έναν μικρό κρατήρα κοντά στη βάση του δέντρου. Αυτό το κλαδί είχε μήκος σχεδόν 30 μέτρα και ακόμη και μετά από αυτή την απώλεια, το General Sherman Tree εξακολουθεί να διατηρεί τον τεράστιο όγκο του.

Το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ το General Sherman Tree είναι το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο, δεν είναι και το παλαιότερο -αυτή η τιμή ανήκει σε ένα αρχαίο πεύκο Bristlecone στο Εθνικό Δάσος Inyo της Καλιφόρνιας.

Το General Sherman Tree βρίσκεται 1.800 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας κοντά στο βόρειο άκρο του Giant Forest, το οποίο είναι το πιο προσβάσιμο από όλα τα δάση γιγάντιων σεκόγιας του πάρκου.

 

Περιβάλλον

Ροή ειδήσεων

Share