Κλιματικό φαινόμενο: Έβρεξε για πρώτη φορά στην Βόρεια Γροιλανδία - Εκθέσεις περιβαλλοντολόγων
Ευρωπαϊκός εφιάλτης σε ότι έχει να κάνει σχέση με την κλιματική αλλαγή
Με απόλυτη σοβαρότητα και ανάγκη για άμεση λύση ξεκίνησαν την Κυριακή στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου οι εργασίες της διεθνούς συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που θα διαρκέσουν έως τις 18 Νοεμβρίου. Η 19χρονη εμβληματική Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει ούτε ως… διαδηλώτρια, καταγγέλλοντας τους πολιτικούς ηγέτες ότι εμπαίζουν τον κόσμο και ξεπλένουν τις αμαρτίες τους με οικολογικές δράσεις βιτρίνας (το λεγόμενο greenwashing).
Μάθετε επίσης αν θα ενταχθεί ο Ολυμπος στην UNESCO
Στο μεταξύ, διεθνείς επιστημονικές εκθέσεις εν όψει της συνόδου επισημαίνουν τη… ματαιότητά της. Η μία εκπονήθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό και διαπιστώνει ότι η υπερθέρμανση της Ευρώπης με όλα τα συνακόλουθα (πλημμύρες, καύσωνες, δασικές πυρκαγιές, ξηρασίες κ.ά.) προχωρεί τα τελευταία 30 χρόνια με διπλάσια ταχύτητα από τις άλλες ηπείρους. Η δεύτερη, της UNESCO, προβλέπει ότι οι όλοι οι παγετώνες της Γης σε τόπους χαρακτηρισμένους ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2050. Η Φύση δεν κάνει γεωπολιτικές διακρίσεις και τιμωρεί όλους το ίδιο για το βιασμό της…
Ευρωπαϊκός εφιάλτης
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού επιβεβαίωσε και η υπηρεσία της Ε.Ε. «Κοπέρνικος» στην έκθεσή της για την κατάσταση του κλίματος στην Ευρώπη. Από το 1991 έως το 2021 η μέση θερμοκρασία στην ήπειρό μας έχει αυξηθεί κατά 0,5οC. Ετσι, στο μέλλον η Ευρώπη θα πλήττεται συχνότερα από κύματα ακραίας ζέστης, δασικές πυρκαγιές, ξηρασίες, πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα που θα επηρεάσουν τις κοινωνίες, την οικονομία και τα οικοσυστήματα. Μόνο το 2021 οι πλημμύρες στην Ευρώπη προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς, επηρέασαν 500.000 ανθρώπους και προξένησαν ζημιές 50 δισ. ευρώ.
«Η Ευρώπη είναι καθρέφτης του θερμαινόμενου κόσμου μας και καταδεικνύει ότι ακόμη και καλά οργανωμένες κοινωνίες δεν είναι ασφαλείς από τόσο ακραία φαινόμενα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΜΟ, καθηγητής Πέτερι Τάαλας. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2021 καταγράφηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά βροχοπτώσεις στο βορειότερο άκρο της Γροιλανδίας, όπου έως τώρα μόνο χιόνιζε! Η μόνη παρήγορη διαπίστωση στην έκθεση είναι ότι η Ε.Ε. κατόρθωσε να περικόψει τις εκπομπές αερίων κατά 30% αναλογικά με το 2020 και ότι η επέκταση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης έσωσε πολλές ζωές.
Παρελθόν…
Τις Αλπεις που ξέραμε καλό θα είναι να τις ξεχάσουμε. Αν όχι εμείς, σίγουρα τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Οπως επίσης τις αιώνια χιονισμένες κορυφές του Κιλιμάντζαρο, του ψηλότερου βουνού της Αφρικής, τις απόκοσμες λευκές χαράδρες του πάρκου Γέλοουστοουν στις ΗΠΑ και τους πάγους των παρθένων δασών Κόμι στη ρωσική Σιβηρία. Ολα αυτά και πολλά άλλα θα αποτελούν παρελθόν το 2050, σύμφωνα με τη δυσοίωνη πρόβλεψη της UNESCO για 18.600 φυσικούς παγετώνες σε 50 τοποθεσίες ανά τη Γη που έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Πολλά εξ αυτών είναι δημοφιλείς τουριστικές τοποθεσίες ή και ιεροί τόποι για τους ντόπιους (π.χ. το ορεινό Εθνικό Πάρκο Ρουβενζόρι στην Ουγκάντα). Βασισμένη σε άλλες μελέτες του ΟΗΕ, η UNESCO θεωρεί πως οι συγκεκριμένοι παγετώνες είναι πλέον καταδικασμένοι όσα μέτρα κι ληφθούν από εδώ και μπρος για την ανάσχεση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.