Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ποιοι σκύλοι κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν θερμοπληξία - Προστάτεψε το κατοικίδιο σου από τον καύσωνα με αυτές τις συμβουλές

Nα μην ξεχνάμε ότι και τα αδέσποτα υποφέρουν από τη ζέστη και τον καύσωνα

1 Ιουλίου 2021 13:05
Ποιοι σκύλοι κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν θερμοπληξία - Προστάτεψε το κατοικίδιο σου από τον καύσωνα με αυτές τις συμβουλές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σφοδρό κύμα καύσωνα θα πλήττει τη χώρα μας μέχρι την Παρασκευή με τον υδράργυρο να φτάνει και τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Αφού κατανοήσαμε τι πρέπει να προσέξουμε για να προφυλαχθούμε από τις υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μάθαμε ποιο είναι το ιδανικό outfit για να διατηρούμαστε σε όσο το δυνατόν πιο δροσερή θερμοκρασία, ας ενδιαφερθούμε και για τους τετράποδους φίλους μας.

Οι υπέρβαροι και γέρικοι σκύλοι, καθώς επίσης αυτοί με επίπεδο-πλακουτσωτό πρόσωπο, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας και άλλων προβλημάτων λόγω μεγάλης ζέστης το καλοκαίρι, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Προστάτεψε το κατοικίδιο σου από τον καύσωνα με αυτές τις συμβουλές

Θερμοπληξία σε σκύλους - Οι ράτσες που κινδυνεύουν περισσότερο

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έμιλι Χολ του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», ανέλυσαν κτηνιατρικά αρχεία για 905.500 σκύλους, από τους οποίους οι 395 (ποσοστό 0,04%) είχαν διαγνωστεί με θερμοπληξία ή συναφές περιστατικό και οι 56 είχαν πεθάνει εξαιτίας του (θνητότητα 14%).

Διαπιστώθηκε ότι οι σκύλοι με βάρος πάνω από τον μέσο όρο για τη ράτσα τους έχουν σχεδόν μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα θερμοπληξίας σε σχέση με τα πιο αδύνατα σκυλιά. Άσχετα με τον μέσο όρο βάρους της ράτσας τους, οι μεγάλοι σκύλοι με βάρος άνω των 50 κιλών έχουν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας σε σχέση με όσους ζυγίζουν λιγότερα από δέκα κιλά.

Οι σκύλοι έξι έως οκτώ ετών και όσοι είναι άνω των 12 ετών έχουν, αντίστοιχα, μιάμιση φορά και σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας, σε σχέση με όσους είναι κάτω των δύο ετών. Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σκύλοι με επίπεδο πρόσωπο, όπως τα μπουλντόγκ και τα παγκ, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θερμοπληξίας. Τέλος, τα καθαρόαιμα σκυλιά έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με τα ημίαιμα (διασταυρώσεις).

Οι ερευνητές τόνισαν ότι είναι σημαντικό για την υγεία του ένας σκύλος να διατηρεί κανονικό βάρος.

Πώς θα προστατέψουμε τα κατοικίδια

Υπάρχουν ωστόσο μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να κρατήσετε τον σκύλο σας χαρούμενο, αλλά κυρίως ασφαλή εν μέσω καύσωνα.

Πρώτα απ' όλα βεβαιωθείτε ότι ο αγαπημένος τετράποδος φίλος σας έχει πρόσβαση σε σκιά και άφθονο πόσιμο νερό όλη την ημέρα.

Μην τον βγάζετε, επίσης, βόλτα όταν ο υδράργυρος «χτυπάει κόκκινο», αλλά νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, προκειμένου να μειώσετε τον κίνδυνο θερμοπληξίας. Πρέπει μάλιστα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν ο σκύλος σας είναι ηλικιωμένος, υπέρβαρος ή πάσχει από δύσπνοια.

Το τσιμέντο μπορεί να «πιάσει» πολύ υψηλή θερμοκρασία, οπότε καλό είναι να ελέγξετε το έδαφος πριν αφήσετε τον σκύλο σας να περπατήσει πάνω του, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος στα πόδια του. Κρατήστε λοιπόν το χέρι σας πάνω στο έδαφος επτά δευτερόλεπτα και αν είναι πολύ ζεστό για εσάς, τότε είναι πολύ ζεστό και για τα πόδια του σκύλου σας.

Ποιοι σκύλοι κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν θερμοπληξία

Παράλληλα, κρατήστε τον μακριά από την άμεση έκθεση στο ηλιακό φως, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντηλιακή κρέμα για κατοικίδια στα εκτεθειμένα μέρη δέρματος του σκύλου σας, όπως είναι οι άκρες των αυτιών και της μύτης. Αν χρειαστεί, ζητήστε περισσότερες πληροφορίες από τον κτηνίατρό σας.

Τέλος, πριν επισκεφθείτε κάποιον χώρο, βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι ευπρόσδεκτος εκεί. Ορισμένα δημόσια πάρκα και παραλίες ενδέχεται να μην επιτρέπουν την είσοδο κατοικίδιων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να βρείτε μια εναλλακτική λύση φιλική προς τον σκύλο ή να κανονίσετε να το κρατήσει κάποιος φίλος που εμπιστεύεστε ή επαγγελματίας.

Τι να κάνετε εάν ο σκύλος σας πάθει θερμοπληξία

Αν ο σκύλος σας δεν μπορέσει να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματός του με το λαχάνιασμα, μπορεί να πάθει θερμοπληξία, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα και θανατηφόρα.

Μερικά σκυλιά είναι πιο επιρρεπή στη θερμοπληξία από άλλα, όπως τα πολύ ηλικιωμένα ή νεαρά, αλλά και όσα έχουν πολύ τρίχωμα ή επίπεδα πρόσωπα (όπως τα Pugs και τα Boxers). Τα σκυλιά που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες ή υποβάλλονται σε κάποια φαρμακευτική αγωγή είναι επίσης πιο ευαίσθητα στη θερμοπληξία. Και εδώ πάλι ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας.

Τα συμπτώματα θερμοπληξίας σε σκύλους είναι τα εξής:

  • Λαχάνιασμα
  • Υπερβολικά σάλια
  • Σημάδια λήθαργου, υπνηλίας και αδεξιότητας
  • Έμετος
  • Κατάρρευση

Εάν ο σκύλος σας εμφανίζει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, προσφέρετέ του τις πρώτες βοήθειες έκτακτης ανάγκης για σκύλους και επικοινωνήστε με τον πλησιέστερο κτηνίατρο.

Πρώτες βοήθειες για σκύλους με θερμοπληξία

Για να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, τα σκυλιά που πάσχουν από θερμοπληξία πρέπει επειγόντως να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά. Εάν ο σκύλος σας έχει καταρρεύσει, καλέστε αμέσως έναν κτηνίατρο για να σας συμβουλέψει τι να κάνετε. Σε πιο ήπιες περιπτώσεις, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα βήματα για να αρχίσετε να μειώνετε τη θερμοκρασία του σκύλου σας:

  • Μετακινήστε το σκυλί σε μια δροσερή περιοχή.
  • Ξεκινήστε αμέσως να ρίχνετε μικρές ποσότητες νερού σε θερμοκρασία δωματίου (όχι κρύο) στο σώμα του (το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ). Εάν είναι δυνατόν, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε βρεγμένες πετσέτες ή να τοποθετήσετε το σκυλί μπροστά από έναν ανεμιστήρα, ο οποίος όμως δεν πρέπει να δουλεύει στο full. Εάν χρησιμοποιήσετε βρεγμένες πετσέτες, φροντίστε να τις βρέχετε τακτικά και να μην κρατάτε το σκυλί συνεχώς καλυμμένο, καθώς μερικές φορές αυτό μπορεί να τα ζεστάνει περισσότερο αντί να τα κρυώσει.
  • Αφήστε το σκυλί να πιει μικρές ποσότητες νερού σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Συνεχίστε να ρίχνετε μικρές ποσότητες νερού θερμοκρασίας δωματίου στον σκύλο μέχρι να αρχίσει να αναπνέει κανονικά, αλλά όχι τόσο πολύ που να αρχίσει να τρέμει.
  • Μόλις ο σκύλος αρχίσει να κρυώνει και να αναπνέει καλύτερα, καλέστε τον κτηνίατρο για να τον εξετάσει.

Ποιοι σκύλοι κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν θερμοπληξία - Προστάτεψε το κατοικίδιο σου από τον καύσωνα με αυτές τις συμβουλές

Σκύλος και αυτοκίνητο

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν ταξιδέψετε με τον σκύλο σας. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να ταξιδέψετε, σχεδιάστε το ταξίδι σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ταξιδέψετε σε πιο δροσερές ώρες της ημέρας, εντοπίστε από πριν μέρη για στάσεις και αποφύγετε την κυκλοφοριακή συμφόρηση ή τους πολυσύχναστους δρόμους την ημέρα.

Επίσης μην αφήσετε ποτέ το σκυλί σας μέσα στο αυτοκίνητο. Ένας σκύλος μπορεί να πεθάνει μέσα σε μόλις 20 λεπτά σε ένα καυτό αυτοκίνητο. Το άνοιγμα μάλιστα ενός παραθύρου δεν είναι αρκετό για να βοηθήσει τον σκύλο σας να παραμείνει ασφαλής.

Εάν δείτε, δε, έναν σκύλο να κινδυνεύει κλεισμένος σε ένα καυτό αυτοκίνητο, καλέστε αμέσως την αστυνομία.

 

Ροή ειδήσεων

Share