ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

«Τον πιάσαμε!» – Ο Τάιλερ Ρόμπινσον είναι ο δολοφόνος του Τσάρλι Κερκ, ανακοίνωσε το FBI

Ο Τάιλερ Ρόμπινσον είναι ο δολοφόνος του Τσάρλι Κερκ

Οι ερευνητές εντόπισαν επιγραφές στους κάλυκες, όπως «Χέυ φασίστα! Πιάσε!», «oh bella ciao» και «Αν διαβάζεις αυτό, είσαι γκέι, LMAO»

Δημόσια έγιναν τα στοιχεία του ατόμου που εκτέλεσε τον Τσάρλι Κερκ την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Utah Valley. Ο κυβερνήτης της Γιούτα, Σπένσερ Κοξ, επιβεβαίωσε σήμερα (12/9) ότι ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον είναι ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία του ακροδεξιού influencer.

Ο Κοξ δήλωσε ότι ο Ρόμπινσον επικοινώνησε με έναν οικογενειακό φίλο, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τις Αρχές ότι εκείνος «είχε ομολογήσει ή υπονοήσει ότι διέπραξε το έγκλημα». Η πληροφορία αυτή μεταβιβάστηκε στο γραφείο του σερίφη της κομητείας Γιούτα και εξετάστηκε από τους ερευνητές του Valley University, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, ο Ρόμπινσον είχε γράψει μηνύματα στην εφαρμογή Discord σχετικά με το τουφέκι που χρησιμοποίησε. Όπως ανέφερε επίσης ο Κοξ, ο συγκάτοικος του ύποπτου δράστη έδειξε στους ερευνητές μηνύματα, όπου ο 22χρονος μιλούσε για την απόκτηση ενός τουφεκιού.

Ο συγκάτοικος άνοιξε το Discord και «επέτρεψε στους ερευνητές να βγάλουν φωτογραφίες τα μηνύματα του Ρόμπινσον», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου. «Το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων περιελάμβανε μηνύματα που σχετίζονταν με τον Τάιλερ, στα οποία αναφερόταν η ανάγκη να παραληφθεί ένα τουφέκι από ένα σημείο παράδοσης, να αφεθεί το τουφέκι σε έναν θάμνο, μηνύματα που σχετίζονταν με την παρακολούθηση της περιοχής όπου είχε αφεθεί το τουφέκι και ένα μήνυμα που αναφερόταν στο ότι το τουφέκι είχε αφεθεί τυλιγμένο σε μια πετσέτα», σημείωσε ο Κοξ.

«Τα μηνύματα αναφέρονται επίσης σε χαραγμένες σφαίρες και σε ένα σκοπευτικό, καθώς και στο ότι το τουφέκι είναι μοναδικό. Τα μηνύματα από τον Τάιλερ αναφέρουν επίσης ότι είχε αλλάξει ρούχα», ανέφερε ακόμα ο Κοξ.

Ο Τάιλερ Ρόμπινσον

Ο Ρόμπινσον μίλησε αρνητικά για το θύμα πριν από τον πυροβολισμό, σύμφωνα με όσα είπε ένα μέλος της οικογένειάς του στους ερευνητές, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της Γιούτα.

«Οι ερευνητές μίλησαν με ένα μέλος της οικογένειας του Ρόμπινσον, το οποίο δήλωσε ότι ο Ρόμπινσον είχε γίνει πιο πολιτικοποιημένος τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Κοξ. Ο ύποπτος δράστης ανέφερε συγκεκριμένα τον Κερκ κατά τη διάρκεια ενός οικογενειακού δείπνου. «Στη συζήτηση με ένα άλλο μέλος της οικογένειας, ο Ρόμπινσον ανέφερε ότι ο Τσάρλι Κερκ θα ερχόταν στο Valley University. Μίλησαν για τους λόγους για τους οποίους δεν τον συμπαθούσαν και για τις απόψεις που είχε», είπε ο κυβερνήτης. Ο Ρόμπινσον στο δείπνο είπε ότι «ο Κερκ ήταν γεμάτος μίσος και διέδιδε μίσος», σύμφωνα με τη δήλωση του οικογενειακού μέλους, που μετέφερε ο Κοξ.

«Χέυ φασίστα! Πιάσε!»

Ο κυβερνήτης είπε επίσης ότι οι ερευνητές εντόπισαν επιγραφές στους κάλυκες. Σε έναν από τους τρεις κάλυκες που δε χρησιμοποιήθηκαν, το χαραγμένο μήνυμα έγραφε: «Χέυ φασίστα! Πιάσε!», ενώ σε έναν δεύτερο κάλυκα έγραφε «oh bella ciao». Στον τρίτο κάλυκα έγραφε: «Αν διαβάζεις αυτό, είσαι γκέι, LMAO» (σ.σ. Το LMAO είναι μια αγγλική αργκό συντομογραφία για το «laughing my ass off», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «ξεκαρδίζομαι στα γέλια»).

Ο Κοξ πρόσθεσε ότι το τουφέκι που βρέθηκε προσδιορίστηκε ως μοντέλο Mauser 9836, ένα είδος όπλου με βιδωτό μηχανισμό, το οποίο είχε ένα σκοπευτικό στην κορυφή του.

Όπως είπε για τη σύλληψή του, ένας φίλος του δράστη τον βοήθησε να παραδώσει τον Ρόμπινσον στις Αρχές στο Washington County, στα νοτιοδυτικά της πολιτείας. Ο κυβερνήτης γης Γιούτα δήλωσε επίσης ότι οι Αρχές «δε διαθέτουν πληροφορίες που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω συλλήψεις». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ύποπτος ενήργησε μόνος του, αλλά η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ανακοίνωση του FBI

«Καλησπέρα κυρίες και κύριοι. Τον πιάσαμε!» Με αυτά τα λόγια ο διευθυντής του FBI, Κας Πάτελ, ξεκίνησε τη συνέντευξη τύπου για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ, το απόγευμα της Παρασκευής (12/9).

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι: «Το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου, ένα μέλος της οικογένειας του Τάιλερ Ρόμπινσον επικοινώνησε με φιλικό πρόσωπο του περιβάλλοντός του και εκείνο με τη σειρά του ενημέρωσε τον Σερίφη ότι ο Ρόμπινσον ομολόγησε τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ. Η πληροφορία μεταφέρθηκε στο FBI και ο Ρόμπινσον δεν άργησε να αναγνωριστεί, από το βιντεοληπτικό υλικό που είχαν στην κατοχή τους οι Αρχές».

Ο διευθυντής Κας Πατέλ επιβεβαίωσε από τη μεριά του ότι ο Ρόμπινσον συνελήφθη στις 10 μ.μ. (τοπική ώρα) την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου. «Για αυτό δημοσιοποιήσαμε τα στοιχεία, τόσο γρήγορα και ήμασταν τόσο διαφανείς. Είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτή τη διαφάνεια», δήλωσε ο Πατέλ, αναφερόμενος στις φωτογραφίες και το βίντεο που οι αρχές μοιράστηκαν με το κοινό για τον εντοπισμό του υπόπτου.

Ο Πατέλ δήλωσε επίσης ότι έχουν κατασχεθεί εγκληματολογικά στοιχεία τα οποία αξιολογούνται επί του παρόντος. «Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη», τόνισε ο Πατέλ.

Στο μεταξύ, ο διευθυντής του FBI έστειλε ένα μήνυμα στον Τσάρλι Κερκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λέγοντας: «Στον φίλο μου, Τσάρλι Κερκ: Ξεκουράσου τώρα, αδελφέ. Αναλαμβάνουμε εμείς. Και θα σε δω στη Βαλχάλα», είπε.