ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Μύστης: Τύπος λήστεψε τράπεζα για να πάει φυλακή και να γλιτώσει από τη γυναίκα του

Ληστεία
Λήστεψε τράπεζα για να πάει φυλακή και να γλιτώσει από τη γυναίκα του, αλλά οι δικαστές του έπαιξαν άσχημο παιχνίδι

Την πάτησε ωστόσο…

Ο Λόρενς Τζον Ρίπλ, 70 ετών, μπήκε στην Τράπεζα Εργασίας στο Κάνσας Σίτι το 2017, μόλις λίγα μέτρα από το αρχηγείο της αστυνομίας, κρατώντας ένα σημείωμα και ένα όπλο. Το σημείωμα απαιτούσε χρήματα, αλλά η ιστορία πίσω από αυτήν την πράξη ήταν πολύ πιο περίπλοκη.

Ο Ρίπλ είχε γράψει το σημείωμα μπροστά στη σύζυγό του, δηλώνοντας πως «προτιμούσε να είναι στη φυλακή παρά στο σπίτι». Αφού οι υπάλληλοι του παρέδωσαν σχεδόν 3.000 δολάρια σε μετρητά, ο Ρίπλ δεν προσπάθησε να διαφύγει. Αντίθετα, έμεινε στο λόμπι της τράπεζας περιμένοντας την αστυνομία να τον συλλάβει.

Η πορεία του μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν εντελώς απρόβλεπτη. Το 2015 είχε υποβληθεί σε πολλαπλή εγχείρηση bypass, γεγονός που φαινόταν να τον επηρέασε σημαντικά. Υπέφερε από αδιάγνωστη κατάθλιψη, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, γεγονός που εξηγεί την απελπισμένη του πράξη. Μέχρι τότε, είχε ζήσει μια ήρεμη ζωή ως σύζυγος και θετός πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η ληστεία, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δημόσιος συνήγορός του, ήταν «μια κραυγή για βοήθεια».

Λήστεψε τράπεζα για να πάει φυλακή και να γλιτώσει από τη γυναίκα του, αλλά οι δικαστές του έπαιξαν άσχημο παιχνίδι
Λήστεψε τράπεζα για να πάει φυλακή και να γλιτώσει από τη γυναίκα του, αλλά οι δικαστές του έπαιξαν άσχημο παιχνίδι

Τι επικαλέστηκε στη δίκη;

Στη δίκη, ο Ρίπλ μίλησε για τη βελτίωση της ψυχικής του υγείας μέσω ιατρικής βοήθειας, δηλώνοντας πως «νιώθει ξανά ο παλιός του εαυτός». Η τράπεζα, μέσω του αντιπροέδρου και του ταμία, ζήτησε επιείκεια, λαμβάνοντας υπόψη την ψυχική του κατάσταση.

Η υπόθεση αυτή ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη, καθώς είναι σπάνιο για έναν ληστή τράπεζας να αποφύγει την ποινή φυλάκισης. Βάσει της νομοθεσίας, ο Ρίπλ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ποινή έως και 37 μηνών. Ωστόσο, οι δικαστές αποφάσισαν να του επιβάλουν κατ’ οίκον περιορισμό—απόφαση που πολλοί θεώρησαν ειρωνική, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε δηλώσει πως ήθελε να ξεφύγει από το σπίτι του.

Εκτός από τον κατ’ οίκον περιορισμό, του επιβλήθηκε τρία χρόνια επιτήρησης, 50 ώρες κοινωφελούς εργασίας και η καταβολή αποζημιώσεων. Συγκεκριμένα, υποχρεώθηκε να πληρώσει 227,27 δολάρια στην τράπεζα για τα κόστη των υπαλλήλων που στάλθηκαν σπίτι τους τη μέρα της ληστείας, καθώς και 100 δολάρια στο ταμείο θυμάτων εγκλημάτων.

Η ιστορία του Ρίπλ παραμένει ένα μοναδικό παράδειγμα των απροσδόκητων τρόπων με τους οποίους η ψυχική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη ζωή και τις επιλογές ενός ανθρώπου.