Τούρκος καθηγητής τρομοκρατεί: «Θα κρυφτεί ο ήλιος αν εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης» – Τι είπε για το Αιγαίο;

Μεγάλη ανησυχία και στην Τουρκία για τη δραστηριότητα στο Αιγαίο
Σημαντικό ζήτημα έχει προκύψει και στη γειτονική Τουρκία, με αφορμή τις εξελίξεις στο Αιγαίο και τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις. Σύμφωνα με τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 15.300 σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί και η πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας, επιτείνοντας την ένταση στην περιοχή.
Διαβάστε επίσης: «Τσουναμί και έκρηξη ηφαιστείου»: Τι δουλειά έχουν οι Τούρκοι και ρίχνουν «λάσπη» για την Σαντορίνη! Γιατί παραπληροφορούν τον κόσμο;
«Πιθανή η έκρηξη ηφαιστείου»
Αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα και ποια θα είναι η εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε χθες: «Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό. Όμως ευτυχώς η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι πιο περιορισμένες».
Για τις φήμες περί ενδεχόμενης ηφαιστειακής έκρηξης, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν από την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι το ηφαίστειο δεν βρίσκεται πλέον σε ηρεμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει έκρηξη, καθώς πολλά ηφαίστεια επανέρχονται σε κατάσταση ηρεμίας μετά από έξαρση. Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούνται συνεχώς τα δεδομένα για οποιαδήποτε αλλαγή και, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιο αρνητική εξέλιξη, αυτή η παρακολούθηση συνεχίζεται ανεξάρτητα.
Νέες δηλώσεις του Τούρκου καθηγητή
Ο Τούρκος σεισμολόγος, Δρ. Naci Görür, επανήλθε στο ζήτημα της σεισμικότητας του Τσανάκκαλε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Το έδαφος του Τσανάκκαλε είναι ασταθές», τόνισε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι κάθε μία από τις γραμμές ρηγμάτων στην περιοχή έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σεισμούς μεγέθους 7 Ρίχτερ και άνω.
Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη «καταιγίδα» σεισμών στο Αιγαίο, ο Görür σημείωσε: «Αν προκύψουν ισχυρότεροι σεισμοί, αυτοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση παλαιών και κακοκατασκευασμένων κτιρίων, καθώς και τσουνάμι στις ακτές μας».
Σε ερωτήσεις σχετικά με την αιτία αυτής της σεισμικής δραστηριότητας, εξήγησε ότι ευθύνεται η αφρικανική τεκτονική πλάκα, η οποία υποχωρεί κάτω από την πλάκα Ανατολίας-Αιγαίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η πλάκα της Ανατολίας εκτείνεται από πάνω, δημιουργώντας σεισμικές καταιγίδες αυτού του τύπου, οι οποίες διαρκούν για ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια σταματούν».
Ο Görür προχώρησε επίσης σε υποθετικές δηλώσεις σχετικά με μια πιθανή ηφαιστειακή έκρηξη, υπογραμμίζοντας ότι το σύννεφο σκόνης που θα σχηματιζόταν ενδεχομένως θα μπορούσε να μπλοκάρει το ηλιακό φως και να επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία λόγω των χημικών ουσιών του. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι, βάσει των ερευνών που έχουν διεξαχθεί, δεν υπάρχουν ενδείξεις ηφαιστειακής έκρηξης, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις του ήταν καθαρά υποθετικές.